Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verplicht met 241 punten afstuderen…

Gepubliceerd: 5 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de hoofdfase meer punten moeten halen dan 180. Je kunt ermee te maken krijgen als je vertraging hebt opgelopen. De cmr vindt het niet helemaal juist, werd gisteren duidelijk in de vergadering met het collegebestuur.

Je hebt studievertraging opgelopen en het vak dat je nog moet doen, bestaat niet meer. Wat te doen? De Hogeschool Rotterdam heeft daar zogenoemde conversietabellen voor waarop staat aangegeven welk vervangend vak je kunt doen.

Punt te veel
Helemaal passen doet het echter niet altijd. Dat wil zeggen: het alternatief voor een vervallen vak van twee studiepunten kan zomaar eens een vak van drie punten zijn. Dat moet je dus één studiepunt ‘te veel’ studeren.

‘Daar moet je dus meer uren voor werken’, luidt de kritiek van Selcuk Durak, studentlid in de centrale medezeggenschapsraad (cmr) en zelf ook ‘slachtoffer’. De problematiek doet zich niet alleen voor bij de opleiding informatica waar Selcuk studeert, maar volgens de cmr bij meerdere instituten. ‘Voornamelijk bij opleidingen met grote aanpassingen in het curriculum lopen studenten tegen deze problemen aan’, schrijft de cmr die ook stelt dat het vaak schort aan de juiste en tijdige informatie over vervangende vakken.

Werkgroepje
Collegebestuurder Jan Roelof vindt dat er met name iets aan dat laatste gedaan moet worden, en stelt voor daar een werkgroepje voor in het leven te roepen. Dat groepje, met daarin ook een vertegenwoordiging van de cmr, gaat zich verder buigen over de regelgeving rondom de ‘conversie’.

Aan één puntje te veel halen, hecht Roelof overigens niet zo. ‘Je kunt ook met 181 punten naar de hoofdfase, en met 241 afstuderen.’ Het kan nou eenmaal een gevolg zijn van lang over je studie doen. Roelof: ‘Als je twee of drie jaar achterloopt, dan kun je te maken krijgen met dit soort situaties.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Verplicht met 241 punten afstuderen…

  1. 1 studiepunt staat gelijk aan 28 uur studeren totaal. Zoals gezegd wordt dat mensen 2 a 3 jaar langer studeren dan moet die 28 uur denk ik ook niet zo een groot probleem zijn…

  2. Waarom krijg ik toch het gevoel dat de Hogeschool Rotterdam altijd maar weer studenten beloond die hun eigen vetraging creëren en of alles moeten herkansen. Terwijl als je alles in één keer haalt en of geen vetraging hebt dat je nergens mee tegemoetkomen als het is wat tegenzit.

    Dus waarom kan hier niet gewoon gezegd worden van: “het is je eigen verantwoordelijkheid dat je vetraging hebt opgelopen, waarom moeten wij daar als school rekening mee houden?” in plaats van dat je huilende studenten altijd maar weer hun zin geeft.

  3. Wat in dit stuk mist, maar wat wel ter sprake is gekomen:
    Je mist vak A (2 studiepunten), je behaalt vak B (3 studiepunten). Op de cijferlijst komt te staan: Vak A: 2 studiepunten. Dit is natuurlijk onjuist en mag administratief niet.
    @LLORT: Uiteraard is het de eigen verantwoordelijkheid van de student om te herkansen. Net zo goed als het de verantwoordelijkheid is van de HR om een herkansing aan te bieden. Dat laatste gaat niet altijd goed (dat eerste ook niet, maar daar gaat het stuk niet over ;-))

  4. Nou wat een onzin zeg. Je bent zodanig vertraagd in je studie dat zelfs het vak niet meer bestaat en dan ga je klagen over de uren die je moet maken voor 1 studiepunt extra? Die 28 uur is praktisch gezien een halve werkweek. Als we dat ook al allemaal gaan vastleggen en dan maar klagen over de bureaucratie en veelheid aan regels…

  5. Wat een gezeur. Ik wens alle mensen die zeuren over 28 uur in 4 jaar (7 uur per jaar, 30 minuten per maand) heel veel succes bij hun latere werkgevers. Kunnen ze wel blij zijn dat als ze zeuren over 30 minuten per maand overwerk dat ze de volgende maand geen enkel uur hoeven te werken.

