Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Naakte Aphrodite moet een rokje aan

Gepubliceerd: 7 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nu het naakte vrouwenbeeld in de hal van locatie Academieplein niet wordt verplaatst, krijgt het een rokje aan. Dat vertelt Lenny Reijnierse van horecaondernemer Césant.

Aphrodite

Op de plek rond Aphrodite, zo heet het beeld, staan vanaf vanmiddag bankjes. Ze horen bij de nieuwe koffiebar CéFresh die sinds vorige week open is. De naakte zeemeermin is Reijnierse een doorn in het oog, ze vindt het niet zo’n goed idee dat klanten tijdens het koffiedrinken recht in het kale kruis van Aphrodite kijken. Daarom een rokje.

Verplaatsen
Het beeld in de hal van locatie Academieplein kwam vorige week in het nieuws toen de koffiebar werd geopend. ‘De zeemeermin’ staat een beetje in de weg en zou eigenlijk verplaatst moeten worden, vinden de initiatiefnemers.

Maar wat is het eigenlijk voor beeld? Hoewel ze in het bezit is van een vissenstaart, blijkt de betiteling ‘zeemeermin’ iets te kort door de bocht. Het beeld heet Aphrodite, de naam van de Griekse godin voor de liefde, seksualiteit, schoonheid en vruchtbaarheid. En: beschermvrouwe van de zeevarenden, volgens het bordje bij het beeld.

Shell-tankers BV
Beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld (1903-1989) is de maker van het beeld dat 25 jaar geleden op locatie Academieplein is komen te staan. Aphrodite maakte deel uit van de collectie van Shell-tankers BV en is in 1990 geschonken aan het hoger Nautisch Onderwijs Rotterdam, dat toen op Academieplein zat.

‘Het heeft hier geen functie meer omdat hier geen zeevaartonderwijs meer zit’, vindt Reijnierse. ‘Misschien zou het moeten verhuizen naar het STC, het Scheepsvaart en Transport College.’

5600 euro
Aphrodite zit vast in de vloer en is niet zomaar te verplaatsen. Iets wat studenten die de nieuwe koffiebar bedachten dus wel graag wilden, zodat er tegenover de bar een ruimer zitje te maken zou zijn. ‘Het weg laten halen en verplaatsen zou 5600 euro kosten’, vertelt Ronald Bassant, hoofd facility operations. ‘Maar misschien gaat het nog wel het dubbele kosten; je weet niet wat je tegenkomt. We hebben sowieso het geld niet om het beeld te verplaatsen.’

De receptioniste, die dagelijks zicht heeft op het beeld, vindt het een mooi beeld. ‘Het hoort bij het pand, ik zou het vreemd vinden als het weg zou gaan.’ Aphrodite is bij de studenten geen onderwerp van gesprek, weet de ze. ‘Niemand heeft het erover. Op de foto ermee? Nee, dat heb ik nooit gezien.’

Bij student Ron, eerstejaars bouwkunde, is het beeld in elk geval wel opgevallen. ‘Ja, ik vind het wel mooi en zou het zonde vinden als het weg gaat. En ja, ik weet wie Aphrodite is, dat heb ik op school geleerd.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

19 Responses to Naakte Aphrodite moet een rokje aan

 1. Schandalig. Als de HR deze politiek correcte koers blijft varen gaat het van kwaad tot erger. Nog even en de HR gaat studenten verbieden commando naar colleges te komen. Laat het duidelijk zijn dat ik weiger mijn zuurverdiende geld te investering in onderbroeken!

 2. Wat is dat toch met die nieuwe preutsheid? Wel seks rond je 14e en schrikken van een stuk steen dat de vorm van een vrouw uitstraalt?

  Ben het volledig eens met thomas. Schandalig als deze preutse koers wordt bevaren.

 3. Wat belachelijk!!!! Dit slaat echt helemaal nergens op. Mijn hemel, bloot hoort bij het leven.

 4. Wat een dubbelzinnigheid, op de openingsdag wel een te kort gerokt (hard groen lampenkap rokje) meisje met netnylons gebruiken om klanten te verleiden tot het kopen van een kopje koffie en vervolgens je zorgen maken over het aanstootgevende blootte stenen venusheuveltje.

 5. “[Reijnierse] vindt het niet zo’n goed idee dat klanten tijdens het koffiedrinken recht in het kale kruis van Aphrodite kijken.”

  Dan drinken ze toch thee?

 6. Altijd goed om lekker negatief te beginnen met je cafétje, veel plezier.

 7. typisch gevalletje van een private ondernemer die de kunstzinnige vrijheid van meningsuiting binnen een publieke Universiteit (of applied sciences) probeert te onderdrukken.

  Deze kwestie heeft veel raakvlakken met de kwestie van een paar jaar geleden toen het grafische werk van Kneepkens -met de zegen van het CvB van de EUR ! – door een horeca ondernemer werd verwijderd uit een tentoonstellingsruimte van de universiteit.

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/pamplona-kneepkens-university/id7351650

  Deze aantasting van de academische- en kunstzinnige vrijheid binnen het Hoger Onderwijs onder invloed van private commerciële krachten dient ten alle tijde te worden bestreden.

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/delete-art-works-projects-uni/id7406756

  part of:

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/academic-freedom/id7375340

 8. Wellicht is dit wel een grap? een journalist zonder humor??.. ik heb nog geen rokje kunnen ontdekken! Ben benieuwd of het rokje er ook komt, zoals er beweerd wordt…

  Is er nog ander leuk nieuws??????

 9. LOL, dit artikel is net zo lachwekkend als die wedstrijd van gisteraaf tegen Nederland – Turkije.
  Komkommertijd???

 10. wahahaaa inderdaad een journalist zonder humor, kan nooit serieus bedoeld zijn die rok. Ik zeg goeie reclame stunt (vooral voor thee drinkers haha)

 11. Dacht even dat ik “De Speld” aan het lezen was. Komt Quinsi Gario de bar openen?

 12. Ik durf zelfs te beweren dat het bezwaar niet van haar zelf komt. Ik denk dat sommige jongeren van religieuze afkomst hier over geklaagd hebben. En als dat pertinent niet waar is dan zoekt Césant een kutsmoes om onder de kosten uit te komen. gevalletjevandepotgerukt.

 13. Zelfde gevalletje als ik een tijdje terug in de hoofdstraat van het Groningse UMC tegenkwam. Daar staat ook hier en daar wat naakt, waaronder een levensgrote blote jongeman. Die bleek bij mijn voorlaatste bezoek een keurige gestreepte boxershort aangekregen te hebben. Vermoedelijk een tijdelijke grap aangezien hij er bij een later bezoek weer heel naakt bij stond.

 14. Hoog broodje aap gehalte dus. Of toch reclame stunt. Ik ga een bakkie halen, te vroeg voor deze onzin manmanman.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top