Code rood: onderwijs gaat door, maar wees voorzichtig
Gepubliceerd: 18 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de westerstorm die nu over het land trekt. Tot 14:00 uur waait het gevaarlijk hard. Het onderwijs op de hogeschool gaat gewoon door. Let op je eigen veiligheid!
De Hogeschool Rotterdam laat het onderwijs ondanks de code rood gewoon doorgaan, maar adviseert studenten en medewerkers wel voorzichtig te doen: ‘Wij adviseren iedereen om voorrang te geven aan je persoonlijke veiligheid. Voel je vrij om daarin je eigen afweging te maken. Let ook op updates van je eigen instituut.’
Op locatie Pieter de Hoochweg is ook wat schade, maar de situatie lijkt onder controle.
Zonde, dakbeplating historisch gebouw Pieter de Hoochweg @hsrotterdam eraf gewaaid. pic.twitter.com/P3JYK89ghz
— Niek Poppe (@NiekPoppe) 18 januari 2018
Erasmus Universiteit
Op de Kralingse Zoom, bij de Erasmus Universiteit, kunnen mensen zich nauwelijks staande kunnen houden op de campus.
Het waait. Bij het Paviljoen zijn metalen buizen omgeknakt en er hangt nu een steiger tegen de overloop op het Van der Mandeleplein. #stormschade pic.twitter.com/45JdL6XJlk
— Erasmus Magazine (@ErasmusMag) 18 januari 2018
Universiteit van Amsterdam
Andere onderwijsinstellingen hebben meer last van de wind. Het Science Park van de Universiteit van Amsterdam wordt momenteel ontruimd, omdat er een dak van een gebouw is gewaaid.
Andere indicatie dat het waait: het dak is eraf gewaaid pic.twitter.com/Dm6W6vu1bO
— Tom Vonk (@tomvonk) 18 januari 2018
De Radboud Universiteit twittert: ‘Ga niet op reis, en kom dus ook niet naar de universiteit als dat niet strikt noodzakelijk is.’ Bij Inholland en de Universiteit Utrecht gaan tentamens in principe gewoon door, maar wie er niet is kan de toets later inhalen.
Vliegende dakpannen op de Utrechtse Uithof
Hoogleraar Ingrid Robeyns van de Universiteit Utrecht ziet vanuit haar werkkamer de dakpannen door de lucht vliegen en ‘met een smak op de grond in stukken uiteenspatten. Het is afgezet, maar toch blijven er studenten door de straat lopen, wellicht zich niet bewust van de risico’s.’
Volgens het KNMI zwakt de storm in de tweede helft van de middag af.
Tekst: HOP
Beeld: KNMI
Tweede misser van het bestuur in korte tijd. Sommige mensen konden niet meer naar huis omdat de treinen niet reden vanwege code rood. Vergelijkbaar met de sneeuwproblemen van eind vorig jaar. Ach, in het ergste geval verongelukken een paar studenten omdat ze naar school moesten…
Hopelijk is iedereen veilig thuis gekomen.
Absoluut mee eens. 99% van de Hogeschool bestaat uit mensen: medewerkers, studenten. Code rood betekent: je loopt gevaar buiten. Dan zou elke zich verantwoordelijk voelende werkgever (die niet juist voor veiligheid voor anderen moet zorgen politie, e.d.) zijn medewerkers vooral veiligheid moeten bieden. Code rood: niet meer naar school komen.
Stel nu toch eens dat zoals de student hierboven terecht aangeeft, er een medewerker blijvend invalide raakt door een stormgerelateerd ongeluk omdat hij/zij uit een soort plichtsgevoel toch naar de HR komt omdat er ook studenten kunnen komen, dankzij deze opstelling van bestuur. Kun je daar dan als bestuurder onverschillig bij blijven? Of ijverige studenten die vanuit een gelijksoortige mindset “niet zo kinderachtig, gewoon gaan” ernstig gewond raken? Eigen verantwoordelijkheid? Hmm…