Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Succesvol studeren: vier stappen en vijf hulplijnen

Gepubliceerd: 8 September 2020 • Leestijd: 6 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je bent binnen op het hbo. Met een havo-diploma, een vwo-diploma, een mbo-diploma of via een toelatingstest. Je bent dus door een hoepeltje gesprongen waarop staat: geschikt. Nu moet je die belofte verzilveren. Maar je hoeft het niet alleen te doen of zelf het wiel uit te vinden.

Een deel geluk, een deel wijsheid en een deel hulp. Dat zijn zo’n beetje de ingrediënten waar je uiteindelijk een hbo-diploma van bakt. Met het onderdeel geluk kunnen we je niet helpen. Jouw geluk kan eruit bestaan dat je een paar toffe medestudenten treft en dat jullie elkaar steunen en stimuleren, je geluk kan ook zijn dat je geen geldzorgen hebt of geen beperkingen, of dat je een tante hebt die je binnenloodst bij een superstage. Good for you, maar niet erg ‘maakbaar’. De andere onderdelen van het succesrecept kunnen we je hier wel aanreiken: kennis en hulp.

Dit gaat je helpen

Om te beginnen met dat eerste: we weten vrij veel over hoe je studeren met (meer) succes aanpakt. We weten ook vrij veel over de valkuilen waar vooral eerstejaars studenten nogal eens intrappen. We kunnen er een boek over schrijven, maar laten we het beperken tot de meeste glimmende gouden tips.

Hoe begin je?

Ben jij ook zo iemand die een apparaat koopt, het gewoon aanzet en wel ziet waar je uitkomt? Met je nieuwe telefoon gaat het misschien werken. Maar voor je studie is het een slecht idee.

Read the fucking manual!

Elk vak heeft een studiehandleiding. Daarin staan de leerdoelen en de manier waarop je getoetst wordt.
Door dit goed tot je te nemen, kun je een hoop ellende voorkomen en veel effectiever studeren. Spel je studiehandleiding zodat je weet wat je te doen staat en maak een goede planning. Kijk voor je begint met studeren voor de toets of het maken van de opdracht nog een keer goed terug: slecht lezen van de studiehandleiding is vaak de oorzaak van onvolledige opdrachten inleveren, stress hebben en onvoldoendes halen.
Is de studiehandleiding niet heel duidelijk? Dan weet je als student wat je nog moet vragen bij de opleiding. Ga assertief achter de info aan die jij nodig hebt en zorg dat je niet voor alles bij de ‘juf’ of ‘meester’ moet zijn. Dan ben jij in charge en dat is de houding die je nodig hebt.

Hoe ga je studeren?

Ja daar zit je dan. Het is zondagmiddag, je bent nog wat brak van de zaterdagavond maar je gaat tóch beginnen met studeren voor de toets van donderdag. Maar oei, die dikke 500 pagina’s er nog instampen, dat gaat hem niet worden in krap vier dagen. De hoeveelheid stof die op het hbo in één keer getentamineerd wordt, is aanzienlijk groter dan je gewend bent. (Daarom was het ook zo’n goed idee om die studiehandleiding te lezen en een planning te maken.) Je moet bijblijven. Ja, er zijn heus wel herkansingen, maar in de volgende periode heb je ook weer nieuwe toetsen. Alles wat je meesleept is een blok aan je been. Streef er dus naar om alle 60 studiepunten van jaar 1 te halen. Maak van studeren je baan.

WTF, 546 bladzijden???
Voor één toets???

Geen college betekent niet ‘vrij’, het betekent tijd om je als een vastberaden rups door de stof heen te vreten. Doe dat in het ritme dat voor jou goed werkt, bijvoorbeeld met de pomodoro-aanpak: 20 tot 30 minuten gefocust studeren, dan weer even ontspannen. Het best studeer je op een vaste plek, waar je in de focusmodus komt. Probeer ook eens uit of dat voor jou een plek op school is. Samen met anderen studeren kan extreem goed werken, door elkaar vragen te stellen over de stof en over en weer uit te leggen. Je stimuleert elkaar, een beetje sociale druk is nuttig. Contacten leggen gaat uitstekend bij de studievereniging van je opleiding, zeker als je daar actief wordt.

Denk ook na over je houding in projectgroepen: laat je zien, laat je horen, durf de leiding te nemen (of af en toe uit handen te geven). Als je echt je rol pakt, word je een populair groepslid. En dat gaat zich de komende jaren uitbetalen.
En vergeet dit niet: ontspanning en vooral slaap zijn je beste vrienden, dan sla je op wat je geleerd hebt. Dit zijn dus ook productieve uren! Trouwens: Netflixen is geen ontspanning. Op je telefoon ook niet. Koken, bewegen of iets creatiefs wel.

Hoe maak je de toets?

Vergeet toetsen waarbij keurig gevraagd wordt naar de dingen die in je boek staan, die je geoefend hebt en die de docent je heeft verteld. De vragen en opdrachten die je op het hbo krijgt, zijn voor een veel kleiner deel gericht op reproductie en begrip (herhalen wat je geleerd hebt, dingen die op de middelbare school en het mbo vaak nogal belangrijk zijn), en voor een groter deel op toepassen en analyseren. De kennis die je hebt, gebruik je in een andere context, en je combineert elementen ervan op een manier die je niet eerder deed. Kortom: Always expect the unexpected.

