Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijs wil meer geld van kabinet voor hogere salarissen in nieuwe cao

Gepubliceerd: 11 April 2023 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De werkgevers in het onderwijs vragen het kabinet extra geld om de lonen te laten stijgen. Anders staan ze in de cao-onderhandelingen voor een duivels dilemma, schrijven ze in een brief.

illustratie van een stapel zilveren munten met een gouden munt bovenop

De inflatie was vorig jaar ongekend hoog: 14 procent. Dus vragen de onderwijsvakbonden in de cao-onderhandelingen om een flinke loonstijging (14 procent) en de werkgevers snappen dat wel. Maar krijgen de scholen, hbo-instellingen en universiteiten daar genoeg geld voor?

De werkgevers zijn bang dat het kabinet te weinig ruimte biedt voor de lonen. Ze hebben een gezamenlijke brief geschreven aan de twee ministers van Onderwijs en de minister van Financiën.

Niet blindvaren op CPB-ramingen

In principe verhoogt het kabinet elk jaar de bekostiging van het onderwijs, vanwege de inflatie en stijgende lonen. Maar de bestuurders vrezen dat het kabinet blindvaart op lage ramingen van het Centraal Planbureau.

Volgens die CPB-ramingen zouden de lonen eigenlijk maar met 5,2 procent hoeven stijgen. Dat is dus veel minder dan de inflatie. Dat percentage moet het kabinet niet zomaar overnemen, vinden de werkgevers in het onderwijs.

Duivels dilemma

In andere sectoren stijgen de lonen wel met zo’n tien procent, schrijven de werkgevers, dus dat zou in het onderwijs ook moeten gebeuren. Als ze niet genoeg geld krijgen, komen ze naar eigen zeggen voor een ‘duivels dilemma’ te staan. Het kabinet mag niet van hen verwachten dat ze de lonen structureel verhogen ‘ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek’.

Het kabinet kan van de CPB-ramingen afwijken. Vanaf 2010 bleef het onderwijs bijvoorbeeld een paar jaar op de nullijn: er kwam geen geld bij voor de salarissen, wat alles bij elkaar een bezuiniging van 17 procent betekende. Nu hopen de werkgevers dat het kabinet juist extra geld uittrekt.

Eind mei horen de werkgevers hoeveel loonruimte het kabinet geeft. Tot die tijd zullen de cao-onderhandelingen vermoedelijk vastzitten. De vakbonden eisen een loonstijging van 14 procent.

Lees ook:

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top