Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zeven procent minder eerstejaars in hbo

Gepubliceerd: 25 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogescholen trekken toch aanzienlijk minder eerstejaars dan gedacht. Alleen de HR is een uitzondering.

Er zijn in september ruim zeven procent minder eerstejaars aan het hbo begonnen, vergeleken met een jaar geleden. Alle grote hogescholen moeten hun verlies nemen, melden verschillende bronnen. Alleen de Hogeschool Rotterdam is een uitzondering (exacte instroom nog niet bekend, maar geen daling).

Een maand geleden leek er weinig aan de hand: er kwamen nauwelijks minder hbo-studenten dan het jaar ervoor, suggereerden de voorlopige aanmeldcijfers. Het schrappen van de basisbeurs weerhield kennelijk niet zo veel jongeren van een studie.

Minister Bussemaker zei dat ze zich ‘gesterkt’ voelde. Ze had een kleine dip voorspeld in de aanmeldingen en was blij dat zelfs die dip er niet was. Haar critici hadden doemscenario’s geschetst waarin duizenden jongeren zouden afzien van een studie uit angst voor hoge schulden.

Technische opleidingen groeien wel
Die dip in de aanmeldingen is er dus toch. Vooral opleidingen als sociaal pedagogische hulpverlening hebben het zwaarder, maar ook economische studies en vooral de pabo’s trokken dit jaar minder studenten. De technische opleidingen daarentegen zijn gegroeid.

De precieze cijfers zijn er nog niet. De teldatum in het hoger onderwijs is 1 oktober. Meestal geven de hogescholen begin oktober hun eerste schatting en komen ze pas in februari met de definitieve cijfers over het aantal eerstejaars.

‘Desastreuze daling’ pabo
Maar bestuursvoorzitter Paul Rüpp van Avans Hogescholen bevestigt de daling van zeven procent. Die komt volgens hem niet alleen voor rekening van het nieuwe leenstelsel. Er worden ook meer eisen gesteld aan studiekiezers. Zo is er een ‘desastreuze daling’ van eerstejaars aan de pabo’s – op de HR een halvering ten opzichte van vorige jaar – wat misschien wel twee à drie procent van de totale teruggang in het hbo verklaart. Dat zou kunnen komen door de nieuwe toelatingstoetsen. ‘Veel mbo’ers hebben die toetsen niet gemaakt of zijn er niet doorheen gekomen.’

Verder zijn er meer opleidingen met een numerus fixus ‘en ook dat kan een effect hebben’, aldus Rüpp. ‘Als een opleiding besluit om nog maar honderdvijftig eerstejaars toe te laten, zul je zien dat die vervolgens maar honderd aanmeldingen krijgt.’

Zijn eigen hogeschool heeft een verlies van meer dan acht procent in de voltijdsopleidingen, iets boven de landelijke trend. Maar de deeltijdopleidingen zitten in de lift en trekken dertien procent meer studenten. ‘Die hebben we sinds twee jaar op een heel andere leest geschoeid’, aldus Rüpp.

Aan een krimp van het aantal jongeren ligt de daling niet. Er zijn ongeveer evenveel jongeren in de leeftijd van zeventien en achttien jaar als voorheen.

Universiteiten krimpen niet
De Nederlandse universiteiten lijken de dans te ontspringen. Als de cijfers niet bedriegen hebben ze ongeveer hetzelfde aantal eerstejaars als vorig jaar. Maar wellicht wordt een daling van het aantal Nederlandse studenten in het wetenschappelijk onderwijs opgevangen door de toegenomen internationalisering. ‘Ik heb reden om aan te nemen dat er inderdaad meer buitenlandse studenten zijn gekomen’, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Zeven procent minder eerstejaars in hbo

  1. Ja en precies de technische opleidingen worden vaak gesteund of vergoed door bedrijfsleven met soms zelfs een baangarantie. Niet zo raar dat die wel blijven studeren… Stelletje dieven zijn het

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top