    Mijn beste tip voor de mensen die zeuren over de hoeveelheid werk van een herkansing: Doe je best en haal het vak in één keer, dat scheelt pas tijd.

  6. Ik heb ditzelfde probleem. In principe loop ik nog op schema, echter zijn vakken van 2 punten vorig jaar vervangen voor 3 puntsvakken. Hierdoor heb ik nu een overschot van 3 studiepunten. Deze punten mag ik niet gebruiken om een ander vak te laten vallen terwijl _nergens_ in de hogeschoolgids vermeld staat dat je bij het halen van 240 punten iets bijzonders moet doen om je diploma in ontvangst te nemen. Dit vind ik krom. Het curriculum is veranderd en daar zijn ik en medestudenten de dupe van. Deze vraag heb ik neergelegd bij de examencommissie maar ik ben verplicht alle vakken te halen.

  7. @6, Daar is niks krom aan; jij hebt zelf het vak niet behaald en in de tussentijd vernieuwd de school haar progamma, zoals zij zo nu en dan hoort te doen. Het is lullig, maar tegelijkertijd je eigen fout dat je in deze situatie zit………..

  8. Beste LLORT, Siham, Ron en Erik,

    Ik ben het met jullie eens dat de hogeschool niet moet opdraaien voor de achterstand die een student zelf veroorzaakt. Wat ik echter wel opmerk is dat achterstand niet altijd je eigen schuld of fout is zoals enkele van jullie stellig aannemen.

    Er zijn namelijk genoeg studenten die bijvoorbeeld door prive-problemen een aantal maanden niet aanwezig kunnen zijn, moeten deze studenten dan ook nog is extra ‘gestraft’ worden door (verplicht) meer studiepunten te moeten halen dan zijn/haar klasgenoten?

    Ook zijn er genoeg studenten die zich willen inzetten voor de hogeschool en de medestudent in bijvoorbeeld medezeggenschap, commissies of studie- en studentenvereningingen, hierdoor wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een bestuursjaar, moeten deze studenten dan ook ‘gestraft’ worden omdat ze net een stapje extra nemen om zichzelf te verrijken en voor medestudenten iets terug te doen?

    Verder is in het artikel het voorbeeld genomen van 1 studiepunt extra, theoretisch kan dit over een langere periode afwezigheid veel hoger uitvallen, dus ‘maar 28 uur extra is toch niet zo een groot probleem’ zie ik niet echt als een goed argument. Opvallend is dat ‘maar 28 uur extra’ wel een groot probleem wordt als je andersom redeneert en met 239 punten zou willen afstuderen, want dat kan dan absoluut niet? Hoe hypocriet is dat?

    Ter conclusie: Studenten die achterstand oplopen moeten zeker niet een ‘beloning’ krijgen, maar het straffen van studenten die de achterstand niet zelf veroorzaken moeten zeker ook niet extra gestraft worden! Verder is het belachelijk om het probleem compleet te negeren door uitspraken als ‘eigen verantwoordelijk’ en ‘had je het maar in één keer moeten halen. Daar bereiken we uiteindelijk niets mee.

  9. Selcuk: ik begrijp je punt. Studievertraging loop je niet altijd op, omdat je gaat feesten of wat anders. Soms zijn er vervelende dingen aan de hand en is het onmacht van een student dat ze wat vertraging oplopen of een vak niet halen. Dat is heel triest en daar wil ik ook niet lullig overdoen.

