Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tijdens de jaaropening gaat het over… onderwijs en onderzoek

Gepubliceerd: 6 September 2018 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws

Niet dat het tijdens vorige jaren er niet over ging. Maar tijdens de opening van het hogeschooljaar was er vanmiddag meer dan anders aandacht voor concrete voorbeelden van studenten en docenten die iets bijzonders neerzetten.

Bachelor Award-winnaar Steven Boonstra (links)
Bachelor Award-winnaar Steven Boonstra (links) en lector Frank Rieck

Collegevoorzitter Ron Bormans verhaalde onder andere over Arieke van Liere van de Willem de Kooning Academie (WdKA) die onderzoek deed naar de manier waarop ‘wij’ onze samenleving introduceren aan nieuwkomers. De oefenstof en het examen voor inburgeraars staan vol stereotypen, met foto’s van enkel man-vrouwrelaties, artsen die man en basisschoolleerkrachten die vrouw zijn. ‘En van successen die alle door witte mensen worden behaald. Arieke heeft er beelden tegenover gezet’, vertelde Bormans trots. ‘Ze heeft inmiddels een gesprek gehad met de minister en het resultaat is dat er naar de beelden gekeken gaat worden. De student op zoek naar de context. Heel goed!’

Uitval en stress

De collegevoorzitter roemde ook het onderzoek naar de hoge uitval onder verpleegkundestudenten en zette enkele initiatieven in het zonnetje die zijn gestart vanuit de werkplaats inclusieve didactiek en pedagogiek. Bormans vertelde er niet zelf over maar liet drie hogeschoolmedewerkers aan het woord, onder wie decaan Serge Feldmann die samen met docenten en slc’ers van social work een programma start om iets te doen aan de toegenomen stress onder studenten.

‘Het is niet de vraag óf er stress is, maar hoe je ermee omgaat áls het er is. Voor 120 huidige eerstejaars van de opleiding social work hebben we een programma samengesteld om aan hun mentale weerbaarheid te werken. We gaan onderzoeken of het werkt, maar ik denk dat het een hogeschoolbreed slc-programma kan worden.’

Slim jatten

Het onderwerp werkplaatsen vormde voor Bormans het bruggetje om afscheidnemend collegebestuurder Angelien Sanderman te bedanken. Sanderman speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de werkplaatsen, vertelde de collegevoorzitter. ‘En ze was belangrijk wat betreft het onderzoek op de HR. Daarin hebben we stappen gezet.’ Zelf gaf Sanderman de zaal mee dat we op de hogeschool vooral veel van elkaar, van andere opleidingen, moeten leren. ‘Alles is al een keer gedaan. En je mag best dingen van elkaar gebruiken. Slim jatten dus, om zo de beste opleiding te kunnen zijn.’

‘De beste’ kwam nog een paar keer voorbij, want ook de beste docent van afgelopen studiejaar Leon Goor had een rol tijdens de jaaropening. Namens een meerkoppige jury mocht hij de drie genomineerden voor de Bachelor Award bekendmaken. Dat deed hij, hoe kan het ook anders als je de beste docent bent, vol overtuiging en zeer enthousiasmerend. De winnaar werd door het publiek, pakweg 300 personen, gekozen. Met een nipte voorsprong won student automotive Steven Boonstra de award ter waarde van 3.000 euro. Hij deed onderzoek naar de hoge uitstoot van trucks in de haven.

Energie opladen

Daarbij werden de trailers van vrachtwagens uitgerust met elektromotoren die met name energie opladen op het moment dat de vrachtwagens en dus ook de trailers afremmen. Gevolg is dat er kleine stukken elektrisch kan worden gereden en er minder uitschoot is vanwege een fors lager gebruik van dieselbrandstof.

De jaaropening was ook het moment voor het uitreiken van de Overtref Jezelf Beurs voor een honoursstudent die – met de prijs van 5.000 euro – iets bijzonders wil en dus ook kan gaan doen. Marijn van der Ploeg viel deze eer te beurt. Ze is student audiovisueel ontwerpen (WdKA) en kwam na contact met een uit Syrië gevluchte student tot het plan een documentaire te maken over hoe vluchtelingen zich thuis gaan voelen en vrienden maken in hun nieuwe omgeving.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: still uit YouTube-filmpje van de Hogeschool Rotterdam

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top