Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rokers niet aanspreken is ook ongewenst gedrag

Gepubliceerd: 8 January 2019 • Leestijd: 3 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Toezichthouders van de HR hebben afgelopen halfjaar niet alleen rokers aangesproken op het roken op een verboden plek. Ook medewerkers die voorbijliepen en niets zeiden over het rookgedrag, zijn aangesproken.

Studenten in rode HR-sweaters delen vandaag pepermuntjes uit aan rokers die op de juiste plek roken
Studenten in rode HR-vesten delen vandaag pepermuntjes uit aan rokers die op de juiste plek roken.

‘We weten dat het niet voor iedereen even prettig voelt, maar ook het ‘niet aanspreken’ is niet in lijn met de huisregels. Dat is dus ongewenst gedrag en daar mag je op aangesproken worden’, vertelt Ahmet Olgun, projectleider rookbeleid.

De eerste bevindingen van het in september ingevoerde rookverbod op de terreinen van de HR staan in het Plan van aanpak ter bevordering naleving rookbeleid. Dit plan werd kort voor de kerstvakantie openbaar en de centrale medezeggenschapsraad ging er eerder al mee akkoord.

Gezonde werk- en studieomgeving

De hogeschool wil met dit rookbeleid medewerkers en studenten een gezonde werk- en studieomgeving bieden. Ook wil de HR de overlast van rondslingerende sigaretten op de terreinen tegengaan én bijdragen aan het maatschappelijke initiatief Rookvrije Generatie.

Het collegebestuur vindt dat alle medewerkers verantwoordelijk zijn voor het handhaven van het rookverbod. Naast de toezichthouders zouden vooral ook leidinggevenden zoals directeuren en managers een voorbeeldfunctie moeten vervullen bij het aanspreken van rokers. ‘Essentieel is dat de directies, (onderwijs)managers en medewerkers zich het nieuwe beleid toe-eigenen, het goede voorbeeld geven en mee handhaven. We vragen de directies en managers het beleid in hun teams te bespreken en medewerkers te motiveren’, staat in het plan.

Collegebestuurder Wijnand van den Brink, verantwoordelijk voor het rookbeleid, spreekt zelf ook rokers aan. ‘Dan loop ik naar die mensen toe en zeg: “Wist je dat we een rookvrije hogeschool zijn en snap je dat er mensen zijn die er last van hebben dat je hier rookt?” Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die daar geen begrip voor heeft.’

19 studenten en 2 medewerkers kregen waarschuwing

Recidivisten zijn er wel, blijkt uit het aantal van negentien studenten en twee medewerkers die van hun directeur een schriftelijke waarschuwing hebben ontvangen. Van den Brink: ‘Het gaat bijvoorbeeld om mensen die al voor de vierde keer zijn aangesproken op het roken op een plek waar dat niet mag. Of om rokers die handhavers onheus hebben bejegend.’

De 21 overtreders hebben zich na de waarschuwing tot nu toe gedragen, maar kunnen een volgende waarschuwing krijgen en uiteindelijk een schorsing. Een student kan bijvoorbeeld gedurende twee maanden de toegang tot de gebouwen worden ontzegd. ‘Zoiets gebeurt echt in uitzonderlijke gevallen en het geldt voor overtreding van alle huisregels’, benadrukt het collegelid.

‘Op een vloeiende manier naar rookvrije HR’

Van den Brink: ‘Ik wil niet alleen maar hameren op handhaven en schorsen. We moeten op een vloeiende manier naar een rookvrije hogeschool, onder andere door het voeren van ludieke acties zoals het uitdelen van pepermuntjes aan rokers die het juiste gedrag vertonen. Op een gegeven moet het niet-roken op het terrein net zo normaal worden als het niet-roken binnen. Ik denk dat het roken over vier jaar, als we vier generaties eerstejaars verder zijn, veel minder prominent aanwezig is.’

Uit het eerdergenoemde plan van aanpak blijkt dat het handhaven van het rookverbod per locatie verschilt. Aan de Posthumalaan werd er vooral de eerste maand gerookt onder het afdak, op het terras van de cateraar. ‘De cateraar vindt aanspreken op rookgedrag niet behoren tot haar verantwoordelijkheid’, staat te lezen in het plan van aanpak.

Een ander probleem zijn de lange rijen voor de liften op deze locatie. Vanwege de beperkte liftcapaciteit staan de rijen soms tot buiten, waar sommige wachters gaan roken. ‘De irritaties door het lange wachten maken het aanspreken van deze rokers moeilijker in de beleving van aanwezige medewerkers.’

Rooktegels verplaatst

Bij enkele locaties zijn de rooktegels verplaatst naar net buiten het hogeschoolterrein. ‘Zo moedigen we rokers aan om te gaan roken waar dat is toegestaan.’ Vanaf september staan er ook geen rookabri’s meer op de HR-terreinen – je mag er immers niet roken – maar op locatie Pieter de Hooghweg nog wel. Die abri staat namelijk in de tuin die eigendom is van ‘buurman’ Codarts.

