Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamer eist opheldering over bindend studieadvies

Gepubliceerd: 25 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Tweede Kamer kijkt met argusogen naar het bindend studieadvies in het hoger onderwijs, nu onderwijsrechtbank CBHO hogescholen en universiteiten een tik op de vingers heeft gegeven.

Studenten horen de ruimte te krijgen om zich te ontwikkelen’, zei Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) zojuist tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Je mag een studie volgens hem ‘nooit reduceren tot een eindsprintje naar het diploma’.

Hij wil van minister Bussemaker weten wat ze van het bindend studieadvies denkt, nu het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs enkele opmerkelijke vonnissen heeft uitgesproken, zoals het Hoger Onderwijs Persbureau meldde. ‘Hoe kijkt de minister er tegenaan dat instellingen de regels aan hun laars lappen?’

Bussemaker kon niet meteen reageren. Daarvoor moest ze de rechtszaken bestuderen, antwoordde ze. Ze zal de Kamer nader informeren.

Andere Kamerleden haakten in. Er zijn goede argumenten voor een bindend studieadvies, gaf D66-lid Paul van Meenen toe, ‘maar in de praktijk kiezen opleidingen gewoon een aantal studiepunten als norm. Bijvoorbeeld veertig punten, we maken er eens vijftig van, sommige zelfs zestig… Het is volstrekte willekeur.’

Rik Grashoff van GroenLinks zou het bindend studieadvies het liefst helemaal afschaffen. De bsa-regelingen zijn volgens hem een ‘soepzooitje’ als je allerlei rechtszaken nodig hebt om ze te corrigeren.

Maar Bussemaker laat het bsa liever aan universiteiten en hogescholen zelf over. Instellingen kunnen er best samen met de medezeggenschap afspraken over maken, meent ze. En dan zal de regeling niet overal hetzelfde zijn. Dat is ook niet erg: sommige studenten zullen een strenge norm prettig vinden, terwijl andere graag meer eigen verantwoordelijkheid krijgen.

Overigens is ze niet van plan om een bsa voor tweedejaars wettelijk mogelijk te maken, gezien de afloop van het experiment aan de Universiteit Leiden. ‘Het is een duidelijk signaal dat dit instrument op brede schaal niet lijkt te werken.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Kamer eist opheldering over bindend studieadvies

  1. Dit is echt belachelijk voor woorden!!!!!!. HRO kan rekenen op duizenden law-suits van verschillende ex-studenten die onterecht eruit zijn gegooid door een BSA in het 2e jaar (in ‘t verleden).

  2. Sorry maar als je je p niet in 2 jaar kan halen snap ik niet wat je op school doet, je kan toch niet in je 3e jaar nog eerstejaars vakken gaan volgen? Dan loop je toch te hard achter?

    Ik snap best dat als je een ziekte of lastige omstandigheden hebt het moeilijk kan zijn maar als gewone student moet dit lukken….

    Zeker aangezien er een hoop opleidingen continu veranderen waardoor er van alles verdwijnt en je een hoop vakken na een paar jaar niet meer kan herkansen. Dit geeft alleen maar meer ellende. Je kan niet eindeloos kansen krijgen, op een gegeven moment is de koek op.
    En als je dan ook nog de school aan gaat klagen omdat je zelf niet capabel genoeg bent om vakken te halen ben je wel erg bijzonder.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top