Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rente op studieschuld afschaffen kost honderden miljoenen

Gepubliceerd: 16 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De rente op studieschulden op nul houden? Dat zou de overheid naar schatting 780 miljoen euro per jaar kosten, staat in antwoorden op feitelijke vragen van de Tweede Kamer over de Rijksbegroting.

De Tweede Kamer stelde aan de ministers van Onderwijs een waslijst aan vragen in aanloop naar het debat over de begroting van volgend jaar. Ook de rente op studieschulden kwam aan bod.

Die vragen zijn nu beantwoord. Hoeveel zou het kosten om de rente op studieschulden op nul procent te houden? Het is ingewikkeld om een goede schatting te maken, antwoordt minister Dijkgraaf, maar hij doet toch een poging.

780 miljoen

De totale studieschuld bedraagt ruim 28 miljard euro en volgens het Centraal Planbureau zal de rente op de lange termijn gemiddeld uitkomen op 2,75 procent. Dat komt neer op 780 miljoen euro per jaar.

Momenteel zijn er twee rentetarieven. Voor de (oud-)studenten van het leenstelsel stijgt de rente per 1 januari naar 0,46 procent, terwijl mbo’ers en (voormalige) studenten uit het oude stelsel 1,78 procent verschuldigd zijn. Voor aflossers staat die rente vijf jaar vast.

Rente mbo en hbo gelijkgetrokken

Wat zou het kosten als ze allemaal 0,46 procent gaan betalen, wilde de Tweede Kamer weten. Dan gaat het niet om de lange maar om de korte termijn. Voor de komende vijf jaar zou het om ongeveer veertig miljoen euro voor de mbo’ers gaan, plus 280 miljoen voor de (voormalige) hbo- en wo-studenten uit het oude stelsel.

Als de basisbeurs in september 2023 weer terugkeert, krijgen nieuwe mbo’ers dezelfde leenvoorwaarden als studenten in het hoger onderwijs. Voor hen geldt dan dezelfde rente en ze mogen het aflossen van hun schuld over 35 jaar uitsmeren. Mbo-studenten die al eerder zijn gestart en nog recht hebben op studiefinanciering, krijgen van het kabinet de keuze onder welke leenvoorwaarden ze willen vallen.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Weet jij al wie je wil nomineren voor de Student van het Jaar 2022 verkiezing? Stuur jouw nominatie uiterlijk 23 november 2022 in via het formulier in onderstaand artikel:

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top