Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ingezonden: White privilege? Het slachtofferrol-denken moet stoppen!

Gepubliceerd: 14 May 2018 • Leestijd: 2 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Trek toch niet meteen de racismekaart, betoogt de zojuist afgestudeerde Samir Ling, naar aanleiding van onze artikelen over het studiesucces van biculturele jongens. ‘Ik heb docenten juist altijd als open en kritisch ervaren.’

In het artikel over de hoge uitval van biculturele jongens komt prominent het voorbeeld naar voren van een Marokkaans-Nederlands meisje dat door een docent wordt gevraagd de opkomst van IS te verklaren. De studente schiet direct in de slachtofferrol. Waarom werd haar die vraag gesteld?, vroeg ze zich af. Door de slachtofferrol op zich te nemen, komt de studente in een machtspositie. Als slachtoffer kun je immers bepaalde dingen doen of laten die anders niet zouden kunnen. Terecht, wellicht, maar dan moet je wel ergens slachtoffer van zijn. Dat is in dit geval helemaal geen uitgemaakte zaak.

De docent zei dat hij de studente ‘gewoon de beurt gaf’. De docent in kwestie heeft hier dus waarschijnlijk geen racistische of discriminerende motieven gehad. Is één voorbeeld dan genoeg om conclusies te trekken over de docent? Volgens mij wordt hij hier onnodig ‘zwart’gemaakt.

White privilege

Vervolgens noemt studiecoach Jean Marie Molina dit een voorbeeld van white privilege van de docent. Tijdens het lezen van de woorden white privilege verslikte ik me in een slok water. In Nederland hebben autochtone en allochtone Nederlanders dezelfde rechten en plichten. Het wetboek maakt geen onderscheid in huidskleur of afkomst. Daarom slaat het begrip white privilege nergens op.

Laten we even teruggaan naar de definitie van het woord ‘privilege’: een recht dat is verleend aan een persoon of een groep, waardoor deze meer rechten heeft dan een ander. In deze passage van het artikel heeft de docent inderdaad een privilege, echter niet op basis van huidskleur maar op basis van beroep. De docent heeft het privilege om vragen te stellen aan zijn studenten. De term white privilege wordt hier ten onrechte gebruikt.

Docenten juist open en kritisch

In het artikel worden ook het ‘witte docentencorps’ en de ‘westerse cultuur’ geproblematiseerd. Demografisch gezien lijkt het me echter logisch dat er les wordt gegeven door blanke mensen (ik heb het liever niet over ‘wit’ als het over mensen gaat) aan de hand van de westerse cultuur.

Waarom moeten deze docenten ‘van hun troon komen’, zoals een inclusiviteitstrainer in het artikel suggereert? Zelf heb ik in al mijn jaren op de Hogeschool Rotterdam maar één docent meegemaakt die zich boven de studenten positioneerde. Alle andere docenten stonden altijd open voor gesprek, discussie of kritiek. Dat docenten op een troon zouden zitten, heb ik vrijwel nooit ervaren, maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring.

Racismekaart

Elk persoon is anders qua huidskleur, mening, oogkleur, haarkleur, denkwijze en ga zo maar door. Dit betekent echter niet dat wij bij alles wat er gebeurt de racismekaart moeten trekken (ik ben overigens wel benieuwd naar de kleur van deze kaart). Misschien moeten we niet alles zo zwaar maken. We moeten immers nog vele jaren met elkaar samenleven in dit land.

Samir Ling (25) heeft deze maand zijn diploma commerciële economie behaald aan de Hogeschool Rotterdam.

Dit is een ingezonden bijdrage. De redactie van Profielen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden stukken. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken in te korten of te weigeren.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

47 Responses to Ingezonden: White privilege? Het slachtofferrol-denken moet stoppen!

  1. Samir, bedankt voor dit artikel. Het valt mij op dat er een tendens lijkt te zijn om die slachtofferrol steeds vaker in te nemen (in de samenleving); mogelijk omdat dit een makkelijkere en winstgevendere positie is dan het alternatief.
    Prima ontkrachting van de ‘white privilege’ Samir!

  2. Mooi geschreven stuk tekst, slaat de spijker op zijn kop, chapeau.

  3. Hulde voor Samir, wat een verademing! Ik vind het jammer dat dit soort standpunten niet meer worden gedeeld via Profielen. Het is op Profielen vooral het tegenovergestelde.

    Goede ontkrachting van de vanuit VS geïmporteerde term ‘White privilege’. Er bestaat geen White Privilege in Nederland (zelfs in de VS is het erg overdreven). Laten we niet de VS kopiëren met termen (onzin) als ‘Dekoloniseren’, ‘Toxic masculinity’, ‘White Fragility’ enz, alsjeblieft.

    Er bestaan voordelen maar niet op basis van huidskleur in Nederland. Ook ben ik het eens met Ruben Blommaert.

  4. Inderdaad een verademing, echt super Samir!!!

    Ik had net een artikel gelezen in de Science Guide, n.a.v. een symposium (70 jaar Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens) en dit stukje vond ik veelzeggend:

    “IS EEN INCLUSIEVE AGENDA WEL SUCCESVOL?
    Op het symposium is er specifiek aandacht voor diversiteit en inclusie. “Aan de ene kant is er de meer marketinggeoriënteerde argumentatie voor diversiteit in het hoger onderwijs. Met als bedoeling het versterken van de positie van Nederlandse universiteiten in het aantrekken van buitenlandse studenten.”

    Tibbitts gaat verder: “En aan de andere kant zijn er de meer waarde geladen argumenten. Bijvoorbeeld de wens om de studentenpopulatie en facultaire staf een weerspiegeling te laten zijn van de Nederlandse samenleving.”

    Moritz Baumgärtel, universitair docent in internationaal en Europees recht in Utrecht constateert een risico als het gaat om het creëren van homogeniteit in de mensenrechtenbeweging, onder de van vlag inclusie. “Ik heb mijn twijfels als het gaat om het samenvoegen van verschillende agenda’s, zoals de #MeToo agenda en Black Lives Matter. Deze twee bewegingen zijn op het moment heel succesvol. Laat ze nu eerst een eigen richting bepalen.”

    Het thema diversiteit en onderwijs is een expertisegebied van Aminata Caïro (Haagse Hogeschool), lector inclusieve educatie. De lector ziet dat de discussie verhit is geraakt. “Zelfs privilege is een vies woord geworden. En het is een woord geworden om mensen het zwijgen op te leggen. Terwijl wij allemaal een privilege hebben, in welke vorm dan ook.”