Het rookverbod en het handhaven ervan leidt deels tot een verplaatsing van het probleem: rokers steken hun sigaret net buiten het verbodsgebied op. Bij locatie Museumpark gaan rokers bijvoorbeeld bij de ingang van metrostation Dijkzigt staan of ze versperren de toegang tot het terrein. Toezichthouders en studenten die worden ingezet tijdens de perpermuntjesactie en wijzen de rokers daarop. Van den Brink: ‘Mijn ervaring is dat als je rokers vertelt dat anderen last hebben van de rook, ze daar begrip voor hebben en ergens anders gaan staan.’

Huisregels gaan deel uitmaken van gesprek met slc

Naast het nemen van dergelijke fysieke maatregelen en het aanspreken van rokers, heeft het collegebestuur ook besloten om de huisregels van de HR – inclusief het rookverbod – bij de medewerkers onderdeel te maken van de gesprekscyclus. Voor studenten worden de huisregels een vast onderdeel van het eerste gesprek met de studieloopbaancoach.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Rokers niet aanspreken is ook ongewenst gedrag

  1. Is het niet aanspreken op het niet aanspreken van rokers ook ongewenst gedrag? En het niet aanspreken op het niet aanspreken op het niet aanspreken van rokers? Ad infinitum ; )

  2. Heel goed! Ik werd gisteren door een roker (pontificaal staand onder het bord Rookvrije Hogeschool) aangesproken dat ik mijn fiets in de stalling moest zetten. Pas in de lift dacht ik: wat maakte ik nu zojuist mee? Wat raar eigenlijk dat ik dáár niets van zei…

  3. Rokers worden beloond met gratis pepermuntjes en ik niet 🙁 ik rook toch ook niet op het terrein van de hogeschool? Pepermuntjes zijn voor IEDEREEN!!

  4. Krijgen medewerkers betaald hiervoor?? Aangezien de huismeesters/beveiliging de studenten niet aanspreekt? En waarom zou een medewerker moeten worden aangesproken als hij zich niet goed voelt bij het aanspreken van rokers?

    Heel vreemd weer..

  5. @afke
    Volgens mij verdraai je nu de werkelijkheid een beetje. Ik stond idd te roken (en dat is mijn eigen keuze, maar ik drink geen alcohol) maar wel precies vanaf waar het mag. (Ik stond met mn voeten voorbij het bord ;-)) En jij parkeerde je fiets op een stukje waar mensen over lopen om bij hun fiets te komen en bovendien blokkerde je met jouw fiets een scooter. En toen ik zei: “nu kan die scooter niet meer weg” zei jij: “ja, maar er is anders geen plek” en toen zei ik: “mss in de fietsenstalling”. Das toch net ff een ander verhaal en heeft eigenlijk niets met mijn roken te maken.

    @Iedereen
    Ik hoef geen pepermuntjes, wat een onzin verhaal weer, wie heeft dat dan bedacht, hahahaha,, zonde van t geld.
    Verder ben ik het eens met Marco, H, en J@P.

  6. In mijn ogen zijn de docenten op de hogeschool verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs, niet voor het doornemen van de huisregels met nieuwe studenten. Laat je medewerkers zich richten op hun kerntaken. Nieuwe studenten krijgen al zo onwijs veel informatie op zich afgevuurd, dat het echt niet gaat beklijven als ze vervolgens ook nog in sneltreinvaart een riedeltje met regeltjes er achteraan gejast krijgen. “Dit is een rookvrije school”, “op de HR spreken wij Nederlands”, “we gaan met respect – of “rspct”? – met elkaar om”; ja, whatever. Het is bekend, het is vanzelfsprekend en er hangen overal borden en posters voor. Moeten we docenten hier ook al mee belasten?

    Zelf heb ik nooit gerookt en ik zal ook nooit gaan roken. Ik heb me er echter nooit aan gestoord als mensen in de open lucht een sigaretje opsteken. Ik heb in de vier jaar dat ik op de HR rondloop nog nooit iemand binnen zien roken, en buiten is zuurstof genoeg voor iedereen, dus waar hebben we het over? Natuurlijk, ik begrijp dat de regel er is, maar moet er van de handhaving van die regel echt een speerpunt gemaakt worden waar de hele organisatie in meegesleept wordt? Is er geen belangrijker doel om deze middelen aan te besteden, zoals, ik noem maar wat, het onderwijs?

  7. Ik rook zelf niet maar om van iedere medewerker te verwachten om niet te roken om het goede voorbeeld te geven vind ik wel erg overdreven. Laat iedereen lekker zelf zijn keuze maken, welke grote leider dit nou weer bedacht heeft…. Studenten zouden eens wat meer losgelaten moeten worden, het zijn ten slotte gewoon klanten van de HR wat denkt de HR wel niet dat men mag bepalen hoe hun klanten leven. Richt je op je kerntaak namelijk onderwijs geven!

  8. Simone Huijbregts, studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Ik heb zelfs twéé doosjes met pepermuntjes gekregen, haha.

    De studenten van het actieteam vonden het nodig hun studentendecaan tegen zichzelf in bescherming te nemen toen ik netjes aan de goede kant van de groene lijn vroeg of ik voor het eerst in mijn leven een sigaret moest op steken om recht te hebben op een doosje pepermuntjes… 😉

    Wat een aardige, zorgzame studenten hebben we toch bij de Hogeschool Rotterdam, I love them all!!! 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top