Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Medezeggenschap wil sportfaciliteiten voor studenten op HR

Gepubliceerd: 31 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws

Op de Hogeschool Rotterdam moeten er sportfaciliteiten komen voor studenten. Ook zou je keuzevakpunten moeten kunnen krijgen voor het beoefenen van een sport. Dat vindt de studentengeleding van medezeggenschapsraad (sgmr). De raad heeft daarover een initiatiefvoorstel ingediend bij het cvb.

Animatie van een gewichtheffer
Demian Janssen

Als student van de HR kun je gebruikmaken van de sportfaciliteiten die oorspronkelijk zijn bedoeld voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en lid worden van een van de Rotterdamse studentensportverenigingen. Voor hetzelfde tarief dat EUR-studenten moeten neerleggen, kun je een sportpas van Erasmus Sport aanschaffen. Daarmee je onder andere kunt fitnessen in het sportgebouw op de campus, vlakbij de locatie Kralingse Zoom van de HR.

De sgmr vindt dat niet voldoende, maakt de raad duidelijk in de cmr-nieuwsbrief van afgelopen maand, want ‘dan ben je als student toch een van de hogeschoolstudenten bij Erasmus’. ‘De cmr (waar de sgmr deel van uitmaakt, red.) vindt het veel logischer dat de Hogeschool Rotterdam ook eigen sportverenigingen heeft, aangezien de Hogeschool Rotterdam in 2023 meer studenten telt dan de Erasmusuniversiteit’, stelt de sgmr.

Beweegcrisis

‘Waarom zijn studenten zo vaak ongelukkig? Zou het iets te maken hebben met de hoeveelheid beweging die ze hebben? Zou best kunnen, want als je havo hebt afgerond zijn de gymlessen ook verleden tijd’, stelt de cmr die het heeft over de ‘beweegcrisis’ onder jongeren.

Het ‘te weinig’ sporten kan te maken hebben met de kosten die er mee zijn gemoeid, vermoed de cmr. ‘Hard studeren maar ook regelmatig werken om het dure studentenleven te betalen, daar kan een abonnementje bij de sportschool of een sportvereniging niet meer van af.’

‘Keuzevakpunten voor uitoefenen sport’

Dat vindt de raad zonde. ‘Daarom heeft de cmr ‘een initiatief ingediend om studenten beter te faciliteren met het uitoefenen van hun sport. Dat kan zijn door sportfaciliteiten op de locaties in te richten, maar ook door keuzevakpunten toe te kennen door het uitoefenen van een sport.’

De mogelijke locatie van de gevraagde sportfaciliteiten, welk aanbod het moet zijn en of de studenten ervoor moeten betalen zijn onderwerpen die de cmr niet in haar initiatiefvoorstel heeft opgenomen. Op dit moment ligt het voorstel bij het college van bestuur.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Medezeggenschap wil sportfaciliteiten voor studenten op HR

  1. Waar willen zij dat het geld vandaan komt? Minder onderwijs? Bij Erasmus is het volgens mij ook een aparte sportschool die slechts een subsidie krijgt van de universiteit. Juist door meer samen te doen houd je de kosten in de hand en kunnen dingen gerealiseerd worden. Als ieder het voor zich wil organiseren is het (meestal) duurder én minder duurzaam.

  2. Ik vind het juist super van de SGMR want het getuigt van een gezond lange-termijn-denken: meer sporten zorgt voor meer gelukkige studenten, minder uitval of studievertraging en -ook niet onbelangrijk- meer binding met de Hogeschool Rotterdam & met elkaar!

    Laten we met z’n allen wat meer trots zijn op de Hogeschool Rotterdam als ‘sterk merk’!!!

  3. @Simone, je slaat de spijker precies op zijn kop. Steeds vaker zie ik dat het ondernemerschap binnen studenten verdwijnt. Studenten volgen cursussen, halel studiepunten, halen een diploma en zijn weer weg. Meestal staan ze in hun studie niet stil bij de weg naar het diploma, maar focussen alleen maar op het doel.

    En dan komt er vanuit eigen ervaring ook nog eens de “Hogeschool Horror” bij: Groepswerk. Dat is zo’n beetje hetgeen waar ik het meeste een hekel aan heb. En gelukkig heeft Mark Smit dat in zijn blog al een keertje aangehaald: “Uitsluiting, ruzie en op zijn minst tegenvallende resultaten. Groepswerktrauma’s: ‘nooit meer groepswerk, alsjeblieft!’ En het ergste: niets geleerd over hoe je goed samenwerkt.”
    https://profielen.hr.nl/2023/op-zoek-naar-de-essentie-18-groepswerk-zonder-begeleiding-is-een-ramp/

    Ik heb persoonlijk leren samenwerken door in teamverband te sporten. Dan zijn je wedstrijden het diploma, en je trainingen de cursussen. En omdat er dan geen overgewaardeerde prestatiedruk op zit (want HBO is je toekomst, en je sport maar een spelletje), is de focus in de trainingen ook meer op het leren samenwerken dan op de prestaties zelf.

    En dat samenwerken echt een verschrikking is heb ik afgelopen kwartaal weer meegemaakt. Het eindcijfer: Een 3 voor het groepsrapport, een 6 voor de groepspresentatie, maar voor mijn individuele gedeelte had ik een 8. Ik wilde dit kwartaal ook graag het voortouw nemen, maar de groep wilde dat niet. Dan is het 3 tegen 1, en ben je bij het indelen van de groepen in week 1 eigenlijk al veroordeeld tot een herkansing!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top