    Caïro: “Ja, mijn PhD geeft mij een privilege en opent voor mij deuren om verhalen van anderen te vertellen. Maar hoe ga jij jouw privilege inzetten? Dat is de vraag. Privilege komt ook met invloed en de verantwoordelijkheid om deze invloed in te zetten.”

  5. “You’ll never be a victor if you play a victim” Dus in plaats van iemand anders de schuld te geven, begin bij jezelf voor verbetering. Er is maar ÉÉN iemand die jouw leven kan beïnvloeden en dat ben jij. Bij de technische opleidingen is de term “white privilege” niet van toepassing, sterker nog, het wordt als belachelijk beschouwd. Studenten van verschillende afkomsten studeren hier en ik zie studenten met alle huidskleuren falen en slagen. De slagingspercentages zijn kleurloos: het maakt niet uit wat je huidskleur is. Het maakt echter wel uit hoe goed je je best doet.

  6. HR heeft over het algemeen een goed geïnformeerde verlichte faculteit. Maar white privilege is veel breder dan de klaslokaal. White privilege gaat niet over de vergaring van materiële dingen maar om [[[de diefstal van onze menselijkheid]]]. Hoe komt het dat de meeste gekleurde mensen (in NL) volgers zijn; mensen die wachten op instructie..-> waar zijn onze leiders? Dit alles heeft te maken met de diefstal van onze eigen identiteit, principes, natuurwetten en leefregels. En ik zeg diefstal omdat onze voorouders “on gun point” zijn berooft van hun menselijkheid. Vele van jullie die white privilege afwimpelen hebben geen idee van de omvang van slavernij; dat mensen werden gefokt als vee –> een onderdeel hiervan is het afbreken van de ziel, identiteit, principes, leefregels etc. Omdat (de afstammelingen van)deze groep mensen berooft zijn van hun identiteit en principes en/of simpelweg vergeten te leven hoe ze horen te leven ; worden ze gestraft m.b.t. hun huidige realiteit. Deze principes en leefregels zijn meegegeven als een soort handleiding door de voorouders voor de desbetreffende genetica.

    *sidenote: slavernij en witte racisme zijn twee verschillende dingen. Slavernij word radicaal ook benoemd als “business as usual”. Blacks, Whites, Natives, Asians, Hispanics,Arabs, Hindus. Alle rassen waren schuldig aan slavernij. ” $lavery was about social status, education and property. From 1620-1830, Free Blacks in the United States owned real estate and other property (including slaves) valued at over $100,000,000!” Het was simpelweg de manier hoe dingen gedaan werden in de oude tijd. Sterker nog, zelfs tot de dag van vandaag doen vele landen aan mensenhandel.

    *sidenote2: 29 van de 56 ondergetekenden van de “declaration of independence” waren gekleurd. Amerika was vanaf het begin Christelijk en diep spiritueel. Het probleem is dat de leiders van Amerika deze moraliteit niet kunnen uitdragen. Ze hebben het niet onder de knie “out of many one”. Hoe kan je de oorlog verklaren op Irak & Iran, de geboorteplaats van de Bijbel??? Puur zelfdestructie.

    *sidenote3: witte racisme is een SINistere conspiracy dat is opgedoken in Amerika net na de Burgeroorlog.

  7. @ Herman

    Wat een onzin in de uitleg. Zo ken ik er ook nog een paar! Nee, het is beter om dat soort onzin te vermijden en je misplaatste schuldgevoel opzij te zetten.

  8. ‘Privilege erkennen betekent simpelweg dat je je ervan bewust bent dat sommige mensen veel harder moeten werken om dingen mee te maken die jij voor lief neemt (als ze ze al ooit kunnen meemaken)…..

    Ik kan de televisie aanzetten of de krant openslaan en mensen van mijn ras ruimschoots vertegenwoordigd zien.

    – Wanneer me verteld wordt over ons nationale erfgoed of ‘beschaving’, laat men me zien dat mensen van mijn kleur het hebben gemaakt tot wat het is.

    – Ik kan gemakkelijk (…) poppen, speelgoed en kindertijdschriften kopen met mensen van mijn ras erin.

    – Ik kan te laat komen op een vergadering zonder dat dit afstraalt op mijn ras.

    – Ik kan er zeker van zijn dat als ik juridische of medische hulp nodig heb, mijn ras me niet zal tegenwerken.

    – Mij wordt nooit gevraagd of ik spreek voor alle mensen van mijn raciale groep.’

    ——————————————————————————————————————–

    Bovenstaande voorbeelden hoor ik heel vaak en is gewoon onzin. witte meerderheid = geen wit privilege. Als witte meerderheid je niet zint, verhuis naar een ander land met een andere meerderheid. probleem opgelost. Het is een manier om witte mensen te verminderen, wees eerlijk, denk ik dan.

    Witte mensen hebben het merendeel in Europa eenmaal opgebouwd, is dat zo erg? dat zegt toch niets over andere volkeren/rassen? Zit dit niet juist in het hoofd van de beledigde persoon?

    Dus zwarte mensen zien zichzelf niet vertegenwoordigt op TV, speelgoed, enzovoort? Wat een onzin, sterker nog: met dit gezeur is er steeds meer en alleen maar focus op diversiteit, dit argument gaat dus niet op. Ook poppen zijn allang te koop! Waarom niet zo duidelijk? Marktwerking misschien? het is geen racism by default, hoor.

    Nederlanders zijn gierig, krijg ik ook naar mijn hoofd, Chinese mensen krijgen ook rekengrapjes naar hen toe, enzovoort. Wat nou slachtofferrol..

    Niemand wordt tegen gewerkt op basis van ras bij vertegenwoordiging in de rechtspraak, weer onzin. Bewijs het eens dan?!

    En zo kan ik wel doorgaan met alles te ontkrachten maar een weldenkend mens kan dit zelf ook.

  9. @RAMA1LOVE

    Ooit gehoord van een lineaire tijdlijn? Of heb je 550 jaar geleefd??

  10. Samir, ik ben het helemaal met je eens! Ik ben peercoach geweest in en ons team was zeer gevarieerd… En ook iedere student word even erg geholpen. Ook ik heb toffe docenten die echt geen onderscheid maken.

    @RAMA1LOVE, ik snap jou link naar de slavernij niet helemaal… Ik denk dat er niets te klagen valt over identiteitsverlies, de vorige Amerikaanse president was ook niet “blank”. Er zijn grote “getinte” leiders in de geschiedenis. En ook wij “de niet gekleurde Nederlanders” hebben geschiedenis gehad op de basisschool en geleerd over de slavernij. Maar ik denk dat het in Nederland geen drol uitmaakt welke huiskleur je hebt… Al ben je paars met gouden stippen tel je hier in Nederland even veel mee als de rest. Iedereen heeft recht op hetzelfde, als je ziek bent en je kan niet werken krijg je hier een uitkering voor… En als jij net even iets harder werkt dan die anders, op school of echt daadwerkelijk op het werk word je daarvoor beloond ;-). De enige vorm van slavernij die naar mijn idee nog aanwezig is in Nederland is die in Amsterdam achter de ramen… Maar dat is weer een ander onderwerp.

