Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hé pssst, wil jij rijk worden?

Gepubliceerd: 11 October 2022 • Leestijd: 3 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geld: voor de meeste studenten iets waar ze altijd te weinig van hebben, zeker in deze barre tijden van prijsstijgingen. Rijk worden is er misschien niet meteen bij, maar het is wel mogelijk om (meer) grip op je geld te krijgen. Dat geeft rust, en dat is óók goed voor je studie.

Om grip te krijgen op je geld is inzicht het toverwoord. Dat financiële inzicht begint met bijhouden wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft en het maken van een begroting. Dat kun je doen in Excel met met deze tool die je we voor je maakten. Als je hem opent zie je verschillende tabbladen. We leggen je stap voor stap uit hoe je die gebruikt.

1 Je inkomsten en uitgaven

Download het bestand naar je eigen computer en begin met het invullen van ‘Mijn budget’. Inventariseer eerst wat je aan inkomsten hebt, bijvoorbeeld door je bank-app uit te pluizen. Ga een paar maanden terug, zodat je ook onregelmatige inkomsten erbij hebt, zoals vakantiegeld. Heb je altijd onregelmatige inkomsten, neem dan het gemiddelde van minimaal drie maanden.

Vervolgens vul je in wat je uitgeeft. Ook hier brengt je bank-app uitkomst, althans voor de uitgaven die je pint of overmaakt. Vul in elk geval alle vaste lasten netjes in. Kijk ook hier enkele maanden terug, sommige kosten komen misschien maar eens per jaar. Reken jaar- of kwartaalbedragen om naar een maandbedrag. Voor de variabele kosten moet je waarschijnlijk een schatting maken, tenzij je keurig elke dag bijhoudt wat je uitgeeft. Maar als je dat al doet, zit je dit waarschijnlijk nu niet te lezen 😊

2 Meten is weten 

Nu komt deel twee van de uitdaging: ga bijhouden wat je uitgeeft in ‘Mijn kasboek’. Noteer dit aan het einde van de dag. Check je bank-app en de bonnetjes in je zak, of houdt notities bij terwijl je in de bus of de trein zit. Pas als je dit een paar maanden volhoudt, weet je écht wat je uitgeeft en zie je welke posten eruit springen.

3 Terug naar Mijn budget 

Nu heb je écht inzicht in je inkomsten en uitgaven en kun je gaan bijstellen in ‘Mijn budget’. Bepaal eerst: kún je überhaupt wel rondkomen? Of is het logisch dat je steeds geld tekortkomt? Zijn je vaste lasten bijvoorbeeld al hoger dan je inkomsten? Dan moet je snel zorgen voor meer inkomsten of minder uitgaven. Vaste lasten zijn terugkerend, maar je kunt er soms wel in schrappen of bezuinigen. Een dure sportschool inwisselen voor een goedkope, overstappen op sim-only omdat je afbetaalde telefoon nog prima is, dat abonnement op een tijdschrift opzeggen dat je in de bieb gratis kunt lezen.

In de variabele kosten kun je de grootste winst boeken. Uiteraard zit er een ondergrens aan wat je per maand moet besteden aan eten en drinken als je op jezelf woont, maar vrijwel alles kan goedkoper. Je kunt ook beginnen met budgetten vaststellen: wat kan en wil je uitgeven per maand aan bijvoorbeeld uitgaan of kleding?

Als je een goed en reëel budget hebt opgesteld, heb je houvast. Houd je je uitgaven binnen dat budget, dan zit je safe. Je kunt eventueel schuiven met posten. Weinig uitgegaan vanwege tentamenstress? Dan kun je iets meer uitgeven aan kleding of kapper. Of leg het geld opzij voor een ontspannen weekendje weg. Zie: Mijn spaarpot!

4 Sparen met een doel

Iedere maand zou je wat geld apart moeten houden. In de eerste plaats voor ‘voorziene kosten’, kosten die je aan ziet komen, zoals die vaste lasten die niet elke maand, maar bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar worden afgeschreven (denk aan collegegeld!). Daarnaast reserveer je voor onvoorziene kosten, dat is je ‘feelgood money’. Het geeft rust om een buffertje te hebben. Hoe groot je reserve idealiter zou moeten zijn kun je uitrekenen bij de BufferBerekenaar van het NIBUD.

Tot slot kun je als je de financiële ruimte hebt (of kunt maken) kijken of je bepaalde spaardoelen kunt bereiken, bijvoorbeeld het bedrag dat nodig is voor die lange reis of dat autootje. Door ‘Mijn spaarpot’ in te vullen krijg je een idee hoe haalbaar je doelen zijn en kun je jezelf motiveren om je aan een ‘afspraak met jezelf’ te houden.

Financieel fit word je niet in een maand. Net zoals je niet in een maand supergespierd wordt of 20 kilo afvalt. Je zult ook weleens de mist in gaan, domme dingen doen, tegenvallers hebben. Maar het is binnen bereik.

Je kunt onze Excel-tool gebruiken, maar er zijn ook allerlei handige apps om je inkomsten en uitgaven en je budget te beheren, zoals MijnGeldzaken, N26 App of de Grip App. Ook sommige bank-apps hebben een kasboek- of budgetbeheerfunctie.

Lees ook:

Tekst: Edith van Gameren

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top