Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen nieuwe studenten en medewerkers in medezeggenschap na fout bij verkiezingen

Gepubliceerd: 28 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 58 seconden • Nieuws

Geen enkele medewerker of student die vorige week kandidaat was bij de tussentijdse verkiezingen voor de medezeggenschap komt dit najaar in een opleidingscommissie (oc) of instituutsraad (imr). Het stembureau heeft de verkiezingen overal stopgezet omdat er bij meerdere instituten per ongeluk vacatures waren uitgeschreven terwijl er geen zetels vrij waren.

Van de 231 opengestelde vacatures in de diverse raden en commissies bleken er ‘in ieder geval 33 onterecht opengesteld’, vertelt Marrigje Gerits-de Vos, op de HR manager juridische zaken. ‘Voorafgaand aan de verkiezingen is er hard gewerkt om de basisadministratie op orde te krijgen. Dat was ook de reden van het eerdere uitstel van de verkiezingen.’ De 231 vacatures zijn verdeeld over 119 verkiezingen van zowel medewerkers- als studentengeledingen. Bij 53 van die geledingen waren er geen kandidaten, bij de geledingen mét kandidaten ging het in totaal om 112 studenten en 54 medewerkers.

Fouten ontdekt in de basisadministratie

Het op orde maken van de basisadministratie is een kwetsbaar en foutgevoelig proces dat veel handwerk vraagt, motiveert Gerits de problematiek. ‘Ondanks het harde werk om de verkiezingen tijdig te realiseren zijn er helaas alsnog menselijke fouten in geslopen. Door het ontdekken van deze onverwachte fouten kan niet gegarandeerd worden dat de verdere basisadministratie nu op orde is.’

Bij verkiezingen moet je kunnen vertrouwen op een zorgvuldig democratisch proces, stelt Gerits, ‘en dat proces werd geen recht gedaan’: ‘We kunnen geen mensen verkiezen die rechtmatig geen plaats kunnen nemen, omdat er geen verkiesbare plaatsen zijn. En dus zijn de verkiezingen stopgezet. Door ons nu te concentreren op de reguliere verkiezingen (in november/december, red.) zullen we alle tijd en energie steken in het straktrekken van dit proces. We zijn ons er heel erg van bewust dat dit niet nog een keer kan en mag gebeuren. 

‘Besluit niet licht genomen’

De HR zag zich genoodzaakt om de verkiezingen over de hele linie stop te zetten omdat het anders zou betekenen dat op meerdere plekken meer leden binnen een oc of imr zouden plaatsnemen dan er zetels zijn. Gerits: ‘Dit kan reglementair niet, maar is daarnaast ook niet wenselijk. Zo zou dat bijvoorbeeld voor disbalans kunnen zorgen tussen de geledingen (de verhouding medewerkers-studenten bijvoorbeeld, red.). Het doet geen recht aan het democratisch proces om verkiezingen door te laten gaan en mensen te laten verkiezen die rechtmatig geen plaats kunnen nemen vanwege het feit dat er geen verkiesbare plaatsen zijn. Dan is het beëindigen van de verkiezingen het besluit dat genomen moet worden.’

Ook kandidaten die eigenlijk automatische verkozen dachten te zijn – op plekken waar het aantal kandidaten kleiner was dan het aantal vacante zetels of even groot – krijgen hun zetel niet. ‘Het stopzetten van de verkiezingen betekent dat er geen verkiezingen zijn geweest’, stelt Gerits die uitlegt dat het automatisch verkozen worden ook deel uitmaakt van de verkiezingen. Gerits: ‘We begrijpen dat dit voor zowel de kandidaten als de opleiding heel vervelend is. Reden waarom dit besluit ook niet licht genomen is.’

‘Puur technische reden’

Het kiesreglement schrijft voor dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Daarmee begint het proces van voorbereiding van de verkiezingen opnieuw en daar gaan weken mee gemoeid.

Het reglement zegt ook dat er geen tussentijdse verkiezingen worden gehouden in het kwartaal vóór de reguliere verkiezingen. ‘Dat zou dan het geval zijn’, legt Gerits uit. ‘Om die reden zijn de reguliere verkiezingen de eerstvolgende verkiezingen. Dit is de puur technische reden. Belangrijk is ook dat we op zo’n korte termijn niet de zorgvuldige voorbereiding kunnen doorlopen die deze situatie van ons vraagt. Bij de volgende verkiezingen moet het democratisch proces geborgd zijn.’

Eerdere tussentijdse verkiezingen niet haalbaar

De eerstvolgende medezeggenschapsverkiezing, de reguliere verkiezing, vindt aanstaande najaar plaats. ‘Er vinden geen nieuwe tussentijdse medezeggenschapsverkiezingen plaats’, staat in het bericht op Hint over het stopzetten, ‘omdat reglementair is bepaald dat die niet plaatsvinden in het kwartaal vóór de reguliere verkiezingen’.

Bij tussentijdse verkiezingen gaat het om raden en commissies waar na de zomer plekken vrijkomen of om zetels die vanwege geen of te weinig kandidaten bij de laatste reguliere verkiezingen nooit bezet zijn geweest.

Reglementair hadden de tussentijdse verkiezingen deze week nog kunnen plaatsvinden maar dat was organisatorisch niet haalbaar. Gerits: ‘Op zo’n korte termijn kunnen we niet de zorgvuldige voorbereiding doorlopen die deze situatie van ons vraagt. Bij de volgende verkiezingen moet het democratisch proces geborgd zijn.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Geen nieuwe studenten en medewerkers in medezeggenschap na fout bij verkiezingen

  1. Was het niet mogelijk geweest om alleen bij de instituten waar geen vacatures waren de verkiezingen te annuleren?
    Dan hadden de andere instituten nu gewoon door kunnen gaan met het installeren van verkozen kandidaten.
    Het zal statutair waarschijnlijk zo geregeld zijn, maar dan zou dat statuut wellicht op dit punt aangepast kunnen worden?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top