  11. @J-2 OOIT GEHOORD VAN DIEFSTAL VAN ONZE GEBOORTERECHT?! Moraliteit is onderdeel van victorie. Ik participeer dagelijks in da struggle terwijl jij alleen contempleert over hoe je afstand kan nemen van mijn woorden.. de waarheid is de waarheid; WAT DOE JIJ (voor de movement???)

  12. Goed geschreven stuk. Ik had alleen gehoopt dat ik in de comments goeie argumenten vóór white privilege zou kunnen lezen, maar wat ik tot nu toe heb gezien valt vies tegen.

    In mijn ogen zie ik identiteitspolitiek vooral gebruikt worden als mechanisme om een onverdiende positie van morele superieuriteit in te nemen. Zeker met “activisten” die zich met de intersectionaliteit bezig houden.

  13. Ik ben geen autoriteit op dit gebied, maar ik vond deze video verhelderend om het concept “white privilege” te begrijpen. https://www.youtube.com/watch?v=FBQx8FmOT_0 De statements zijn niet racistisch, niet gericht op huidskleur, maar toch laten ze zien hoe vooral de blanke deelnemers aan de race een voordeel gehad hebben in hun leven. Is dat omdat zij dat zelf zo gemaakt hebben, omdat zij op eigen kracht dit hebben bewerkstelligd? Nee, het is een gevolg van bepaalde factoren in hun leven die bij de zwarte deelnemers veel vaker afwezig waren. Nu is dit een gedramatiseerde Amerikaanse video en is de Nederlandse situatie anders op sommige vlakken, maar ik denk dat je met statements die beter passen bij Nederland eenzelfde deelnemersveld gaat zien. Google Scholar’s motto is “standing on the shoulders of giants” en dat geldt voor ons allemaal: we staan op de schouders van onze ouders en onze omstandigheden. Sommigen moeten veel verder klimmen dan anderen om op hetzelfde punt te geraken. Overigens, raad ik iedereen een termijn van een aantal jaar in China aan (zoals ik zelf heb gedaan) om te begrijpen wat de impact kan zijn van constant visueel anders zijn dan de rest.

  14. @Mulch

    Wat mooi verwoord!

    @ All

    Als je de emotie en de extremiteit in de standpunten eruit haalt en de sociale wetenschappen en evolutieleer erbij haalt, is één ding wat mij betreft onomstotelijk bewezen:

    We zijn allemaal voorgeprogrammeerd om een de grote hoeveelheid informatie waaraan we blootgesteld worden te versimpelen, omdat we anders door de bomen het bos niet meer zouden zien. Anders zouden we elke kleine beslissing of elk oordeel diepgaand moeten overdenken en die tijd hebben we simpelweg niet, aldus professor Sam Gosling met een pakkende uitleg: http://bigthink.com/videos/the-virtue-of-stereotypes.

    Als we het allemaal met elkaar eens zijn dat iedereen automatische oordelen vormt, en dat deze oordelen soms over mensen gaan en dat automatische (dus onbewuste) oordelen moeilijk te veranderen zijn (juist omdat we ons er niet bewust van zijn), blijft er m.i. weinig discussie over, omdat we dan kunnen stellen dat we ons allemaal schuldig maken aan automatische oordelen (vooroordelen dus) en dit dus óf iedereen inherent slecht maakt óf niemand.

    Als een groep mensen (vrouwen, homoseksuele mensen, donkere mensen, linkse mensen, rechtse mensen, fysiek van de norm afwijkende mensen) lange tijd systematisch de kans is ontzegd om ‘mee te tellen’ (in de literatuur, in krachtige hoofdrollen, aan tafel bij belangrijke praatprogamma’s, of zelfs door het recht te scheiden of te stemmen of je baan te behouden na het trouwen), is het bijna onontkoombaar dat de overige mensen over deze groepen vooroordelen vormen waarin deze groepen mensen ‘niet mee tellen’. En het corrigeren op de gevolgen hiervan neemt heel wat meer tijd in beslag dan een paar jaartjes.

    Het simpelste is hier niet een welles-nietes verhaal van te maken of een waardeoordeel aan dit proces te plakken, maar dit als onderdeel te zien van onze natuur en hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Het is onderdeel dat we beter functioneren bij natuurlijk daglicht en daarom zijn de standaard kantoortijden tussen 09.00 en 17.00. Basta.

    Dus mijn opdracht aan ons allen is:

    Niet verzanden in of we wel of niet vooroordelen hebben met zijn allen en of er wel of niet systematische uitsluiting heeft bestaan en over hoe lang de effecten van die uitsluiting zichtbaar ‘mogen’ blijven… En of de uitsluitende groep en hun nabestaanden rotte appels zijn en of de groepen die niet meetellen rotte appels zijn.

    Maar gezamenlijk de vraag stellen: “Wat (werkt) dan wel?”

  15. met ‘nabestaanden’ bedoelde ik uiteraard ‘nageslacht’..

  16. @rama1love

    Wij zijn niet degene die zijn begonnen met de slavernij, maar wel degene die het als eerst (in eigen land) hebben afgeschaft. Diefstal van geboorterecht? hadden de donkeren maar zelf niet moeten beginnen met de slavernij en het het langst doorvoeren.

    Maar ieder zijn mening wordt natuurlijk gewaardeerd, ook al ben ik het volledig niet met jou eens ;)!

    @zeg ik liever niet

    en nu kort, wat is nou je punt? want wat ik hier nu zie is een hoop tekst een geen duidelijk punt. ik zie alleen een opdracht die jij aan anderen wilt doorgeven, die in mijn ogen onnodig is. Er worden in Nederland amper uitgesloten. Dus opdracht aan jou! Bewijs waar tegenwoordig groepen nog worden buiten gesloten en dan kunnen we in gesprek gaan ;).

  17. @RAMA1LOVE.

    Ten 1ste: Bestaat er niet iets als geboorterecht.
    Ten 2de: Je bent het perfecte voorbeeld van wat ik bedoelde. Uit je bewoording kan je gewoon ruiken dat je het de hedendaagse mensen nog kwalijk neemt. Wat triest is.

