Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collage van OV-kaarten, sigaretten, brandend gebouw, deuren naar gebedsruimtes, goud, cum laude en een condoom. Door Demian Janssen

Jaaroverzicht: dit zijn de best gelezen artikelen van 2018

Gepubliceerd: 21 December 2018 • Leestijd: 3 minuten en 39 seconden • Nieuws

De HR sloot in 2018 een stilteruimte die als gebedsruimte werd gebruikt én een gedeelte van de Kralingse Zoom wegens brandgevaar. Groot nieuws, maar niet de best gelezen artikelen van afgelopen jaar.

Collage van OV-kaarten, sigaretten, brandend gebouw, deuren naar gebedsruimtes, goud, cum laude en een condoom. Door Demian Janssen

#10 HR wint rechtszaak om bindend studieadvies
Hogescholen en universiteiten mogen van studenten eisen dat ze in één jaar alle studiepunten van de propedeuse halen. Die eis is niet per se onredelijk, oordeelt de onderwijsrechter in drie vonnissen. Een van die zaken ging over een HR-student die 52 van de 60 studiepunten had. Wegens persoonlijke omstandigheden had hij de bsa-norm van 60 niet behaald. De rechter was het eens met de hogeschool, de student hield zijn negatief bindend studieadvies.

#9 Praktische shit voor eerstejaars
We maakten dit jaar een themamagazine voor eerstejaars en dit verhaal met praktische tips werd het meest gelezen. Tips die nu – toch alweer drie maanden later – nog steeds hartstikke praktisch zijn: de volgende vakantie is op 25 februari en als je studie niet bevalt, kan je je nog voor 1 februari uitschrijven. Je studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs worden dan omgezet in een gift, al geldt dit alleen voor studenten die voor het eerste jaar studiefinanciering krijgen in het hoger onderwijs.

#8 Hogeschool verbiedt roken ook buiten
In de hogeschool mocht al jaren niet meer gerookt worden, maar voor de deur van de meeste gebouwen waren er rookabri’s en rooktegels. Na de zomervakantie waren alle rookfaciliteiten ineens verdwenen. Er mag niet meer gerookt worden op de hogeschoolterreinen. Als je wilt roken, moet dat nu op de openbare weg. Collegelid Wijnand van den Brink heeft een duidelijke missie: ‘We gaan het roken denormaliseren.’

#7 Nieuwe hbo-cao: 4,9 procent loonsverhoging en een bonus van 400 euro
Eind maart bereikten de vakbonden een principeakkoord over de nieuwe cao. De overeenkomst bevatte goed nieuws voor alle medewerkers: met deze cao zou er meer salaris komen en minder werkdruk. Of er minder werkdruk is, kunnen we niet goed inschatten, maar de extra euro’s zijn goed bevallen.

#6 Hey, heb je zin?
Het afgelopen jaar volgden we het liefdesleven van blogger Janine. Ze had een reeks dates die ze in geuren en kleuren beschreef. Uiteindelijk verliet ze de hogeschool met een diploma op zak, maar zonder man aan haar zijde. Haar best gelezen blog was ‘Hey, heb je zin?’ waarin ze vertelde dat veel mannen op Tinder alleen maar op seks uit zijn. Uit de statistieken konden we sowieso opmaken dat jullie graag over seks lezen. De Lieve Tosca over ‘Willen jongens altijd seks?’ en de blog van Rajiv over ‘Seks voor studiegeld’ stonden ook hoog in de lijst van best gelezen artikelen.

#5 HR-docentenpaar doet aangifte tegen Pechtold
‘Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zelf zijn fouten rechtzet’, zei voormalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold begin van het jaar. Die opmerking ging de in Rusland geboren Oxana van der Molen (docent recht bij het Instituut voor Gebouwde Omgeving) en haar echtgenoot Arthur van der Molen (ook HR-docent) te ver. Ze deden aangifte tegen Pechtold, maar de politicus werd niet voor zijn uitspraken vervolgd.

#4 Hoogbegaafd op de pabo: Rem me niet af
Niet iedereen die hoogbegaafd is, studeert astrofysica. Ook op de pabo lopen hoogbegaafde studenten rond. Maar volgens docent Amber Damen voldoet het onderwijs voor deze groep niet echt. Ze is nu ‘on a mission’ om aandacht te krijgen voor hoogbegaafden op de HR. En dat lukt aardig. Dit artikel is duizenden keren gelezen.

#3 Cum laude afstuderen, loont dat?
Het motto van de Hogeschool Rotterdam is Overtref Jezelf en cum laude afstuderen, dat is toch wel even de overtreffende trap van gewoon afstuderen. Want je moet echt goede cijfers halen: een 8.0 of hoger gemiddeld in de hoofdfase en op alle onderdelen van je afstudeerprogramma minimaal een 8.5. Daarnaast mag je niet langer dan vijf jaar over je studie hebben gedaan. Een boel werk voor een aantekening op je diploma: Is het de moeite waard? Dat zochten we voor je uit. Het antwoord is ‘ja’. Als je je studie toch met gemak doet: Go for it.

Het is trouwens (nog) niet mogelijk om summa cum laude af te studeren op de HR. Als je dat wel zou willen, moet je even op dit artikel reageren.

#2 Hogeschool maakt einde aan informele gebedsruimte
Het verhaal over het sluiten van de stilteruimte zorgde voor een eindeloze stroom reacties. Sommige vriendelijk, de meeste niet. De hogeschool gedoogde de stilteruimte al tijden, maar dat was ons toen we het eerste artikel schreven niet duidelijk. In het tweede artikel beschreven we dat locatiemedewerkers wel degelijk wisten hoe de ruimte gebruikt werd. Bij de balie kon je als student een sleutel halen om de ruimte te gebruiken. Hogeschoolmedewerkers gingen daarmee tegen het hogeschoolbeleid in.
Vanwege de pittige discussie over het onderwerp, publiceerde Profielen nog een reconstructie van de hele gebedsruimte-affaire.

De HR organiseerde een debat over het onderwerp en gaf aan uit te gaan zoeken of het mogelijk was om in de toekomst meer stilteruimtes te openen. Misschien horen we daar in 2019 wel meer over.

Een gedeelte van de locatie Kralingse Zoom werd het afgelopen jaar trouwens ook gesloten. Dat vonden jullie als lezers dan weer een stuk minder interessant. Dit nieuws haalde de top 10 niet.

#1 Verlopen ov-studentenkaarten worden straks automatisch stopgezet
Dit artikel is het meest gelezen in 2018. En terecht, want het is groot nieuws. Voorheen moesten studenten na hun afstuderen zelf hun reisproduct stopzetten. Vergat je dat, dan moest je 97 euro per halve maand betalen. Per 1 januari zet DUO het reisproduct na afstuderen automatisch stop. Als je er niet meer mee reist, hoef je ook niet meer te betalen. The future is now, 2019 wordt een mooi jaar.

De redactie van Profielen wenst iedereen een fijne vakantie en een heel gelukkig 2019.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top