Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ter lering en vermaak: speel het Studiesucces-spel

Gepubliceerd: 6 July 2021 • Leestijd: 5 minuten en 16 seconden • Eerstejaars

Je staat bij de startstreep van je opleiding. Wat kan er allemaal misgaan en meevallen tot de finish? We hebben het geprobeerd te vatten in het Profielen Studiesucces-spel dat je vindt in je eerstejaars-envelop. Hier vind je de bijbehorende studietips, en de spelregels.

De spelregels in een handige pdf? Klik hier. Of lees ze onderaan de pagina

Wees je eigen stagebegeleider (vakje 27, 29)

Ken je het verhaal van die succesvolle stagiair die haar ambities en vragen stilzwijgend maar telepathisch onder de aandacht van haar collega’s wist te brengen? Ik ook niet. Stage is leuker dan school. Je kunt eindelijk zonder reflectiegezever en feedbackellende aan het echte leven werken. Maar je collega’s hebben ook gewoon een baan. Ze zijn niet de hele dag met jouw persoonlijke leerdoelen bezig. Kom daarom op voor jezelf, neem de controle. Stel je vragen, eis je tijd. Ze hebben je niet aangenomen omdat de koffiejuffrouw ziek is.

Faalangst is een bitch! (vakje 33, 36)

Terwijl je eigenlijk moet produceren, zit je al dagenlang te consumeren: series, online winkelen, drie keer op een dag boodschappen doen en je telefoontje elke minuut checken. Toch gonst er een unheimisch gevoel door je onderbuik en ontspannen doe je niet. Je slaapt slecht en denkt te veel. Welkom in de vicieuze cirkel, waar de stress en vermoeidheid het alleen maar moeilijker maken om iets te gaan doen. Je allerergste criticus – jij zelf – heeft je veroordeling allang klaar: als het niet perfect is, kap er dan maar mee. (Faal)angst, depressie en gepieker kunnen een heftige weerslag hebben op je studieresultaten. Je bent er niet alleen mee en daarom heeft de HR een breed hulpaanbod. Je vindt het via Hint/hulpbijstudie.

Als geldzorgen je nekken (vakje 20)

Of je nu bij je ouders of in een studentenkamer woont, het studentenleven gaat je geld kosten. Een op de vijf hbo-studenten heeft moeite met het betalen van het collegegeld, met een hele hoop stress als gevolg. Geldproblemen reiken ver voorbij de portemonnee en meer dan de helft van de studenten met geldzorgen spreekt over hoofdpijn, slaapproblemen en de overweging te stoppen met studeren. Zoek hulp voor het water je aan de lippen staat. Soms heb je recht op een voorziening van DUO, en ook de hogeschool heeft een aantal fondsen. De hogeschool biedt een e-learningmodule over geldzorgen en een keuzevak omgaan met geld. (Ingang: Hint/hulpbijstudie)

Geestverruimend onderhoud (vakje 11, 38)

Mediteer een kwartiertje per dag transcendent, laat je baard staan, kweek je eigen avocado, wees superaardig tegen jezelf ook al doe je domme dingen, zet je huis vol planten om mee te praten of trek eens per week een gekke bek op je Snapgrambook om je van je kwetsbare kant te laten zien. Doe alles wat je helpt om tegenwicht te bieden aan de drukte in je agenda en je hoofd. Wist je dat je op de HR het keuzevak mindfullness kunt volgen?

Sta op en loop! (vakje 15)

Zitten is het nieuwe roken. Het is serieus slecht voor lijf en leden om de hele dag achter je bureau te zitten. De grap is dat het voor je studie ook niet goed is, terwijl je misschien denkt dat ieder uur over je boeken gebogen pure winst is. Bewegen helpt je brein: je geheugen, probleemoplossend vermogen en besluitvaardigheid gaan ervan vooruit. Dus wandel wat rond in je pauze, werk af en toe eens staand en ga ook eens lopend naar je werk of studie. Wil je nog meer of intensiever bewegen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een studentensportvereniging of een studentensportpas kopen. Sport je op topniveau? Gefeliciteerd. Als je de topsportstatus krijgt, kun je aanspraak maken op een hoop flexibiliteit. (Kijk op Hint > zoek op topsport)

Disclaimer: niet door mij bedacht (vakje 30, 40)

Wist je dat plagiaat soms gewoon is toegestaan? Als je netjes de naam van je bron erbij zet, kun je zonder problemen met andermans veren pronken. Er waren mensen die dingen bedachten die voortborduren op dingen die andere mensen bedachten en vroeg of laat bedenk jij iets dat bouwt op wat een ander heeft bedacht. Je mag kortom best het wiel gebruiken, vergeet er alleen niet bij te zeggen dat jij het niet hebt uitgevonden.