    Welke Struggle? Weer de slachtoffer-kaart, een beetje jammer.
    Wat ik doe voor de movement? Welke movement? Die van nu? Zoals De Grauwe Eeuw zeker? Ik houd al helemaal niet van hededaagse actiegroepen. De meeste die ik ken staan op de lijst van de anti-terreur organisaties.

  18. @Ex-Com-student (Sam)
    …zucht….

    De wereld zou een mooiere plek zijn als mensen zich zouden kunnen verplaatsen in de ander, het is allemaal niet zo moeilijk.

  19. @cindy

    Voor het geval je het niet doorhebt, mijn roep naam is Sam en mijn volledige naam Samir.
    En ik verplaats mij genoeg in anderen, echter is het probleem dat anderen zichzelf voornamelijk plaatsen in de slachtofferrol en daar ga ik niet in mee. Daarom ga ik op een respectvolle manier op mensen in om ze beter te begrijpen, maar hen ook meteen te laten merken dat ik het niet met hun eens ben. Als zij willen dat ik het met hun eens ben moeten ze met betere argumenten komen.
    De slavernij zie ik tegenwoordig ook als een honkbalknuppel. Gebruik het wanneer je niets anders meer weet te brengen. Ik heb nog geen enkele goede mogelijke ontkrachting van mijn stuk gelezen in de reacties. Kan jij wel gaan zuchten, maar als dit jouw enige toevoeging aan deze discussie is heb ik er persoonlijk vrij weinig aan.

    Verder wens ik je wel een fijne dag toe natuurlijk, het is heerlijk weer dus geniet ervan.

  20. Wat een verademing om een degelijk stuk te lezen. Laat je vooral niks wijs maken, Samir en gerelateerden. Er zijn weldegelijk veel meer mensen die de dingen gewoon zien voor wat ze zijn. De beroepsgekwetsten zijn ondanks hun media exposure flink in de minderheid.

  21. Ik heb op de HRO genoeg keren meegemaakt waar ik door mijn afkomst gediscrimineerd werd. Ik ben absoluut tegen de racisme- of slachtofferkaart trekken. Maar, soms is er geen andere manier.

    Voorbeeld: Ik heb een docent gehad die op mijn presentatie als feedback gaf: “Je moet aan je accent werken, want je komt nu onproffesioneel over.” Ik heb dit vak dus ook met een 6je afgerond, terwijl mijn presentatie inhoudelijk gewoon goed was. Dit slaat toch nergens op. Iemand uit Brabant of Amsterdam heeft ook een accent, maar heb de leraar nooit iets horen zeggen over hun accent en dat ze onprofessioneel overkomen.
    Ik heb de docent meteen hierop aangesproken en heb ook mijn SLC hierover ingelicht. Ik moet wel toegeven dat hij daarna via mail zijn excuses heeft aangeboden. Persoonlijk vind ik dat hij mij persoonlijk zijn excuses moest aanbieden, aangezien hij mij ook voor de hele klas heeft afgekraakt. Maar dat terzijde.

    Ik kan nog veel voorbeelden opnoemen van incidenten die ik heb meegemaakt gedurende mijn 4-jarige opleiding aan de HRO. Maar daar ga ik niet aan beginnen.

    Mijn punt is puur dat men zelf niet deze rol op zich wilt nemen, maar dat soms de rol door anderen opgelegd worden aan hun. Ze hebben in bepaalde situaties geen keus. Helaas.

  22. @Dydy, oké puntenaftrek voor een accent is heel naar en ook oneerlijk vanuit het oogpunt van een student… Inderdaad ja ONEERLIJK. Maar of dit direct racistisch of discriminerend bedoeld is??? Ik heb een aantal medestudenten gehad en die hadden puntenaftrek omdat ze te zacht praatte. Ikzelf heb een keer punt aftrek gehad omdat ik te snel praat. Zijn wij nu dan gediscrimineerd met ons stemgeluid en zenuwen?

    Begrijp me niet verkeerd, maar ik denk dat mensen echt te snel zélf in de rol van slachtoffer zijn duiken. Want had die docent het in jou geval wel gemunt op jou afkomst? Of is je accent dusdanig aanwezig dat je soms onverstaanbaar was? Er kunnen meerdere redenen zijn om hier een opmerking over te maken natuurlijk. Dus in plaats van het te gooien op “afkomst” kan je het ook bespreken en uitleggen waarom je dat oneerlijk vind. Feedback en feedforward. Dat is wat ikzelf ook altijd doe. Daar kom je het verst mee.

    En het aangeven dat iemand onprofessioneel overkomt kan in principe, ten aanzien van een hele klas is natuurlijk overdreven maar in het bedrijfsleven zijn mensen ook hard en geven ze sneller de wind van voren.

    En als men in de slachtoffer rol duikt omdat er geen andere oplossing aanwezig is, is het misschien een beter idee om in plaats van met vingers te wijzen eerst te vragen wat ermee bedoeld werd? Heb je de docent gevraagd wat hij bedoeld of heb je tegen hem gegild dat het oneerlijk is omdat je geen Rotterdammert bent? Heb je erover gepraat of ben je direct naar een SLC’er gegaan? Dit alles maakt ook al een verschil in hoe mensen met elkaar om gaan

  23. @Dydy

    Dat is inderdaad naar ja. Maar om dit meteen racisme te noemen? Ik heb vaak genoeg gehoord dat docenten dit ook tegen mensen zeggen met een Rotterdams accent, ja Rotterdams, terwijl wij in Rotterdam waren.
    Maar punten aftrek op dat punt kan oneerlijk zijn. Ligt natuurlijk ook aan de studie en de studiehandleiding, als daarin stond dat je goed Nederlands moet spreken is het natuurlijk helemaal geen racisme of oneerlijkheid.

    Maar wees blij dat de docent zijn excuus heeft aangeboden en ga geen rare eisen stellen als dat die dat persoonlijk moet doen. Waarschijnlijk was zijn insteek niet racistisch, zoals @Cindy ook al zei. We moeten ons verplaatsen in elk ander

  24. HR kent zat rascistische docenten en mede studenten. Spreek helaas uit ervaring. Gelijkheid? Nee. Uiteraard afhankelijk van je eigen persoonlijke ervaring wordt dit wel of niet beleefd.
    Zo ook in de samenleving.

    Rond 2007 (mijn studiejaar) werden de “autochtone” Nederlandse studenten zelfs bewust allemaal in een klas geplaatst. Helaas zat ik daarbij met mijn Hollands klinkende achternaam. Ik heb het geweten ook! Uitspraken als: lijkt het je niet beter naar het MBO te gaan(met een 9 gemiddeld), je moet je bewijzen tegenover ons, zoveel had ik niet van je verwacht, enzovoorts.

