Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Proefkonijnen Dennis en Valerio op Academieplein

Gepubliceerd: 5 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanochtend waren BNN-presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno voor hun tv-programma Proefkonijnen te vinden in het laboratorium op locatie Academieplein. Samen met docent Chris Anbeek maakte het presentatieduo een aflevering over vuur.

Denns en ValerioHet lijkt een doodgewone les voor Anbeek, docent bij chemie en biologie medisch laboratoriumonderzoek. Hij heeft zijn lange witte laboratoriumjas aan en op zijn hoofd staat een blauwe veiligheidsbril. Op het bord een formule over de verbranding van aardgas en voor hem flikkeren twee gele vlammetjes van de gasbranders. Vandaag zit de klas alleen niet vol studenten. Anbeek hoeft de formule maar aan twee ‘studenten’ uit te leggen, namelijk Dennis en Valerio van het programma Proefkonijnen.

Valerio staat in de file
Om kwart over tien is de regisseur al druk bezig met het positioneren van de camera’s. Een tas van Albert Heijn wordt uit beeld gehaald en het bord met de formule krijgt een prominente plek. De geluidsman test of het volume goed staat en de cameraman maakt alvast een close-up van de gasvlam. Van de twee presentatoren is nog geen spoor te bekennen. ‘Dennis komt er zo aan’, vertelt redactrice Kathelijn Vos. ‘Valerio staat in de file, maar eigenlijk komt hij altijd te laat’, lacht ze.

Dennis en Valerio - cameraOver de aflevering mag Vos nog niet heel veel vertellen maar het item van vandaag gaat over vuur. Later in de middag hebben de twee presentatoren namelijk een spectaculaire ‘vuurbattle’ in een loods in Rotterdam. Maar om toch een wetenschappelijke insteek te hebben is aan meneer Anbeek de vraag wat vuur nu precies is.

Iets na half elf komt Dennis het lokaal binnen. Met een kop groene thee in zijn hand neemt hij de vragen voor de aflevering door. De filmcrew is er helemaal klaar voor als Valerio vijf minuten voor elf binnen komt lopen. Glimlachend wenst hij iedereen een goede morgen. Nog neemt hij snel zijn tekst door en de opnames kunnen beginnen.

Tien miljoen views
Het vorige seizoen van Proefkonijnen werd vooral bekend vanwege het item over weeën. In deze aflevering kregen Dennis en Valerio elektrische schokken die een bevalling nabootsten. Wereldwijd leverde dit meer dan tien miljoen views op. Wie weet ligt er ook wel zo’n internationale carrière voor docent Anbeek in het verschiet?

Jip-en-Janneke-taal
Na een uurtje zitten de opnames er op. ‘Moeilijk. Erg moeilijk om dit in Jip-en-Janneke-taal uit te leggen,’ antwoordt Anbeek op de vraag hoe hij het vond gaan. ‘Normaal geef ik hier een college van een uur over. Maar zo’n kans laat ik niet lopen.’ En de samenwerking met Valerio en Dennis? ‘Aardige jongens hoor, maar hoe heette het programma ook alweer?’

Jonathan van Noord

Het nieuwe seizoen Proefkonijnen start maandag 6 januari om 20.30 uur op Nederland 3. [update 4 februari: bekijk een gedeelte uit de aflevering hier.]

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Proefkonijnen Dennis en Valerio op Academieplein

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top