Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechter stelt HR in het gelijk bij plagiaatzaak Vermaat

Gepubliceerd: 25 May 2022 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten worden geacht bekend te zijn met de regels over fraude in de Hogeschoolgids, en die regels zijn op de Hogeschool Rotterdam niet veel anders dan op andere hogescholen. Dat concludeerde rechter J.B. Smits kortweg vanochtend in een rechtszaak die studenten Luc Vermaat en Joyce van Kal hadden aangespannen tegen de HR.

bronzen beeld van vrouwe justitia met weegschaal en blinddoek

De twee studenten aan de lerarenopleiding Nederlands moesten vorig jaar een werkstuk overdoen vanwege plagiaat. Met hulp van advocaat Dirk Vermaat (de vader van Luc) zijn ze deze sanctie op diverse plekken aan het aanvechten.

Het zou de studenten namelijk duidelijker gemaakt moeten worden dat er op de HR een definitie van fraude gebruikt wordt waarbij ook het onbedoeld vergeten van bronvermelding een sanctie oplevert, meent advocaat Vermaat. ‘En je kunt als docent toch ook aangeven “Je hebt de bron niet vermeld”, waarna de student dat alsnog doet. Uit pedagogisch en didactisch oogpunt is dat een prima methode’, stelde Vermaat.

‘Als HR verklaar je studenten dan vogelvrij’

Mr. De Jager, advocaat namens de HR, stelde dat je niet meer als hogeschool kunt functioneren als de gehanteerde begrippen over fraude en plagiaat zouden wegvallen. ‘Iedereen kan dan zomaar van alles gebruiken en kopiëren. Als hogeschool verklaar je de studenten dan vogelvrij.’ De Jager verwees ook naar de recente uitspraak van het CBHO (College van beroep in het hoger onderwijs) over deze zelfde zaak.

Het CBHO oordeelde dat de definitie van fraude die de HR hanteert gangbaar is in onderwijs- en examenregelingen van onderwijsinstellingen. In de Hogeschoolgids staat het volgende over fraude: “het bewust of onbewust handelen, nalaten, pogen of aanzetten tot gedrag dat het op juiste wijze vormen van een correct en eerlijk oordeel over iemands kennis, inzicht, vaardigheden of (beroeps)houding geheel of gedeeltelijk onmogelijk maakt. Plagiaat is een verschijningsvorm van fraude”.

In haar oordeel wijst het CBHO ook naar eerdere uitspraken over het onderwerp. ‘Het College ziet in wat appellant heeft aangevoerd geen aanleiding om hiervan terug te komen.’ De civiele rechter besloot vanochtend in de lijn met het oordeel van het CBHO.

Extra sanctie volgens CBHO niet nodig

In de CBHO-zaak is Luc Vermaat overigens voor een deel in het gelijk gesteld. Hij werd namelijk door de examencommissie ook uitgesloten van deelname aan één tentamen, en het CBHO vond deze sanctie gezien de geringe ernst van de overtreding niet nodig. Achteraf bleek Luc er nauwelijks last van te hebben omdat hij het bewuste tentamen al had gemaakt; het cijfer moest nog worden ingevoerd.

Tijdens de rechtszaak van vanochtend kwam advocaat Vermaat met het verwijt dat studenten niet voordat zij beginnen aan de studie zijn gewezen op ‘de voorwaarden’ van de HR, ofwel de Hogeschoolgids. ‘Dat is niet gebeurd. Ze zijn daarna tijdens hun studieloopbaan overvallen door heel strikte regels.’

‘De Hogeschoolgids? Er is weleens naar verwezen

Rechter Smits noemde dat ‘overvallen zijn’ in zijn oordeel ‘onvoldoende gemotiveerd’. Smits ondervroeg beide studenten tijdens de zitting vrij indringend of en zo ja wanneer zij bekend waren met de Hogeschoolgids. ‘Ja, ik wist van het bestaan. Er is weleens naar verwezen. Maar niet voorafgaand aan de studie’, reageerde Luc Vermaat. ‘En ik wist niet precies wat erin stond. Je leert de regels uit de APA-handleiding die bij vakken wordt gegeven. Daarin staan geen straffen.’ Joyce van Kal wijst ook op de APA. ‘Ik wist pas van de Hogeschoolgids toen ik een fout had gemaakt.’

Mr. Smits meende dat van ‘intelligente mensen’ die aan een hbo-instelling gaan studeren mag worden verwacht dat ze zich op de hoogte stellen van de regels.

‘Maar’, reageerde Dirk Vermaat, dan had er in de regels wel duidelijk moeten staan dat het begrip fraude anders wordt uitgelegd dan in de samenleving. ‘Waarom?’, vroeg de rechter. ‘Er staat toch wat er op de hogeschool wél onder fraude wordt verstaan? Dat blijkt toch uit de tekst? Of ben ik nou gek? Moeten we soms toe naar een verregaande ver-Jip-en-Janneking van de maatschappij?’

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Rechter stelt HR in het gelijk bij plagiaatzaak Vermaat

  1. Blij met deze uitspraak en dat er paal en perk is gesteld aan dit geneuzel en gejank. Wat zonde van alle geld en middelen. Vader bewees zoon bepaald geen dienst, op meerdere gebieden.

  2. Dit probleem hebben wij nu ook helaas. De bron is vergeten en hebben nu een sanctie. Wel van een andere Hogeschool.

  3. Als eerstejaars moet ik zeggen dat je als student de Hogeschoolgids alleen kan vinden als je weet dat die bestaat – door gericht te zoeken op HINT; anders kom je er echt niet zo makkelijk – alleen wanneer het er echt op aankomt wordt de gids erbij gehaald dus verwachten dat studenten die kennen is echt onredelijk.
    Bovendien is het meer een soort ‘terms and conditions’ document, met 127 pagina’s geloof ik niet dat er studenten zijn die het van begin tot het einde hebben gelezen (want we hebben nog meer te doen) maar je gaat zogezegd akkoord en je vertrouwd nogmaal gesproken op gezond verstand als het gaat om gedrag en regels – daarom is het volgens mij dan ook niet gek dat men aanneemt dat woorden binnen de hogeschool hetzelfde betekenen als daar buiten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top