Hoe speel je het Studiesucces-spel?

Doel van het spel Je diploma halen, en wel zo snel mogelijk.

Aantal spelers 3 tot 5, leeftijd van 16 tot 116.

Wat heb je nodig? * Een dobbelsteen (daar zijn ook handige gratis apps voor). * Voor elke speler 1 pion + 1 extra pion (bijvoorbeeld een muntstuk, sleutelhanger, theezakje). * Incasserings- en doorzettingsvermogen.

Speeltijd Gemiddeld 4 jaar en 9 maanden. Nee geintje: ongeveer 45 minuten.

Wie begint? Degene met de meeste studiepunten begint. Is er geen sprake van studiepunten? Dan begint de oudste deelnemer.

Je bent aan de beurt In elke beurt gooi je één keer met één dobbelsteen, tenzij anders vermeld. Het aantal ogen dat je gooit is het aantal stapjes dat je vooruit mag.

Je komt op een plaatje Kom je op een plaatje, dan is er iets bijzonders aan de hand. Elk plaatje staat voor een situatie die je studie vertraagt of versnelt. Voor de betekenis van de vakjes: zie onder.

Wanneer heb je gewonnen? Als je als eerste afstudeert, dus op vakje 41 ‘Finish’, bent.

Betekenis van de vakjes

1 Je begint aan je studie met een beperking. Trek van al je worpen 1 af.

3 Op de gouden vleugels der liefde surf je momenteel je studie door. De volgende beurt heb je een vrijstelling voor negatieve consequenties.

6 Ay caramba! Je hebt de opleiding flink onderschat en in de eerste toetsweek ga je knock-out. Blijf staan tot je 6 gooit. Ga dan meteen met je ‘P’ door naar 12.

8 Easy breezy lemon squeezy! Je had makkelijk naar de uni gekund, maar je doet een hbo’tje. Verdubbel je worp.

10 Jammer! Hard werk is niet altijd goed werk en nu heb je een negatief studieadvies aan je broek hangen. Je start met een andere opleiding. Begin weer bij 0.

11 De planeten zijn je goedgezind, alles valt op zijn plek en de rest van je leven ontvouwt zich als een metafysische routeplanner. Was iedereen maar zo’n doorslaand succes als jij. Je volgende negatieve consequentie geef je aan een speler naar keuze.

14 De groepsopdracht loopt volledig uit de klauwen. Iedereen is leider maar niemand neemt beslissingen. Je mag pas weer gooien als al je medespelers je hebben ingehaald. Sta je al achteraan? Dan heb je deze keer geluk.

15 Omdat je zo goed kunt rennen, krijg je de topsportstatus en gaat de aanwezigheidsplicht niet voor jou op. Ga als een speer naar 32.

18 Vanwege een noodgeval in de familie moet je er even tussenuit. Sla 3 beurten over.

20 Och jee, helemaal vergeten dat het collegegeld wordt afgeschreven. Je leeft op bladerdeeg met currysaus tot je stufi binnenkomt. De speler rechts van je haalt iets te eten voor je, de rest speelt gewoon door.

22 Het land van je buitenlandstage krijgt opeens weer code rood. Je moet een nieuwe bestemming zoeken. Pas als je 1 gooit, kun je verder.

25 Je hebt eindelijk die mail van Studielink geopend en nu blijkt dat je je niet voor dit studiejaar hebt ingeschreven. Ga terug naar 0.

27 Je stage is alles waar je ooit van droomde en je hebt een afstudeerproject te pakken. Gooi meteen nog een keer.

29 Ongepaste grappen, spataderen van het koffie halen en papercuts van het printen: je stage is een ramp. Ga terug naar 24.

30 Stiekem lever je al jaren Google translates in van oude ResearchGate-artikelen. Maar je komt ermee weg! Sluip naar 37.

33 Depressie? Burnout? Identiteitscrisis? In de zin van jouw leven ben jij op dit moment het lijdend voorwerp! Blijf 1 beurt in bed.

36 Zo dichtbij maar toch zo ver weg: de eindstreep. Faalangst is een bitch en je gaat voor perfectie. Blijf staan tot je 6 gooit.

38 Door een keuzevak mindfulness ben je totaal zen. In de volgende beurt hebben negatieve consequenties geen vat op je.

40 Oeps, je hebt per ongeluk plagiaat gepleegd in je scriptie. Gooi nog een keer, bij 5 of hoger kom je ermee weg. Als je 4 of lager gooit, doe je niet meer mee.

41 Gefeliciteerd! Je mag eindelijk je diploma in ontvangst nemen. Probeer nu ook ‘De weg naar sollicitatiesucces’, ‘De weg naar carrièresucces’ en ‘De weg naar ouderschapssucces’.

 

Tekst en beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top