Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Doe niet zo moeilijk en haal gewoon die prik’

Gepubliceerd: 15 September 2021 • Leestijd: 5 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het meezit kunnen we begrippen als ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘het nieuwe normaal’ binnenkort uit ons vocabulaire schrappen. Profielen vroeg op de Willem de Kooning wat studenten vinden van het opheffen van veel maatregelen en het invoeren van een coronapas.

‘Hopelijk stimuleert die QR mensen om tóch die prik te halen’

Katharina, masterstudent design: ‘Fijn dat alles weer langzaam terug naar normaal gaat. Vooral met die QR-code ben ik echt heel erg blij. Hopelijk stimuleert het mensen om die prik tóch te halen. Voor mij heeft het alleen maar voordelen. Ik kom uit Zuid-Afrika en nu kunnen mijn ouders me eindelijk bezoeken in Rotterdam. Ik heb ze een jaar niet gezien.

Die anderhalve meter maakt voor mij geen verschil. In elk geval niet op school. Onze groepjes zijn zo klein dat we die afstand toch al houden. Dat gaat vanzelf. De lessen zijn ook meestal ‘s avonds en dan zijn er sowieso weinig mensen. Dat we weer mogen feesten, is natuurlijk leuk. Al weet ik ook niet echt wat ik mis. Ik ben hier midden in coronatijd begonnen, dus het uitgaansleven in Rotterdam ken ik nog helemaal niet. Over het afschaffen van de mondkapjes ben ik wel een beetje sceptisch. Ik blijf toch wel echt opletten en misschien blijf ik hem ook wel dragen in drukke situaties.’

‘Ze moeten met een betere reden komen om die anderhalve meter af te schaffen’

Mori, eerstejaars graphic design: ‘Ik kom uit Italië dus dichtbij mensen zijn zit echt in mijn bloed. Maar nu met COVID is dat natuurlijk riskant en dat blijft het. Dus dat die anderhalve meter nu niet meer nodig is, vind ik een beetje gek. COVID bestaat nog steeds dus voor mij moeten ze echt met een betere reden komen, willen ze die anderhalve meter afschaffen. Tot die tijd blijf ik afstand houden.

Die QR-code vind ik wel echt geweldig. Je weet gewoon niet wie wel en niet besmet is. Dankzij die QR kunnen we weer overal heen en lekker feesten. Mits je gevaccineerd of getest bent. Dat mag iedereen natuurlijk voor zich zelf beslissen. Maar hoe lang ga je volhouden dat je niet gevaccineerd wil worden? COVID blijft nog wel even en het is zeer waarschijnlijk dat we die prikken jaarlijks moeten herhalen. Wil je dan al die jaren nergens meer aan mee doen? Volgens mij een makkelijke keuze. Het mondkapje hou ik zelf nog wel even op. Zeker op drukke plekken. Wat dat betreft blijf ik gewoon altijd zelf nadenken en afwegen wat voor mij persoonlijk goed voelt.’

‘Waarom houden ze het niet gewoon bij de oude maatregelen?’

Bono, eerstejaars graphic design: ‘Geen mondkapjes meer? Dat vind ik persoonlijk best riskant. Zeker op drukke plekken met veel mensen hou ik hem nog wel even op. Net als die anderhalve meter. Ik blijf nog wel een tijd extra goed opletten. We willen toch niet het risico lopen dat het weer misgaat? Eigenlijk geven ze mensen nu meer eigen verantwoordelijkheid. Maar daar moet je wel goed mee omgaan.

De QR code vind ik wel oké. Zelf heb ik hem nog niet. Ik wacht er nog op. Maar mensen die hem niet hebben of niet willen, die missen straks wel de leuke dingen. Stel dat je een kaartje hebt gekocht voor een feest. Je hebt al betaald maar omdat je geen QR-code hebt, mag je er niet heen. Dat vind ik echt oneerlijk. Waarom houden ze het niet gewoon bij de oude maatregelen? Wél feesten maar dan met mondkapje en anderhalve meter afstand. Dan sluit je ook niemand buiten.’

‘Doe niet zo moeilijk en haal gewoon die prik’

Laude, eerstejaars graphic design: ‘Dat de mondkapjes verdwijnen, vind ik prima. Zelf deed ik het puur omdat het moest. Ik had er niks op tegen. Maar echt fijn was het nou ook weer niet. Tegelijkertijd heb ik liever dat we allemaal mondkapjes dragen en dat dingen wél door kunnen gaan, dan dat we niks meer mogen. Die anderhalve meter, daar hielden studenten zich toch al niet aan. Dus als dat nu verdwijnt, ook helemaal oké. Dan is dat tenminste helder. Op openbare plekken is het misschien net een iets ander verhaal. Al voel ik me redelijk veilig want ik heb corona gehad én ik ben gevaccineerd.