    Klinkt niet zo zwaar. Totdat je het zelf ervaart en beleefd. Het is vernederend. Het belemmerde mij volledig mijzelf te zijn en goed te ontwikkelen en presteren. (Helaas vele angsten ontwikkeld en nog steeds voor in therapie).

    Meneer Ling heeft gelukkig een goede ervaring, benieuwd naar zijn afkomst. Dat maakt zeker wel wat uit!

    Rascismekaart? Slachtofferrol? Nederland heeft hier veel winst te behalen in plaats van de boel heel de tijd te bagataliseren. Afijn zolang de “autochtone Hollanders” maar geen last ervaart! White privilege.

  25. @Sarah

    Oké als dat soort dingen gebeuren is dat zwaar naar, maar onderzoek heeft uitgewezen dat Nederland toch één van de minst racistische landen is in Europa (waarschijnlijk wereldwijd).
    Je vraagt naar mijn afkomst, mijn voornaam is Samir en achternaam Ling. Hieruit kan je vast wel halen dat ik in ieder geval niet blank ben.

    Ik ben echter benieuwd naar welke opleiding jij hebt gedaan en dit zich heeft voorgedaan? Gelijkheid is over het algemeen zeker wel een gegeven namelijk en je zal van mij ook niet horen dat Nederland racisme vrij is. Maar om te zeggen dat Nederland veel winst te behalen heeft is een te makkelijke conclusie die jij trekt uit jouw negatieve ervaring uit ÉÉN opleiding! Niet de beroepswereld, niet verschillende opleidingen, niet verschillende soorten mensen, nee ÉÉN opleiding.

    En dat je daardoor in therapie moet is natuurlijk gewoon kut, maar dit is één zwaar negatieve ervaring. Echter had jij tijdens de lessen dezelfde kansen als de blanke leerlingen en stond je zelfs een 9 gemiddeld (dus ben je niet afgerekend op huidskleur). Met andere woorden jouw “white privilege” hier is onzinnig.

    Als je een discussie wilt voeren moet je met argumenten komen en niet zomaar met buzzwoorden gaan gooien. In mijn betoog heb ik geschreven waarom ik deze term geen kracht toe dien en deze (in Nederland) ook onzinnig vind.

    Verder nog een fijne dag ;)… En @Cindy ik heb mij verplaatst in deze persoon hoor <3.

  26. Goed artikel Samir, Ik ken genoeg autochtone Nederlanders die geen racist zijn,
    Maar ik ken ook genoeg opmerkingen die worden gemaakt als een grapje:
    waar blijft de ‘bom’. Of zullen we geweld gebruiken.
    Dit soort grapjes worden vaak door leraren gebruikt en dan is vraag
    natuurlijk zitten wij in de slachtofferrol of zijn we slachtoffer?

  27. @Sarah, deze ervaring vind ik echt naar en vervelend… Maar om nu heel Nederland over een kam te scheren, vind ik (als “Spijkenees”), niet eerlijk!

    Ikzelf ben Nederlandse de enige tak in mijn familie die dat niet is is die van mijn opa, opa was Hongaar (hier is verder niets van te merken/ zien bij mij)… Ik snap als geen ander hoe zwaar het is om dat soort dingen te horen. Ik werd op de basisschool altijd afgescheept als iemand die wel VMBO kader zou kunnen en kijk waar ik nu ben. En ook ik zat op de basisschool bij “gekleurde” kindjes (sorry voor de term… ik vind hem zelf namelijk onzinnig). Ik heb door dit alles zware faalangst ontwikkelt, tot paniekaanvallen toe… En als dat dan toch zo is, waar was mijn “white privilege” dan?

  28. Discussie? Ik deel mijn ervaring. Deze is niet enkel en alleen gebasseerd op één genoten opleiding aan de HR. Ik kan veel voorbeelden geven binnen en buiten mijn HR ervaring om, maar dat heeft geen nut. Gezien je antwoord draag je een mooie, gekleurde bril.

    In Nederland is er zeker sprake van institutioneel racisme. Aangezien we in Nederland leven interesseert het mij persoonlijk niet hoe het zit in vergelijking met andere landen.

  29. @ex- Com student (Sam):

    Op jouw verzoek nu kort(er) mijn punt:

    1 iedereen door evolutie & socialisatie socialisatie voorgeprogrammeerd om te denken in stereotypen en ‘wij-zij’ denken

    2 historisch gezien heeft o.m. dit proces geleid tot uitsluiting van groepen mensen

    3 de nadelige gevolgen hiervan blijven meerdere generaties zichtbaar:

    4 veel mensen uit deze groepen zijn in meer of mindere mate eens of vaker negatiever behandeld omdat ze tot deze groepen behoren

    5 veel mensen uit deze groepen zijn NIET negatiever behandeld omdat ze tot deze groepen behoren

    6 in onze maatschappij zijn er partijen, rechten, regels, beroepsgroepen, individuen, voorzieningen die individuen uit elke groep ondersteunen in het zichzelf emanciperen

    Dit zijn gedocumenteerde feiten die elkaar niet tegenspreken en naast elkaar bestaan.

    Het is jammer dat er een soort tweedeling is momenteel in het debat waar de ene kant alleen feiten 2, 3 en 4 (h)erkent en de andere kant alleen feiten 5 en 6.

    Overigens vind ik het meer dan oké dat je jouw verhaal hebt gedeeld en de tijd neemt de reacties te lezen.

    En uiteraard had ik de opdracht ook aan mezelf gericht.

    Kijk, mijn vermoeden is dat het debat wordt gevoerd op emoties en niet het volledige palet aan feiten.

    Ik snap die emotie ook.

    Nare ervaringen van jezelf of je ouders o.b.v bijvoorbeeld je afkomst doen wat met een mens. En als deze ervaringen of de gevolgen ervan worden weggewuifd of je voelt je niet begrepen, word je alleen maar versterkt in je oordeel en verkondig je hem steeds vaker en extremer en sluit je de ogen voor de feiten die jouw wereldbeeld niet staven.

    Aan de andere kant is het voor iemand die deze ervaring niet deelt, dit verhaal op den duur een grijs gedraaide plaat die in een groef blijft steken. Het voelt alsof er met een vingertje wordt gewezen en er geen verantwoordelijkheid wordt genomen voor het eigen gedrag en er wordt gedacht in termen van daders en slachtoffers. Je wordt het beu en vindt dat het gezeur en geslachtoffer op moet houden en sluit je ogen voor de feiten die jouw wereldbeeld niet staven…

    Beide zijn m.i. niet constructief. Vandaar dus mijn pleidooi om de emotie en extremen eruit te halen en het totaalplaatje in het oog te houden.

