Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Het hbo moet ingrijpend veranderen om weer aantrekkelijk te worden’

Gepubliceerd: 18 October 2022 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Moet het hbo anders? Meer aandacht voor onderzoek? Kortere opleidingen? Deel van de instellingen ombouwen tot universiteit? We vroegen het de leden van ons Profielen Panel.

Er was de laatste maanden nogal wat te doen rond het hbo. Men vreest voor dalende instroom terwijl universiteiten blijven groeien. Ron Bormans gaf er zijn visie op, Zakia Guernina schreef over het businessonderwijs en in dit stuk wordt gespeculeerd over ingrijpende veranderingen. Het Panel reageert op de stelling: ‘Het hbo moet ingrijpend veranderen om weer aantrekkelijk te worden’.

Joan Nunnely: ‘Denk groot!’

Docent superdiversiteit RAC

Getekend portret van Joan Nunnely

‘Ik ben het eens met de stelling dat het onderwijs echt dient te veranderen. We zijn te lang op de oude traditionele wijze bezig terwijl de samenleving nationaal en internationaal vraagt om vernieuwing. Het zou fantastisch zijn als we mbo, hbo en het bedrijfsleven nog sterker met elkaar gaan verbinden.
Vernieuwen door economische ontwikkelingen direct mee te nemen in het onderwijs. Door onderzoek en daarbij bouwen en versterken van de relatie tussen student, docent en professionals in het bedrijfsleven.

Het is van belang om hierbij groot te denken, Rotterdam als Leerstad van Nederland of misschien wel van de wereld, waardoor er altijd een instroom van studenten zal zijn omdat Rotterdam de stad is waar je wilt studeren. Hier gebeurt het!

Dat vraagt inderdaad om fundamenteel anders kijken naar onderwijs en ook anders denken vanuit het onderwijs. Meer onderzoek in opdracht van het bedrijfsleven, hbo wordt een vorm van universiteit. Dat betekent dat de professionals ook een andere rol krijgen. Een korte opleiding daar geloof ik niet direct in; ik geloof wel in een leven lang ontwikkelen en dat inrichten in samenwerking met onderwijs en economie.

Tja, ik zie het wel voor me: Rotterdam de Leerstad van Nederland, Europa of de Wereld 😉.’

Zeyad Al Mumar: ‘Veel meer inzetten op Ad-opleidingen’

Onderwijsadviseur kwaliteit/projectleider goalsetting

Portert Zeyad

‘Om het aantal hbo-studenten weer te laten stijgen denk ik dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van de associate degree-opleidingen. Ad-opleidingen duren maar twee jaar, zijn heel praktisch van aard en je kan hierna doorstuderen of aan het werk gaan. Dit maakt de opleiding zo aantrekkelijk om te gaan volgen. Vooral studenten met een mbo-achtergrond lijken daar veel interesse te hebben, en terecht.

Ik denk dat hogescholen de komende jaren veel meer moeten inzetten op het ontwikkelen van nieuwe Ad-opleidingen en investeren in het vergroten van de naamsbekendheid van deze opleidingsvorm. Daar is ook nog veel winst te behalen, want niet iedereen kent deze graad.’

Yoeri Meulemans: ‘Meer doeners, minder denkers’

Student civiele techniek

Panel portret Yuri Meuleman

‘Het baart mij best wel zorgen dat universiteiten blijven groeien, omdat dit in de toekomst een gebrek zal opleveren aan vakmensen. Veel jongeren houden niet van vieze handjes, en ook heeft praktijkgericht onderwijs een heel slecht imago. Ook mijn ouders zeiden vroeger: “Het zou zonde zijn als je niet hooggeschoold bent, want je bent slim zat!” Hierdoor zien we een gigantische prestatiedruk en onderlinge competitie tussen de jongeren. Waarom zou jij “maar” je bachelor halen als je ook voor een master kan gaan? Vervolgens kun je elke dag in een dikke auto naar je werk, en hoeven je handen nooit meer vies te worden. 

In mijn ogen kan de Hogeschool aandacht besteden aan meer praktijkgericht onderwijs. Het is zeker belangrijk om studenten uit te dagen om van alles en nog wat uit te denken, maar laat ze hun uitgedachte ideeën ook maar een keertje echt maken! Leren lassen, werken met een zaagtafel, of  leren bestraten zijn echte ambachtsberoepen die enkel bestemd zijn voor mensen die echt wat kunnen! Ook nu zien we al dat echte vaklui met goud in de handen de hoofdprijs kunnen vragen voor hun werkzaamheden. 

Nederland heeft te veel denkers en te weinig doeners, of hoe Rotterdammers het zeggen: Niet lullen, maar poetsen!’

Johan Fontijn: ‘Universiteiten moeten uit vaarwater hbo’

Docent Rotterdam Business School

‘Universiteiten worden steeds beroepsgerichter. Als je dan kunt kiezen tussen hbo en universiteit kun je beter de universiteit kiezen, want die staat hoger aangeschreven. Oftewel: het hbo moet niet veranderen, maar universiteiten moeten zich richten op academisch onderwijs en niet in het vaarwater van hbo’s terechtkomen. Dat is ook verwarrend voor de student.’

Tekst: Panel/Profielen
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top