Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veroordeelde ‘hogeschoolhacker’ mag op HR blijven

Gepubliceerd: 26 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De student die medestudenten dupeerde met een phishingmail en vorige week door de rechter is veroordeeld, mag op het Rotterdam Mainport Institute (RMI) van de HR blijven studeren.

Illustratie van een phishende student achter z'n computer/laptop

‘In Nederland bepaalt de rechter of iemand schuldig of onschuldig is. Bij een schuldigverklaring bepaalt de rechter ook de strafmaat’, reageert Maarten van Ogtrop, directeur van het RMI. ‘Niemand in Nederland kan meerdere keren gestraft worden voor eenzelfde feit.’ De rechter oordeelde vorige week dat de hacker onder andere een taakstraf en een geldboete krijgt opgelegd.

Hogeschool ontdekte de phishingmail snel

De hacker studeerde al aan het RMI toen hij in januari 2016 de e-mailadressen van bijna honderd medestudenten bemachtigde en de betreffende studenten een e-mail stuurde over het te betalen collegegeld. ‘Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016′, luidde de onderwerpregel van de mail. Het verzoek van de afzender was om het collegegeld handmatig over te maken.

De mail kwam één dag nadat studenten een authentieke mail van de HR kregen over het collegegeld. Daarin meldde de hogeschool dat het collegegeld volgens de reguliere procedure zou worden afgeschreven. De HR ontdekte de phishingmail snel, maar inmiddels hadden al tien studenten geld overgemaakt naar de hacker.

Vorderingen van gedupeerde studenten ‘onvoldoende onderbouwd’

Door snel ingrijpen kon een aantal betalingen via de bank worden teruggedraaid. Uit de schriftelijke uitspraak van vorige week wordt duidelijk dat twee gedupeerde studenten een zaak aanspanden tegen de hacker. De ene student meende benadeeld te zijn voor 1.000 euro aan immateriële schade, de ander voor 119,50 euro aan materiële schade. Beide vorderingen vond de rechter onvoldoende onderbouwd en zijn dus afgewezen.

RMI-directeur Van Ogtrop geeft aan dat ‘de HR alle gedupeerde studenten die zich hebben gemeld, is tegemoetgekomen’.

Onder toezicht bij de reclassering

In de schriftelijke uitspraak staat dat de hacker inmiddels al ‘enige tijd’ onder toezicht staat bij de reclassering die onder andere zijn computergebruik in de gaten houdt. Ook moet de veroordeelde student zich van de rechter in behandeling stellen bij Het Dok, een forensisch psychiatrische polikliniek die hem moet helpen zijn leven weer op de rails te krijgen.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Veroordeelde ‘hogeschoolhacker’ mag op HR blijven

  1. Vraagje, iedereen weet nu aan welk instituut deze persoon studeert. Mensen daar zullen vast weten wie deze persoon is.

    Ik zou persoonlijk opzoek gaan naar een andere school met dezelfde opleiding, of zelf ermee naar buiten treden in een zaal met alle leerlingen en hier mijn spijt betuigen. Dit zijn de twee opties die ik voor mijzelf zou zien op zo’n moment. Als je stilletjes door de gangen en zalen heen denkt te wandelen zal dat ook niet gaan lukken, omdat mensen weten of te weten zullen komen wie deze persoon is.

  2. @Com-student

    Aangezien het 2015-2016 is, is de kans groot dat hij de studenten volgend schooljaar nauwelijks tegenkomt (meesten hebben dan een afstudeerstage en een minor).

  3. Heerlijk staaltje van “inclusiviteit” echter is de argumentatie van Maarten van Ogtrop op zijn minst vreemd te noemen. Het “ne bis in idem” beginsel is inderdaad van toepassing in het Nederlands strafrecht. Dat wil echter niet zeggen dat personen die reeds bestraft zijn voor een strafbaar feit niet te maken kunnen krijgen met aanvullende maatregelen die geen strafrechtelijk karakter hebben, zoals bijvoorbeeld het schorsen of volledig uitsluiten van een student van een opleiding. De OER geeft genoeg ruimte voor dergelijke maatregelen. Op basis van de redenering van van Ogtrop kunnen de politieagenten die bestraft zijn voor het overlijden van Mitch Henriques dus niet ook ontslagen worden omdat ze zijn reeds bestraft in het strafrecht. Als van Ogtrop vindt dat de student al genoeg is gestraft voor zijn wangedrag en daarom de opleiding kan voortzetten dan moet hij dat zeggen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top