    Hoe geweldig zou het zijn om gezamenlijk uit te zoeken hoe we onszelf en elkaar kunnen helpen in de zelfontplooiing en -verwezenlijking (verder) te versterken?

    En sorry! Het werd toch weer een hartstikke lang stuk!

  30. @Sarah

    Wat een nare en, helaas voor mij persoonlijk, zeer herkenbare ervaringen. En ik begrijp je als je zegt dat je veel meer van dit soort ervaringen hebt en ze niet allemaal uitvoerig gaat beschrijven.

    Super tof dat je desondanks zulke mooie resultaten haalt (gelukkig ook heel herkenbaar)!
    Ik hoop dat hoe verder je komt in je leven en de maatschappij, hoe minder je angsten worden! Want steeds verder en hogerop komen zal je wel doen, zo te lezen. En dat is super(knap).

    Als iemand die zichzelf kan vergelijken met jou, zou ik willen zeggen dat zichtbaar succesvol zijn nog veel meer impact heeft op het doorbreken van negatieve vooroordelen dan proberen mensen zaken te laten (h)erkennen die dit (soms simpelweg, soms betogenderwijs) weigeren. Ik zeg dit niet omdat ik vind dat je de discussie niet moet aangaan, want in dialoog blijven is heel waardevol en ik vind het heel tof dat je je verhaal hebt gedeeld.

    Ik hoop alleen dat je je niet laat ontmoedigen door onbegrip of nare reacties (niet perse op deze site, maar in het algemeen). Ik merk zelf dat hoe verder ik de maatschappelijke ladder beklim, hoe meer ik een positieve impact maak op de jongere generatie na mij als rolmodel en hoe minder de nare bejegeningen o.b.v. mijn afkomst mij raken. Ze worden oprecht grappig voor me en ik maak er gretig gebruik van als anekdotes op feestjes om samen de slappe lach te krijgen om hoe simpel mensen kunnen zijn.

    Ik ben wat jaartjes ouder misschien dan jij, dit proces heeft mij heel wat jaren gekost. Maar ik kan je vertellen: Het is een feestje! En ik gun dit jou ook van harte! Het is nu zelfs zo dat ik heel veel vervelend gedrag niet eens meer opmerk en dat blonde blauwogige vriendinnetjes verbouwereerd vragen hoe ik me er niets van aantrek. Maar ik zie het vaak niet eens en ik denk dat het er alles mee te maken heeft met het feit dat ik een ander(e groep) niks meer te bewijzen heb. Wat mij betreft heb ik dat allang gedaan en in de eerste plaats aan mezelf! En ik denk dat dit met elk jaar sterker het geval wordt voor ons allebei.

  31. @Ex-Com-student (Sam)

    Sorry, je vroeg bewijzen. Even een kleine greep:

    Vrouwen in NL: https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2016/Emancipatiemonitor_2016

    LHBT in NL:
    http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2016/LHBT_monitor_2016

    Marokkanen in Nederland
    https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vjkancslwwzp#p1

    Meerdere rapporten mbt discriminatie arbeidsmarkt
    https://www.scp.nl/Publicaties/Terugkerende_monitors_en_reeksen/Discriminatiemonitor_niet_westerse_migranten_op_de_arbeidsmarkt

    Roma en Sinti in NL:
    https://www.kis.nl/vraag-en-antwoord/hoe-de-maatschappelijke-positie-van-roma-en-sinti-nederland

    Discriminatie monitor mbt zwangeren of fysiek gehandicapten:
    https://www.mensenrechten.nl/publicaties/detail/38427

    Strafbare discriminatie in 2017 huidskleur, jood-zijn, seksuele geaardheid etc:
    https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/04/26/bijlage-5-strafbare-discriminatie-in-beeld-2017

    Slootman, M. & R. Wolff (2017), Diversity Monitor 2017. Enrolment, dropout and graduation at three universities (EUR VU and UL), Amsterdam, Leiden, Rotterdam: The Taskforce ‘The Future is Diversity’, Working Group Database.

  32. Het is niet slachtoffer spelen, maar die persoon is ook een slachtoffer. Iets waar jij nooit mee te maken hebt gekregen wil niet betekenen dat het er niet is. En de witte mensen zullen dat gevoel ook nooit ervaren. Ik sta ook echt perplex van de voorbeelden die hier worden beschreven. Wie ben jij om te zeggen dat hun gevoel niet mee mag tellen? En anders kruipen ze in een slachtofferrol.

    Het zou inderdaad een ideale wereld zijn als iedereen dezelfde rechten en plichten had in Nederland, zoals in de wet is geregeld. Maar dat wil niet zeggen dat het in de maatschappij ook echt het geval is. En juist omdat nu veel mensen hun mond niet meer dichthouden, komt het meer naar buiten.

  33. Jammer dat de meeste van jullie dus niet lezen… Want sommige voorbeelden die genoemd worden hebben niets te maken met of je nu paars, wit, blauw, bruin, geel, groen, rood of wat voor kleur dan ook bent… Dit gebeurd namelijk ook onder de zo genoemde “witte mensen”… Slachtoffer spelen is prima, als dit ook (zoals Samir al eens aangegeven heeft) ook gegrond is. Er zijn mensen die zich heel snel benadeeld voelen en zelf direct de slachtoffer rol naar zich toe trekken. Op dit soort moment krijg ik weer het argument: “alleen omdat ik zwart ben zeker?” . Op dit soort momenten, als mensen dit soort dingen zeggen probeer ik meestal het zuchten te onderdrukken.

    Daarover gesproken wat voor term is dit nou weer “de witte mensen”. Lieve mensen, we leven in 2018 hoor! Ik noem jullie toch ook niet de “zwarte mensen”? Nee, want dan is heel Nederland weer in rep en roer… Want die witte zei dat iemand zwart is. WAT EEN ONZIN!

    en @Felicity, volgens mij heeft iedereen dezelfde rechten en plichten… Als wij ooit allebei ziek worden krijgen we dezelfde uitkering. Als wij allebei tegelijk werkloos worden, krijgen we dezelfde uitkering.

  34. Oké laat ik nog één keer het volgende zeggen: “Ik ben niet blank (en zeker niet wit).”
    En ik zeg ook niet dat alle mensen met een kleurtje niet benadeeld worden, maar blanken hebben ook een kleur en worden tegenwoordig ook wel degelijk benadeeld.

    En ik merk gewoon dat het racistisch begint te worden hieronder. Sorry @felicity maar ik duid hier op jou met de zin: “en de witte mensen zullen dat gevoel ook nooit ervaren.”