Mensen die dat niet willen, hebben nu met die QR code wel een probleem. Ik snap dat dat heel erg kut is en dat we dat eigenlijk niet aan mensen kunnen vragen. Tegelijkertijd ben ik zelf heel erg voor vaccineren, dus ik denk: doe niet zo moeilijk en haal gewoon die prik en dan kun je weer naar dat festival. Voor restaurants en cafés vind ik het wel een beetje overdreven. Daar zou iedereen toch gewoon naar binnen moeten kunnen. Dan liever weer die mondkapjesplicht.’

‘Je kunt nog steeds besmet raken, dus ik blijf opletten’

Justyna, eerstejaars graphic design: ‘Ik kom uit Polen en daar is alles veel strenger. Mondkapjes in de winkel geldt daar bijvoorbeeld nog altijd. Dat het hier nu niet meer hoeft, vind ik wel een beetje riskant. Ik weet wel dat bijna iedereen gevaccineerd is, maar je kunt nog steeds ziek worden. Een paar van onze docenten hebben corona. Wat als je wordt besmet tijdens de les? Dus ik hou hem lekker nog even op. Zeker op school en in de winkel.

De anderhalve meter daar hielden studenten zich toch al niet aan. Nu hoeft dat officieel dan ook niet meer en dat is wel fijn. Die QR code zorgt wel voor meer gevoel van veiligheid. Niet dat dat ook altijd terecht is, want je kunt nog steeds besmet raken, maar het zorgt wel dat we weer wat normaler kunnen leven. Dus dat vind ik wel echt een goede zet. QR codes om lessen te kunnen volgen, dat zou mij dan weer te ver gaan. Daar moet iedereen gewoon bij kunnen zijn.’

‘Ik vond het juist wel fijn dat iedereen elkaar de ruimte gaf’

Sara, derdejaars graphic design: ‘Voor mijn eigen veiligheid en die van anderen blijf ik mijn mondkapje dragen. Het stoort me niet en ik vind het een kleine moeite. Die anderhalve meter mogen we nu ook loslaten. Dat zal wel even wennen zijn. Ik vond het eigenlijk wel fijn dat iedereen elkaar de ruimte gaf. Ik ben bang dat het een beetje ongemakkelijk wordt als we weer dichter op elkaar gaan zitten. Ook dat we nu weer gaan zoenen en handen geven enzo. Daar heb ik niks tegen hoor, maar het is wel weer even wennen.

Die QR-code is natuurlijk fijn. Zelf ben ik gevaccineerd dus ik kan alles doen. Mensen die dat niet willen worden nu wel een beetje uitgesloten en ze zouden het als verplichting kunnen zien. Tegelijkertijd denk ik dat je niet per se gevaccineerd hoeft te zijn om leuke dingen te doen. Maar dan moet je er wel op een verantwoordelijke manier mee omgaan. Als je symptomen hebt, blijf dan thuis. Dat uitgaan weer kan, is natuurlijk wel superfijn. Dat hebben we zo lang moeten missen. Ook al sluiten de clubs dan om 12 uur, ik ben al lang blij dat we weer mogen. En zo’n nachtbraker ben ik ook niet.’

‘Als ik niet meer naar festivals kan, laat ik me waarschijnlijk tóch vaccineren’

Janey, derdejaars graphic design: ‘Ik vind het allemaal heel erg verwarrend. Eerst moesten we mondkapjes op en nu ineens niet meer. Het verandert continu. Wat moet je nou geloven? Het lijkt net of niemand echt weet wat goed is. Ik hou me gewoon aan de regels maar met sommige maatregelen heb ik het wel moeilijk. Vooral als het gaat over uitgaan en die QR-code.

Zelf was ik nooit zo’n feestbeest maar ik vind wel dat het voor iedereen een optie moet zijn. Los van of je gevaccineerd bent of niet. Dat moet toch je eigen keuze zijn? Zelf ben ik bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd. Ik ben een beetje bang voor de langetermijngevolgen en ik weet niet of ik het voor nu wel slim vind. Maar als dat betekent dat ik niet meer naar festivals kan en straks ook niet op vakantie naar het buitenland, dan laat ik me waarschijnlijk alsnog vaccineren. Onder druk dus, en dat voelt eigenlijk niet oké. Maar goed, ik denk dat er heel veel mensen zijn die er zo over denken. Dus dan zullen er wel weer protesten komen.’

