Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten op advies van de HR terug uit Sri Lanka

Gepubliceerd: 23 April 2019 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zes studenten ergotherapie keren vandaag vervroegd terug uit Sri Lanka. Dat doen ze op advies van de Hogeschool Rotterdam. De studenten zouden zo’n zes weken vrijwilligersweek doen in Sri Lanka.

De HR vindt het na de aanslagen van zondag, waarbij meer dan 320 mensen omkwamen, te onveilig voor hen in Sri Lanka. Van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat code geel hanteert, hadden de studenten mogen blijven, maar de HR heeft ze ‘dringend geadviseerd’ terug naar Nederland te komen.

‘Situatie onveilig vanwege avondklok en noodtoestand’

Jeroen Oversier, directeur van het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG): ‘Omdat er een avondklok is ingesteld en de noodtoestand is afgekondigd, vonden we de situatie dermate onveilig dat we ze het liefst veilig terug wilden. We hebben de studenten ook in overweging gegeven dat als wordt opgeschaald naar code oranje, er meer mensen naar huis willen en het de vraag is hoe snel je dan terug kan komen.’

De hogeschool heeft de situatie besproken met de studenten die het er ook met elkaar over hebben gehad. Ze hebben besloten het advies van de HR op te volgen, waarna de hogeschool hun terugreis heeft geregeld.

‘In no time wisten we welke studenten in Sri Lanka zaten’

Dat is allemaal heel snel gegaan. Oversier: ‘Er is gistermiddag besloten dat ze terug zouden komen en nog geen twaalf uur later zaten ze in het vliegtuig. Ik ben er trots op dat we dankzij goede registratie binnen no time wisten welke studenten van de HR in Sri Lanka waren, en trots dat de studieloopbaancoach en de manager externe betrekkingen heel snel contact hadden met de studenten.’ De directeur prijst daarnaast de goede samenwerking met het CoIA (center of international affairs van de HR, red.).

De studenten zouden zo’n zes weken in Sri Lanka blijven en zaten er nog maar een week. Ze deden er vrijwilligerswerk bij Prithipura Communities, een tehuis voor kinderen en volwassenen met een beperking.

‘Ieder jaar gaan er een stuk of zes studenten naartoe’

‘Dit vrijwilligerswerk zit niet in het curriculum, de studenten krijgen er geen studiepunten voor’, vertelt Jan Willem Bakker, onderwijsmanager bij ergotherapie. ‘Voor de studenten is het een extra ervaring, een verrijking. Als opleiding hebben wij een langdurige samenwerking met het tehuis. Ieder jaar gaan er een stuk of zes studenten naartoe, ze moeten ervoor solliciteren.’

Doordeweeks doen de studenten vrijwilligerswerk in het tehuis, in de weekenden zijn ze vrij en maken ze toeristische uitstapjes. Dat waren de zes studenten van dit jaar ook van plan. Tijdens de aanslagen waren ze op weg naar een natuurgebied bij Hatton, vertelt student Anouk Zweedijk aan Omroep Zeeland.

Anouk heeft het niet makkelijk met de situatie: ‘Je kijkt er een jaar naar uit en dan moet je na een weekje al weg. Dat is zwaar. (…) Ik ben best nuchter, maar ik heb net zitten huilen.’

In overleg over vervangende reis

Of er voor de studenten een vervangende reis komt, is nog niet duidelijk. Bakker: ‘Ze zijn er op eigen risico naartoe gegaan en ze missen er ook geen studiepunten door. Maar we gaan wel met ze overleggen hoe ze daar zelf in staan.’

Tekst: Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top