    We leven in een maatschappij waar, ja racisme wel eens voorkomt en nee niet in de mate waarin sommigen het hier stellen.

    @Sarah
    Geen discussie? Oké dan ga ik niet meer op jou in. Ik treed namelijk graag in discussie met mensen en deze reacties zijn een beetje een discussie platform geworden. Plus ik draag helemaal geen bril, misschien moet jij de wereld niet zo zwart/wit zien. En je gaan focussen op alle mooie kleuren die er verder nog zijn.
    En waar haal jij mijn gekleurde bril vandaan? Ik ga in op de punten door middel van het gebruik van ervaringen en feiten. Uit onderzoek is gewoon daadwerkelijk gebleken dat Nederland één van de minst racistische landen is van de EU, dit mag jij natuurlijk ontkennen. Maar die onderzoekers zullen wel een gekleurde bril op hebben gehad ;).

    @zeg ik liever niet
    Zodra ik de tijd heb zal ik naar de onderzoeken kijken. Ik heb het de laatste tijd best druk namelijk, sorry.
    Maar op de punten die jij eerder hebt geformuleerd wil ik wel even reageren, als ik kort door de bocht vlieg mag je het zeggen.
    Mijn eerste zin hierin laat zien dat ik niet in de “blanke” groep zit… Ik behoor ook niet tot de systematisch benadeelde groep. Echter zie ik wel dat discriminatie beide kanten op gaat en niet alleen van blanken uitkomt (lees comment felicity). Ik heb vrienden uit beide groepen en ook ik krijg wel eens een “racistische” opmerking naar mij toe. Echter zie ik het als een grap, de meeste mensen die dat soort dingen tegen mij zeggen menen dat absoluut niet. En als ik wel gekwetst zou worden door die opmerking zou ik het gewoon rustig aan kunnen geven (zonder meteen fel te reageren wat wel vaak gebeurt) en zouden zij het dan niet meer doen.

    Mijn punt was accepteer elkaar en ga met elkaar in gesprek als iets jou kwetst, beide groepen reageren veel te fel op elkaar. Kijk ook naar de andere kant en denk: “ja ik kan het wel begrijpen, maar toch…” En reageer niet direct met: “ja omdat ik een kleurtje heb” of “omdat ik een andere afkomst heb” of “omdat ik moslim ben” of wat dan ook. Dat is de slachtofferrol die ik bedoel en hoe je het wend of keert (misschien vanuit history) blanken gaan nou eenmaal minder de slachtofferrol in.

  35. @Felicity

    Nogal discriminerend en onwaar om te zeggen dat witte mensen dit niet ervaren. Mensen vergeten weleens dat blanke mensen hier in Nederland ook gediscrimineerd worden op hun achtergrond.

    @ iedereen hierboven.

    Blanke mensen worden ook gediscrimineerd in Nederland. Is het niet door de staat, dan wel door werkgevers. Ik ben namelijk ook al een paar keer niet geholpen met formulieren in te vullen bij de gemeente omdat ik een Nederlandse achtergrond heb, Ik ben ook weleens een baan geweigerd wegens mijn Nederlandse achtergrond. Oneerlijk? Zeker. Hoor je me zeggen dat het systeem e.d. racistisch is? Onzin.

    Daarnaast is er de laatste jaren een ‘F… witte mensen’- beweging bezig. Door witte mensen te vertellen dat zij alleen racistisch kunnen zijn, niet weten waarover ze praten e.d. (Zie Felicity hierboven), enzovoort. Erg schadelijk voor de samenleving.

  36. Ik wordt soms ook gediscrimineerd op basis van huidskleur en achtergrond. Ik ben wit, dus dit is echt niet voorbehouden aan mensen met welk kleurtje dan ook. Welkom tot de mensheid.

  37. Easy Tiger, omdat we zaten te vergaderen en even geen tijd hadden om te modereren. Nu staan alle reacties online.

  38. Samir Ling(klinkt niet echt Nederlands hé?!),

    Ben je op je achterhoofd gevallen? Jouw betoog vind ik schokkend! Je probeert een wit voetje halen bij de witte gemeenschap. Daarbij gooi je alles van tafel. Slachtofferrol EXCUSE ME, ik schrijf mijn scriptie o.a. juist over white privilege, het bestaat en helemaal al hier in Nederland.
    Want als jij bepaalde zaken niet zo hebt ervaren kun je niet spreken over dat het er niet is?!
    Ik wil je graag over een paar jaren horen wat betreft het zoeken naar een baan, want jouw achternaam (laten we het in jouw visie houden) valt niet onder de autochtone ‘standaarden’. Ik schrik eigenlijk van het feit dat er met jou vele mensen hiermee eens zijn. We volgen allen een opleiding aan de HR en dit is dus de weerspiegeling hoe men daadwerkelijk denkt?!
    Laat me je refereren naar diverse artikelen:
    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/30/liever-geen-marokkaan-of-turk-vraagt-de-klant-a1590325
    https://www.trouw.nl/home/uitzendbureaus-negeren-vooral-turkse-surinaamse-en-antilliaanse-werkzoekenden~a87fbcc2/

    Daarnaast ben je totaal niet bewust van wat er speelt, je bevindt je niet in de juiste kringen om zo’n denigrerende uitspraak te maken. Laat ik het even persoonlijk pakken. Ik ben een zwarte vrouw, opgegroeid in een super wit dorpje vlak bij de grens. Ik heb verschillende sollicitaties gehad en mijn achternaam is super Nederlands (Wessels). Ik heb vaak te horen gekregen: ‘oh, wat spreek je goed Nederlands, of oh, ik had een wit meisje verwacht’. Wil je zeggen dat ik dat ook met een korreltje zout moet nemen? Dit soort uitspraken maken mij boos.
    Ik ken genoeg mensen die ook op de HR hebben gezeten die andere ervaringen hebben gehad, wat vertel je dan tegen deze mensen? Ga je dan ook tegen ze zeggen, je moet je niet zo aanstellen?
    Derek Otte heeft een inspirerend gedicht geschreven: Racisme is me wat, zoek het op zou ik zeggen
    En Toufik Dibi heeft een goed artikel geschreven lees dit ook aub:

    https://decorrespondent.nl/2252/geachte-witte-nederlander-tijd-om-het-eens-te-hebben-over-uw-onopgemerkte-privileges/269390768548-15860674

    Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen, succes in de toekomst je zal dit zeker nodig hebben!

  39. @Isabelle.

    ongelijkheid is geen bewijs van white privilege. Waarom worden aziatische mensen dan wel aangenomen (bewijs tegen white privilege) en turkse/antiliaanse/surinaamse afgewezen? Je baseert je op ‘racism of the gaps’.

