Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca ligt op de grond voor een ouderwetse typmachine

Lieve Tosca, hoe hou ik m’n goede voornemens vol? Ik wil patat halen en Netflixen


Lieve Tosca, 

Het is pas de tweede week van 2023 en ik begin nu al de kracht te verliezen om me aan m’n goede voornemens te houden. Ik wilde vaker zelf koken, meer sporten en eindelijk eens op tijd met m’n huiswerk beginnen zodat ik voorbereid naar de les kom en niet tot laat aan opdrachten hoef te werken. Vorige week had ik nog vrij en ging het goed. Nu wil ik vooral patat halen en Netflixen. Hoe hou ik m’n goede plannen vol?

Lfs,
GoedeFaalnemens

Lieve GoedeFaalnemens, 

Gedragsverandering is taai. Het is makkelijker om te blijven doen wat je deed, maar dan verandert er ook niks. 2023 duurt nog lang en als je nu een plan maakt, kan je komend jaar daadwerkelijk dingen anders gaan doen. 

Het is tijd om jezelf te resetten en dat doe je door je goede voornemens te concretiseren en ze in te plannen. Want als je er geen tijd voor maakt, gaat het ook niet gebeuren. En ik geloof dat al jouw goede voornemens te maken hebben met plannen. 

Vind een vrije avond (vanavond?), haal die patat en beloof jezelf dat je na het maken van die planning mag Netflixen. 

Eerst kijk je naar je goede voornemens, wat wil je eigenlijk precies?
Vaker koken. Hoe vaak is dat dan? Een keer per dag, een keer per week, een keer per maand? Moet je daar recepten voor zoeken of weet je al wat je gaat koken? En hoe kom je aan boodschappen? 

Meer sporten. Hoe vaak is dat dan? Wat wil je doen? Ben je afhankelijk van trainingen die op een bepaalde tijd zijn of kan je sporten wanneer je wil? En wat heb je nodig aan voorbereiding?

En beter voorbereid naar de lessen gaan, vergt vooral dat je weet wat je moet doen en dat je daar ook tijd voor vrijmaakt. Zoek je cursushandleidingen per vak op zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wanneer.

Pak je agenda (digitaal of papier) en kijk eens goed naar je weken. Hoe zien die er nu uit? Zijn alle dagen helemaal volgepland? Is daar ruimte voor de dingen die je wil doen? Probeer het eens in te plannen. Inclusief voorbereiding. Wanneer je dinsdagavond om 19 uur met gierende honger thuiskomt is de kans dat je je ovenschotel die nog 45 minuten in de oven moet gaat maken nihil. Maar als je die gisteravond al hebt gemaakt en ‘ie nu alleen nog even op moet warmen, kan je zo eten.

Probeer een moment in de week (voor mij werkt zondagmiddag goed) te pakken om de week te plannen. Ik bekijk dan de komende week (wat voor afspraken hebben ik en de echtgenoot staan en wat betekent dat voor onze eet/sport-plannen) en bestel op basis daarvan boodschappen, plan m’n sportmomenten (en zorg dat er sportkleding schoon is) en maak voor iedere dag een takenlijstje. Dan nog lopen er iedere dag dingen anders dan gepland. En dat is oké.

Ik heb door de jaren heen geleerd dat ik het lastig vind om op me aan het rooster van de sportschool te houden en daardoor minder vaak sportte dan ik zou willen. Daarom heb ik nu een spinningfiets met een abonnement op online lessen zodat ik kan sporten wanneer ik wil. En zo zijn er veel meer sportmogelijkheden, onze verslaggever John schreef hier eerder een leuk artikel over: 

En het werkt voor ons handig om doordeweeks boodschappen in huis te hebben voor gerechten die niet al te bewerkelijk zijn en met meerdere mensen gegeten kunnen worden voor als er aanlopers zijn. Pasta leent zich hier goed voor, die met feta met cherrytomaatjes uit de oven is altijd een hit.

Over het plannen van je studie en slimmer studeren schreven we op Profielen al tientallen artikelen. Je vindt een aantal recente stukken hier: 

Er zitten veel goede tips in voor mensen die zelf structuur aan kunnen brengen in taken. Als dat jou niet lukt, is het waarschijnlijk slim om eens contact op te nemen met je slc’er of decaan. Via de studentenwelzijnsadviseurs kun je cursussen volgen voor specifieke issues, denk aan ‘Aan de slag met je uitstelgedrag’ of ‘Time management’ die allebei de komende maanden van start gaan. 

Het kan ook helpen bondgenoten te zoeken. Je voornemen om te koken voer je eerder uit wanneer je ‘bondgenoot’ komt eten; als die op zijn/haar/hun beurt de volgende keer voor jou een gezonde maaltijd kookt, is het win/win. Datzelfde geldt voor sporten, en ook met studeren kunnen anderen je bij de les houden, en jij hen.

Ik wens je een mooi 2023 waarin je een net iets betere versie van jezelf wordt en lief voor jezelf bent als dingen anders gaan dan gepland. En boven alles hoop ik dat je hulp vraagt wanneer het niet lukt, er staat op de Hogeschool Rotterdam allerhande hulp voor je klaar. Je moet er alleen wel om vragen. 

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 11 January 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe hou ik m’n goede voornemens vol? Ik wil patat halen en Netflixen

  1. Ik merk vaak dat rond nieuwjaar mensen onder het mom van goede voornemens opeens radicaal dingen om gaan gooien op een manier die ze eigenlijk helemaal niet willen, maar denken te willen doen omdat het wel een bepaald doel bereikt waar ze naartoe willen.

    Om verbeteringen aan te brengen die langdurig zijn moet je echter systematische veranderingen in je levensstijl aanbrengen waar je ook niet meer van afwijkt. Als je namelijk terugvalt wanneer je doel bereikt is val je ook terug in je oude niveau. Als je je nieuwe levensstijl verschrikkelijk vindt kan ik je garanderen dat je het niet vol gaat houden.

    Als je nu al merkt dat je je goede voornemens aan de kant wilt zetten heb je mogelijk te groot ingezet. Hou het kleiner. Denk niet “nooit meer patat”, maar denk “hoogstens zoveel patat”. Probeer jezelf niet gelijk 4x per week naar de sportschool te schoppen maar plan 1-2 momenten in waar je je ook echt aan kan houden. Verandering kost energie, daarom is het ook makkelijker vol te houden in de vakantie en ga je snel de fout in wanneer je een vermoeiende drukke dag hebt gehad.

    Het grote probleem met goede voornemens is dat we het resultaat zo snel mogelijk willen hebben want we hebben nu besloten dus er moet nu wat gebeuren. Je slechte gewoontes en de consequenties zijn echter ook langzaam opgebouwd, er is dus niets mis met langzamer terugbouwen.

    Ga voor een aanpassingsniveau wat je vol kunt houden en hou dit vast tot je eigenlijk niet meer er over na hoeft te denken, tot je echt nieuwe gewoontes hebt. Maak dan opnieuw kleine aanpassingen, en maak dat tot je nieuwe gewoontes. Ga zo door tot je je einddoel bereikt hebt. Het duurt wat langer, allicht wel meerdere jaren, maar je hebt er ook langer profijt van. Doe het niet voor een nieuw jaar, doe het voor jezelf.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top