Tekst en foto’s: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to ‘Doe niet zo moeilijk en haal gewoon die prik’

  1. Ieder weldenkend mens met een beetje menselijkheid in zich, zou een fel tegenstander moeten zijn van dit beleid.

    Dit leidt echt tot tweedeling in de maatschappij. ”Je kunt toch gewoon een test doen?” is dan vaak het argument, maar je haalt het impulsieve en spontane weg uit het leven van mensen. Dat je zonder QR-code niet even op het terras kan plaatsnemen, zou iedereen moeten laten nadenken. Totaal onnodig en bovendien gewoon onmenselijk.

    Gelukkig zijn er tal van horecaondernemers die hebben aangegeven niet mee te zullen doen en hebben verschillende burgemeesters, o.a. van Amsterdam, aangegeven niet te zullen handhaven op de QR-code. Een goed teken.

    Persoonlijk begrijp ik niets van de mensen die hier achter staan.

    Joe!

  2. Heel leuk zo’n artikel met een visie vanaf één kant. Maar ik geef je groot gelijk. Het zorgt voor tweedeling en voor een indirecte vaccinatiedwang. We zijn toch een land met vrijheid en vrijheid van meningsuiting? Dit is gewoon discriminatie voor de mensen die geen vaccinatie willen.

    Nederland is toch vrijheid voor iedereen? Ongeacht je geloofsovertuiging, je genderidentiteit, je meningen e.d. Maar als iemand van mening is zich liever niet te vaccineren, dat mag dan niet?

    En nee, ik ben niet anti-vax, zelf heb ik voor de rest ook al mijn vaccinaties gehad. Want die waren allemaal wel grondig op de lange termijn getest. Uiteindelijk doen niet gevaccineerden anderen geen kwaad, want die zijn toch gevaccineerd? Dan ben je toch beschermd? Waar ben je dan bang voor?

    Kortom, een samenleving met een QR-code is ver van vrijheid. En ik hoop dat de overheid heel snel uit de tunnelvisie komt met hun begrip van vrijheid.

  3. Iedereen heeft het over tweedeling. Feit is: acties hebben consequenties. Wil je je niet vaccineren? Dan moet je testen om een ruimte in te gaan. De tweedeling is veel oneerlijker voor de kwetsbaren bij wie de vaccinatie niet goed of helemaal niet beschermt. Zij hebben het recht om veilig uit eten te gaan, naar de bioscoop, theater, en dergelijke. Ze hebben meer risico’s genomen met het vaccin nemen, gezien geen enkel vaccin getest is op orgaantransplantatiepatiënten, kankerpatiënten, etc.

    Besmettingsrisico zal er altijd zijn, niemand beweert anders. Feit is: gevaccineerde mensen besmetten anderen in veel minder mate dan ongevaccineerden. En dat is het doel, zo min mogelijk besmetting, kwetsbaren beschermen en het ziekenhuis niet overbelasten.

    Persoonlijk ben ik het zat, dat gezeur van mensen hier in Nederland die zich niet willen vaccineren, geen 1,5 m afstand willen houden etc. Ze willen niks. Alleen maar ikke ikke en de rest mag stikken.

    Horeca is nu hypocriet de coronapas aan het boycotten maar in de lockdown was het wel huilen om support van klanten om te overleven, die klanten zijn deels ook mensen die nu niet goed beschermd zijn door het vaccin. En wat krijgen ze nu terug? Een middelvinger van de horeca. Want die wil liever Rutte en De Jonge dwarsliggen. Alsof die er ‘s nacht wakker van liggen als de horeca niet controleert. De enigen die benadeeld worden bij deze hele coronacheck-boycot zijn de kwetsbaren.

  4. Heel leuk zo’n QR-code maar dit geeft ook een stukje schijnveiligheid. Voor de mensen bij wie het vaccin niet goed aanslaat bijvoorbeeld. Zij hebben nog steeds risico om besmet te worden door iemand die gevaccineerd is en het virus wel bij zich draagt. Diegene kan nog steeds met zijn/haar QR-code in de buurt komen en mensen besmetten.
    Sommige mensen hebben een goede reden om zich niet te laten vaccineren, en op deze manier worden deze mensen enigszins buitengesloten.

    Als het goed is zijn de ongevaccineerden inderdaad geen bedreiging voor de gevaccineerden, aangezien zij beschermd zijn. Er blijft alleen een risico voor de kwetsbare mensen waar het vaccin minder goed aanslaat, maar dit risico is er ook, zij het in mindere mate, als zij in de buurt komen van gevaccineerden die besmet zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top