Dat stond helemaal niet in het boek! #rotstreek

Maar hoe kun je je daarop voorbereiden? Door anders te studeren. In plaats van ‘stampen’ ga je actief op zoek naar voorbeelden, je praat met elkaar over de stof, je stelt je docent vragen over dingen uit de actualiteit. Je maakt er jouw verhaal van.

Laat je dus niet verrassen op de toets, denk niet dat je docent je een rotstreek levert. Dit is de manier waarop je opleiding probeert jouw ‘hogere orde denkvaardigheden’ te ontwikkelen.

En o ja: is er een oefentoets beschikbaar? Maak die altijd. De echte toets lijkt daar vaak behoorlijk veel op. En o ja: lees elke vraag heel goed. Veel fouten komen voort uit halfbakken lezen. En o ja: schrijf altijd íets op, ook als je denkt dat je niets weet. En o ja: als je bij meerkeuze écht moet gaan gokken, gok dan op het langste antwoord.

Het komt ook voor dat toetsen – al dan niet expres – écht niet zijn wat je ervan kon verwachten. Kaart dat aan bij je docent en als dat niet helpt bij de onderwijsmanager, examencommissie en desnoods het college van beroep.

Omkijken en verbeteren

Heb je je eerste toets(en) of opdracht(en) grandioos gefaald? Au, dat doet pijn. Maar het is niet het einde
van de wereld. De weg naar je diploma zit – hoe verrassend – vol met leerervaringen, en dit is een vrij harde les, maar een nuttige. Als je hem tenminste goed tot je door laat dringen.

Zie je wel, ik kan het niet :'(

Ga altijd naar de inzage achteraf of vraag na bij je docent waar je de mist in bent gegaan. Was het de basiskennis die je niet voldoende beheerste? Of lukte het nog niet zo goed om de basics ook echt te gebruiken in een situatie die niet in je boek stond? Vraag tips aan je docent: aan welke kennis of vaardigheden moet je werken? En hoe?

Reflecteer op wat je beter kunt doen, en neem het mee naar de volgende periode. Ga als dat nodig is harder studeren of ga – als het niet aan de tijd lag die je erin hebt gestopt – anders studeren. Reflecteer bij opdrachten echt op je tekortkomingen en schrijf voor jezelf op hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken.

Zij gaan je helpen

Je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Op de Hogeschool Rotterdam werken ongeveer 4000 mensen en die zijn er voor jou. Wacht alleen niet tot iemand naar jou komt, je bent nu min of meer volwassen en staat zelf aan het roer. Hieronder vijf deuren waarop je kunt kloppen.

1 Docent

Oké, duh. Nou, zo ‘duh’ is dat niet. Veel studenten voelen wat aarzeling om hun docent te benaderen met een vraag. Misschien ben je wat geïntimideerd door een grote collegezaal, of voel je teveel afstand bij een online college. Maar de docent is er voor jou, niet andersom. En zij kan niet ruiken wat je niet snapt of waar je het niet mee eens bent. Dus wees assertief.

2 Studieloopbaancoach

Op de middelbare school had je een mentor en daar kun je de studieloopbaancoach (soms PI-coach, Professionele Identiteitscoach genoemd) een beetje mee vergelijken. De ‘slc’er’ (deze afkorting ga je nog vaak horen) begeleidt je bij je studie, je studievoortgang en je professionele ontwikkeling. Je hebt les van je slc’er en individuele gesprekken, en het is je eerste aanspreekpunt voor vragen over je opleiding. De slc’er kan je doorsturen naar peercoaches (3) of decaan (4).

3 Peercoach

Peercoaches zijn ouderejaars die vrij goed snappen waar jij mee zit, want ze hebben er ervaring mee. Bij je instituut kun je een beroep doen op peercoaches die dezelfde opleiding volgen als jij. Hij kan extra met je oefenen als een vak problemen oplevert of je helpen met je planning of motivatie. De peercoaches van Studentenwelzijn zijn ervaringsdeskundigen op onderwerpen als studeren als je kinderen hebt, studeren met een functiebeperking of psychische problemen, en er zijn ook peercoaches voor studenten van de Antillen of LHBTI+’ers.

4 Decaan

Stel, je krijgt een ongeluk waardoor je een tijd uit de running bent, je hebt een sterfgeval in de familie of het lukt je niet goed om te studeren door ADHD. Allemaal omstandigheden waardoor je studievertraging kunt oplopen. Ga dan altijd langs bij de decanen
voor hulp. Ook als je studie niet lekker loopt door bijvoorbeeld psychische problemen of hindernissen als extreem uitstelgedrag, kan de decaan je met gesprekken en tips ondersteunen. Tijdig melden van deze omstandigheden is ook belangrijk als je hierdoor je vereiste aantal studiepunten (bsa-norm) niet haalt; het college van beroep neemt omstandigheden alleen in overweging als ze
al bekend waren bij de decanen of de opleiding.

5 Studentenwelzijnsadviseurs

De Studentenwelzijnsadviseurs (voorheen bekend als Student aan Zet) helpen je bij je studievaardigheden en bij je welzijn in het algemeen. De studentenwelzijnsadviseurs en ervaringsdeskundigen (de peercoaches, zie nr 3) geven regelmatig workshops en trainingen op dit gebied. Je kunt normaliter bij hen terecht op Museumpark (begane grond hoogbouw) maar vanwege corona nu voorlopig niet; online zijn ze goed te bereiken via studentenwelzijn@hr.nl. Ook als je gewoon even je verhaal kwijt wilt.

Tekst: Edith van Gameren

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top