Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Bas: IJs en overgaan

Gepubliceerd: 17 March 2017 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Bas Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag reed een van mijn leerlingen met mij mee naar zijn huis, voor een gesprek met hem en zijn moeder.

Bas Koedood, Blogger

We rijden rond drie uur weg, hoewel we pas om vier uur bij hem moeten thuis hoeven te zijn. Rekening houdend met de drukte in de stad vertrekken we op tijd: al vanaf drie uur slibt Rotterdam langzaam dicht. Vertrek je te laat? Dan ben je ook goed te laat.

We hebben dus wat tijd te doden en nemen die tijd ook. We kletsen over van alles en nog wat. Mijn leerling, laten we hem voor het gemak even Thomas noemen, wijst gebouwen aan: ‘Daar heb ik op voetbal gezeten’, ‘Daar koop ik altijd mijn kleren’, ‘Daar doen we boodschappen’. Ik zit opeens middenin zijn belevingswereld. Zonder dat ik erom gevraagd heb, krijg ik een rondleiding in zijn buurt. Hij vertelt waar de straatnamen vandaan komen en wat hun betekenis is. Ik knik braaf, ook wanneer hij wat creatief omgaat met historische waarheden.

Ik ben al eerder bij hem op huisbezoek geweest, maar toen wilde hij liever niet met mij meerijden, maar met de taxi naar huis. Thomas is een van de leerlingen die niet op het terrein woont waar ik werk. Elke dag pendelt hij met de taxi heen en weer om de lessen te kunnen volgen. Vandaag wil hij echter wel graag meerijden. Ik houd het erop dat onze band beter is geworden en dat het er niks te maken heeft dat hij mag gamen, terwijl ik even moet vergaderen.

Omdat we geen haast hebben, heb ik alle tijd om naar Thomas te luisteren en hem vragen te stellen. Een auto is geweldig voor gesprekken. Het kost niemand tijd (want je bent toch al onderweg) en als het echt stil valt, zet je de radio wat harder. Alhoewel een korte stilte in een auto ook geen probleem is: je kijkt even naar buiten, je vogelt wat met je tomtom of, zoals Thomas doet, je vangt wat Pokémon op je mobiel.

We praten over het huisbezoek en ik vraag Thomas wat ik tegen zijn moeder moet zeggen. Hij staat eigenlijk op zittenblijven. Hij denkt met me mee over de afspraken die hij zelf met zijn moeder wil maken, hoe hij beter kan gaan leren en hoe hij ervoor kan zorgen dat hij toch overgaat dit jaar. Het valt me op hoe relaxed de sfeer is: het voelt heel informeel, terwijl we het toch over belangrijke zaken hebben.

Inmiddels zijn we gearriveerd bij zijn huis. Iets te laat (we waren gestopt voor een ijsje), maar dat deert niet. Ik bespreek hetzelfde als wat ik in de auto besprak en Thomas vult me aan waar ik wat ‘vergeet’. En op dat moment merk ik een groot verschil: waar Thomas bij het vorige huisbezoek nukkig voor zich uitkeek en alles over zich heen liet komen, vertelt hij nu zelf welke oplossingen hij heeft bedacht. Van toehoorder is hij veranderd in een volwaardig gesprekspartner. Het wordt een mooi en enthousiast gesprek.

Tevreden loop ik een klein uur later weer naar buiten. Of hij het gaat halen? Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken. Of de afspraken langer dan twee weken blijven staan? De toekomst zal het leren.

De auto ga ik vanmiddag maar eens wassen, want ik gok dat ik de komende tijd wel wat vaker even een ijsje ga halen met een leerling.

Bas Koedood is vierdejaars lerarenopleiding maatschappijleer en net afgestudeerd aan de lerarenopleiding geschiedenis. Hij werkt op de Bergse Veldschool (speciaal onderwijs voor cluster 4 leerlingen: leerlingen met met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek). Bas is ook artistiek leider en regisseur bij theatergezelschap ShadowProductions.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top