    Wat ik wel vind, op een gegeven moment ben je weer terug aan het studeren en pak je de draad weer op. Nu blijken er een aantal vakken aangepast te zijn en het aantal punten is naar studielast ook aangepast. Laten we zeggen dat je een jaar afwezig bent geweest en dat er drie vakken aangepast zijn en allemaal 1 a 2 studiepunten zijn verhoogd. Dan nog heb je gemiddeld 3-6 studiepunten extra. Dat je er meer studiepunten voor krijgt wil enerzijds nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk die 28 uren per studiepunt kwijt bent aan het vak. Studenten maken soms niet eens de helft van het aantal voorgeschreven uren. Anderzijds mocht je wel die uren maken, dan nog is het relatief gezien echt niet veel in verhouding tot je complete studielast. Vakken worden niet jaarlijks aangepast, soms maar eens in de 5-8 jaar.

    Ik vind het niet hypocriet dat er bij 239 ECTS moeilijk wordt gedaan en bij 241 niet. 240 ECTS is gewoon de grens die landelijk is vastgesteld voor het behalen van je bachelordiploma op HBO niveau. Dat is net als met je theorie-examen. Haal je 5 fouten ben je geslaagd, maar als je er 6 hebt (ook al is het er maar 1 meer) dan ben je helaas gezakt. Heb je minder dan 5 fouten dan ben je net zo geslaagd als met 5 fouten.

  10. @LLORT
    Toch ben ik van mening dat deze extra punten, waar ik dus 28 * 3 = 84 uur extra voor heb moeten werken, gewoon ingezet moeten kunnen worden.

  11. @Apfelstrudel Je moet een bepaald aantal competenties halen. Jij hebt nu meer uur in 1 competentie gestoken, en wil een andere competentie laten vallen. Dat kan natuurlijk niet. Anders zou ik graag alle eerstejaarsvakken 4x willen doen om aan de 240 uur te komen.

  12. Ook al komt het door overmacht, Of wat dan ook dat je vertraging veroorzaakt. Het is toch al geweldig dat je een kans wordt aangeboden om het te herstellen. Kijk als het nou compleet wordt omgegooid dat het in plaats van een tentamen een scriptie wordt snap ik dat de docenten zo sociaal mogen zijn om je een beetje tegemoed te komen. Maar dan had je het maar binnen 2 jaar moeten halen. Op ten duur kun je ook accepteren dat als er iets mis gaat dat je misschien een klein studiepuntje meer haalt om je studie te halen.

    Het is wel HBO he. Oneindig herkansen zonder daar een beetje meer voor te moeten doen is toch onzin.

    De mensen die hier stuiteren zijn waarschijnlijk alleen mar menden die er zelf mee te maken hebben… Grow up.

  13. Zoals hierboven ook al wordt gezegd steek je vaak niet de volledige 28 uur die je er per studiepunt in zou moeten steken, ook daadwerkelijk in. In andere modules doe je dat juist weer wel omdat het niet je ding is of omdat het gewoon een lastige module is met veel werk. Momenteel zit ik in het vierde jaar en de jaren “onder mij” die hebben een compleet ander curriculum, waar wij pas mee te maken krijgen als wij het vak van ons jaar in 6x!!!! niet behaald hebt. (3x in het huidige jaar en evt 3x in het volgende jaar) Naar mijn mening zou ja dan juist blij moeten zijn met een andere module, omdat deze mogelijk net iets anders van je vraagt waardoor je de module alsnog haalt. Maar als je in een nieuwe curriculum cyclus terecht komt, ben je bij mijn opleiding veelal heel vaak gezakt en ben je blij dat je het op een andere manier of met andere stof kan behalen. Wat betreft het hebben van extra studiepunten, ik studeer in juli af met 248 studiepunten en niet omdat ik nieuwe modules moest doen, nee omdat ik bestuurslid ben van de studievereniging (2 ECT per jaar) en daarnaast heb ik extra keuzevakken gedaan om bepaalde diploma’s cheap via HR te behalen.

    Kortom de studiepunten zeggen lang niet alles over de zwaarte van modules en redenen van teveel punten, dit is niet altijd een achterstand.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top