    ‘Je bevindt je niet in de juiste kringen om zo’n denigrerende uitspraak te maken’. In welke kringen hoort iemand te vallen dan? Is dit niet een beetje kwalijk en ver(voor)oordelend?!

    ‘Ik heb verschillende sollicitaties gehad en mijn achternaam is super Nederlands (Wessels). Ik heb vaak te horen gekregen: ‘oh, wat spreek je goed Nederlands, of oh, ik had een wit meisje verwacht’’. – Och wat erg zegt, een microagressie, de wereld vergaat, je wordt onderdrukt!! – Sorry maar iedereen krijgt van deze opmerkingen naar zijn hoofd. Dit is niet eens negatief (bedoelt). Ik krijg ook vragen of ik uit Zweden kom met mijn achternaam, erg zeg! mensen zullen in je geïnteresseerd zijn! Hoe bedoel je, slachtofferrol(!).

    Tofik Dibi, Je bedoelt die jonge idioot die mensen dreigde neer te sniperen tijdens de ramadan omdat ze op een terrasje zitten? ja, die moet je serieus nemen…

  40. @Chemistery Chick
    Het gaat om de behandeling van de mensen. Wij horen inderdaad beide de uitkering te krijgen als wij aan de volwaarden voldoen. De procedure daarnaar toe kan wel weer verschillen. Wat vaak voorkomt als een bruin persoon een uitkering heeft, dat er dan veel vooroordelen zijn, terwijl als een wit persoon een uitkering heeft is er niks aan de hand. Dat is dus white privilege.

    En niet, omdat jij vindt dat iemand zich snel benadeeld voelt is dat ook zo. Jij beslist niet hoe een persoon zich moet voelen. En hoezo kan jij bepalen dat het niks met kleur te maken heeft.

    @iedereen
    Daarnaast worden bruine mensen al jarenlang zwart genoemd, misschien doe jij het niet. Maar dit gebeurt overal. Als je de bruine mensen bruin noemt en de witte mensen wit, want dat zijn ze. Begrijp ik niet echt wat het probleem is met ‘’witte mensen’’. Blanke mensen bestaan niet, vandaar dat ik witte mensen gebruik.

    Wanneer je zelf niet bruin bent kan je je alleen inleven in een ander, maar zul je zelf nooit precies weten hoe het voelt om anders behandeld te worden dan de witte mensen vanwege huidskleur/afkomst.

    @J-2 Mijn stuk beter lezen!

  41. @Felicity

    Onzin, witte nederlanders worden ook gezien als ‘Tokkies’ in dezelfde situatie. Maar weer goed geprobeerd, jammerlijk weer gefaald. Hoezo kan jij bepalen dat het wel met kleur te maken heeft?

    Je mag witte mensen gebruiken, verwacht alleen niet van een ander dat zij hetzelfde doen. Blanke mensen bestaan weldegelijk. Witte mensen bestaan ook, dat zijn Albino`s. Blank betekent ookwel ‘doorschijnend’ in dit geval.

    Witte mensen worden ook, in negatief opzicht, anders behandeld. draai het eens om en wees consequent; Hoe kan er dan over witte mensen gezegd worden dat zij privileges hebben door hun huidskleur en anders behandeld worden, als je niet weet hoe het voelt?

    Wat betreft J-2: heeft gelijk. Je zegt beter lezen, maar leg dan eens uit wat je precies bedoelt. Je doet net of witte mensen niet gediscrimineerd worden op basis van hun huid, wat dus niet klopt. Je zegt: ‘En de witte mensen zullen dat gevoel ook nooit ervaren’. wat gewoon onwaar en discriminatoire is. En dan zeg jij ‘beter lezen!’ hoe moeten mensen dat anders zien??

  42. @Felicity, ik weet niet of je écht alle comments gelezen hebt… Want van sommige dingen die hier staan heb ik zelf ook last ervaren… Maar daar wordt dan weer geen aandacht aan besteedt hé…. Best wel jammer… Sorry als mijn stuk je op je tere zieltje getrapt heeft, maar misschien moet je dus zelf ook ietsje beter lezen voordat je met de vinger gaat zwaaien ;-). Ik heb namelijk eerder al gevraagd waar mijn “white-privilege” was op de momenten dat ze op de basisschool tegen mij zeiden dat ik niet slim genoeg was om naar de havo te gaan… Waar een getint persoon zich direct gediscrimineerd had gevoeld, voelde ik me gewoon rot dat het zo gezegd werd…

    Op de middelbare school werd ik gepest door medestudenten. Nee, deze medestudenten waar ook niet “Nederlands”…. En als ik dan ergens aangaf dat ik gepest werd, door hun… Konden zei zeggen “Maar zij zei dat we “zwart” zijn”… Nou beste Felicity, voor mij is dat nog nooit een reden geweest om naar te doen tegen iemand. Turks, Marrokaans, Aziatisch, Nederlands, Duits, Frans en ga zo maar door, zolang je respect hebt tegenover mij, heb ik respect terug… Dus nogmaals, waar was mijn “white-privilege”, ik werd gepest en dat mochten zij dus doen van school, alleen omdat ze “gekleurd” waren. Een slachtoffer rol die ze gebruikte terwijl het ongegrond was… Ik een psycholoog verder en zij flink wat lol verder…

    Laten we een ding voorop stellen, voor jou in je volgende bericht. Ik heb nog nooit iemand bevooroordeeld op basis van kleur… Mijn beste vriend is “gekleurd”… En nogmaals ik vind de woorden “wit persoon” en “zwart persoon” pas racistisch klinken. Zelf heb ik namelijk een mooie roze huid en ben ik dus helemaal niet “wit”… Als we dus even met het “zwarte” mensen en “witte” mensen kunnen stoppen, want hoe moeten de gele mensen zich nu wel niet voelen?

    Enne inderdaad als een persoon een uitkering heeft terwijl hij gewoon gezond genoeg is om te werken en een baan aangeboden heeft gekregen, vind ik die persoon gewoon lui… En dat is voor mij echt niet kleur afhankelijk…

  43. @Isabella
    “Ik ben een zwarte vrouw, opgegroeid in een super wit dorpje vlak bij de grens.”
    Fijn zeg het hele jaar door sneeuw!
    Mocht je het hier over “witte” personen hebben, lees dan aub mijn bericht hierboven even…
    In de zomer ben ik namelijk ook gewoon lekker bruin (of in de meeste gevallen zo rood als een kreeft) Ik geloof ook nooit dat jij echt “zwart” bent. Want dat is technisch gezien onmogelijk 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top