Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Even heen en weer naar Mongolië om op de HR te mogen studeren

Gepubliceerd: 12 July 2023 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws

Vorig jaar begonnen ze aan hun opleiding om even later weer van school te worden gestuurd omdat hun papieren niet in orde waren. Dit jaar vliegen Jack en Qianlei heen en weer naar hun geboortelanden Mongolië en China om te mogen gaan én blijven studeren aan de HR.

Aankomend student Jack op Schiphol, op weg naar zijn geboorteland Mongolië
Aankomend student Jack op Schiphol, op weg naar zijn geboorteland Mongolië

De twee weggestuurde studenten zijn ongedocumenteerd: ze hebben geen geldige verblijfstatus. Ze kwamen in hun kinderjaren met hun ouders naar Nederland, zijn hier opgegroeid en spreken de taal. Tot je achttiende heb je ook als ongedocumenteerde recht op onderwijs, erna niet meer. De overheid, met als uitvoerende instantie de IND, wil daarmee ontmoedigen dat ongedocumenteerden in Nederland blijven.

‘Binding met onze samenleving’

Een jaar geleden besloot de HR de aankomende studenten te helpen ‘vanwege hun binding met onze samenleving’. De school schreef de studenten in voor hun gekozen opleiding en hielp hen met het verkrijgen van een verblijfstatus. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. Omdat de studenten niet naar hun geboorteland waren gereisd om een studievisum inclusief een mvv (machtiging tot voorlopig verblijf, een inreisvisum) aan te vragen, kwamen ze sowieso niet in aanmerking voor een door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) goedgekeurde visumaanvraag.

De aankomende studenten worden ondersteund door het ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt). Maarten Goezinnen van het ROS bracht Jack naar Schiphol. ‘Jack heeft verder geen gezin wat hem kan ondersteunen dus hij vond het reuze spannend. Hij is veertien jaar geleden als negenjarige uit Mongolië vertrokken. Omdat Mongolië geen Nederlandse ambassade heeft moet hij van daaruit door naar Peking, China, om daar een mvv voor een studievisum op te halen.’

‘Het slaat natuurlijk helemaal nergens op dat ze, hier geworteld, voor een sticker langs moeten bij ambassades in landen van herkomst.’

Goezinnen vindt het erg vervelend dat de verre reis nodig is. ‘Wij blijven lobbyen voor een mvv-ontheffing voor dit soort jongeren. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op dat ze, hier geworteld, voor een sticker langs moeten bij ambassades in landen van herkomst. Het kost veel tijd, geld en stress.’ Qianlei maakt er het beste van: ‘Ik zie het als een vakantie’, laat hij weten, de dag voordat hij gaat vliegen. ‘Maar het is natuurlijk wel spannend aangezien ik nog steeds niet weet of ik mijn mvv krijg.’

Door de studenten, die er vorig jaar niet voor kozen heen en weer te reizen, te laten studeren hield de HR zich vorig jaar niet aan de wet, kreeg de hogeschool van het ministerie van OC&W te horen. Daarop besloot de HR de studenten geen toegang meer te geven tot het onderwijs.

Emilia vloog wel heen en weer

Een derde ongedocumenteerde student, Emilia, mocht uiteindelijk wel blijven omdat ze afgelopen studiejaar al heen en weer vloog naar haar land van herkomst, én omdat haar opleiding aangaf dat ze ondanks het missen van colleges vanwege het heen en weer reizen toch weer kon instromen.

Jack en Qianlei vliegen dus deze zomer heen en weer voor een nieuwe kans op de HR. Daarnaast zijn er nog twee nieuwe aankomende studenten die, afhankelijk van de uitkomst van hun 21+ toelatingstoets, heen en weer naar Albanië en Azerbeidzjan zullen reizen om te kunnen gaan studeren aan de HR. De vijf aankomende studenten worden allen begeleid door het ROS.

De ongedocumenteerde studenten moeten eigenlijk het hoge instellings-collegegeldtarief betalen, maar de Hogeschool Rotterdam heeft besloten dat voor hen het gewone tarief (2314 euro) gaat gelden.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Maarten Goezinnen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?



Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Even heen en weer naar Mongolië om op de HR te mogen studeren

  1. Ik snap niet zo goed met welke reden zij een korting krijgen op het collegegeld, terwijl ze uit een niet EER-land komen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top