Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaropening met prijzenregen en hameren op verbinding

Gepubliceerd: 2 September 2020 • Leestijd: 4 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het wordt een raar nieuw collegejaar, dat kunnen we nu al vaststellen. Daarom was de jaaropening ook anders dan anders en vooral online, met een livestream. Wat hetzelfde bleef was de uitreiking van verschillende prijzen, zoals de Student Awards.

 

De jaaropening vond plaats in een setting waar anderhalve meter afstand geen enkel probleem is, de gigantische onderzeebootloods op het RDM-terrein waar de Hogeschool Rotterdam ook een locatie heeft.

Profielen hoofdredacteur Tosca had de eer het – online – publiek op te warmen met een pubquiz over typisch Rotterdamse en hogeschoolzaken. Degene die de meeste juiste antwoorden had op vragen als: ‘Wat betekent de typische Rotterdamse uitdrukking: Hebbie in je nest gezeken?’, ‘Wie was Willem de Kooning’ en ‘Hoe hoog is het collegeld dit jaar’ won een boekenbon en het boek ‘Ondernemen als een baas’, over oud-HR-student Wesley Dos Santos. De eer en de prijzen gingen naar Marleen Bastiaans.

Daarna nam woordkunstenaar Christopher Blok de kijkers mee van de kade van Heijplaat naar binnen in de onderzeebootloods, met zijn gedicht Klaar voor de start, vol dubbelzinnige verwijzingen en woordspelingen, zoals Niemand in deze stad is gevallen op zijn mond/ kap je / met school? / nee. Het gaf tegen de industriële achtergrond van de loods een mooie Rotterdamse start aan de opening.

Livestream als positieve kant

De presentatie was in handen van Kevin Leentfaar, student en voorzitter van de medezeggenschapsraad, en Yvonne Dievendal, docent op de HR. Ze stonden stil bij de roerige tijden die we achter de rug hebben. De positieve kant van het ‘online zijn’ is dat nu duizenden kijkers de livestream van de jaaropening live kunnen volgen, terwijl er normaliter een paar honderd in de grote zaal op Kralingse Zoom passen.

HR-collegevoorzitter Ron Bormans startte zijn openingsspeech met een fragment van Alice Coopers ‘School’s out’ met de retorische vraag of ‘school’ inderdaad ‘out’ is.

Reset van het onderwijs

Corona heeft voor een soort reset gezorgd in het onderwijs waarop verbazingwekkend goed gereageerd is, vindt de collegevoorzitter. En het heeft dingen duidelijk gemaakt. ‘We leren ervan dat een school meer is dan een verzameling opleidingen. Het is een gemeenschap. Studenten zeggen tegen ons: wij missen de school.’ Hij verwijst daarbij ook naar het onderzoek van Claudia Gomes, waaruit blijkt dat studenten beter presteren als ze het gevoel hebben ergens bij te horen.

Ook voor medewerkers geldt dat ze de school missen. Bormans loopt vast vooruit op de resultaten van het mini-werkbelevingsonderzoek. ‘Wat opvalt is dat 85 procent zegt heel graag bij de HR te werken, maar dat anderzijds 56 procent zegt dat de werkdruk is toegenomen en meer dan de helft zegt dat het werkplezier een beetje weg is.’

‘School moet zichzelf opnieuw uitvinden’

Verbinding is dus belangrijk. ‘De school moet zichzelf een beetje opnieuw uitvinden en ook haar positie weer een beetje bevechten. Want o, wat zijn scholen belangrijk, zeker in de moderne tijd, met zijn fragmentering, fake news en afkalvende zekerheden.’ Betekenisvol zijn voor jonge mensen, jonge mensen verbinden aan elkaar, een plek zijn om te leren en te oefenen voor het echte leven, dat zijn volgens Bormans de taken voor de HR.

Schools out forever? Niks ervan. We gaan open, de school als bastion van verbinding, bastion van hoop en bastion van kennis.’ Koester de school en koester elkaar, besluit hij, en hij wenst de studenten veel succes.

Student Awards voor opvallende prestaties

Na een optreden van zangeres Anne-Fay is het tijd om de Student Awards (voorheen bekend onder de naam Bachelor Awards) uit te reiken. Uit 27 inzendingen kwam uiteindelijk een top-3, die in korte filmpjes werd voorgesteld aan het publiek.

Diede Vlemmix won de derde prijs met haar onderzoek naar vluchteling-studenten. De tweede prijs ging naar Bart de Feijter die met een aantal medestudenten een lespakket Engels ontwikkelde voor studenten op Bali. Yaella Essed ontving de eerste prijs, uit handen van de voorzitter van de raad van toezicht van de HR, voor een slim planningssysteem voor ziekenhuizen.

de drie winnaars van de bachelor awards met hun prijzen

De nieuwe award voor Ad-studenten ging naar Jannie Geerlings (Ad arts en crafts) voor de bijzondere ontwerpen die ze maakt, en die veranderen onder invloed van regen.

Met het geldbedrag dat aan de prijzen verbonden is, kunnen de studenten verder met hun talent.

Jannie Gerlings met haar prijs

Ervaringen met online onderwijs

In een talkshow-achtige setting ging docent van het jaar Simon van der Horst in gesprek met met student Gary Mantiri en docent Amina Kefi over hun ervaringen met online onderwijs. ‘Ik zag vandaag studenten van vlees en bloed, en daar werd ik zo blij van!’, zegt de docent. Wat wél heel leuk was aan de ‘online tijd’, was dat studenten met haar samenwerkten en haar hielpen als zij, zoals ze het zelf zegt, ‘aan het klungelen’ was.

Ook voor Gary was het even wennen: ‘Je gaat werken in een omgeving waar je normaliter makkelijk afgeleid bent’, zegt Gary. Daar moest hij steeds alert op zijn. ‘Dus niet op mijn mobiel zitten en bedenken: als ik nu goed oplet, win ik er later weer tijd mee’.

Het ‘thuisgevoel’ bij een opleiding is heel belangrijk, stelt Amina, ‘ik denk dat we samen die binding moeten creëren, ook met studenten, met elkaar investeren in die betrokkenheid’. ‘Blijf positief denken en blijf contact zoeken met studenten’, adviseert Gary de docenten, ‘ook studenten vinden het leuk om wat te horen.’ ‘Zoek elkaar ook buiten school op’, zegt Amina met klem en Gary is het roerend met haar eens. Docent Simon zelf heeft ook nog een tip: ‘Zet die camera aan, laat jezelf zien, ook online. Dat geeft mij ook weer energie.’

Overtref Jezelf Beurs

Na een dans-intermezzo van oud-student Amira Al Rawi werd de Overtref Jezelf Beurs – 5000 euro – uitgereikt door collegelid Zakia Guernina. Deze beurs is bedoeld voor studenten met bijzondere toekomstplannen. De prijs gaat naar Maaike van Papeveld die ontwerpers wil helpen om effectiever te ontwerpen en een grotere en meer duurzame impact te hebben op maatschappelijke problemen. Met de prijs kan ze workshop opzetten voor ontwerpers.

Maaike van Papeveld met haar prijs

‘De prijzen en beurzen laten zien wat een rijkom de hogeschool Rotterdam aflevert’, besluit Ron Bormans. ‘Er staat weer een nieuwe generatie eerstejaars te trappelen’, zegt hij, en met speciale vermelding voor die groep opent hij het jaar. ‘Veel succes allemaal!’

De jaaropenng terugkijken kan hier.

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Danny Bok

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top