Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Verhalen uit Tarwewijk als erfgoed van Zuid

Gepubliceerd: 22 June 2023 • Leestijd: 4 minuten en 7 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Iedere wijk is uniek en vol verhalen. Dit kun je zelf ervaren tijdens een VerhalenWandeling of Verhalencafe. Op vrijdag 9 juni was ik samen met mijn vriendin Kris te vinden in de Tarwewijk voor een VerhalenWandeling langs een aantal ‘heilige huisjes’ zoals Cultureel Centrum Versaar, Victory Outreach en House of Hope.

Foto van UIT-verslaggever Ishana met een kopje koffie in haar hand.

Niet ver bij het winkelcentrum Zuidplein vandaan, ten zuiden van de Maashaven, vind je de oude stadswijk Tarwewijk. Om de wijk heen liggen de Pleinweg, Dordtselaan en Brielselaan. In deze wijk hebben we samen met twee gidsen en een aantal andere deelnemers vijf plekken bezocht inclusief een park waar we een gedicht voorgedragen kregen.

Verhalen als immaterieel erfgoed

Stichting Wijkcollectie verzamelt en deelt de verhalen uit de wijken als immaterieel erfgoed, voor meer verbinding tussen stadsbewoners op weg naar een rechtvaardige samenleving – zo luidt hun missie.

In 2019 heb ik stage gelopen bij de Leerwerkgemeenschap Museum Rotterdam in het derde jaar van mijn opleiding social work. Hier maakte ik kennis met het Echt Rotterdams Erfgoed (ERE). Naast een stadmuseum vol historische voorwerpen, was Museum Rotterdam ook een innovatief museum met een actieve collectie. Ik spreek in de verleden tijd omdat de locatie Museum Rotterdam waar ik het over heb, niet meer bestaat. In 2019 waren er namelijk nog twee vestigingen. Momenteel slechts één: Museum Rotterdam 40-45, bij Coolhaven. Van de andere vestiging leeft de actieve collectie voort met Stichting Wijkcollectie als één van de dragers.

Het ERE is een netwerk van personen, objecten, organisaties en ontwikkelingen die voor verbinding zorgen in verschillende wijken in de stad. En: I love it. Naast verhalenactiviteiten zet Stichting Wijkcollectie ook Wijkmuseumboxen, onderzoek en een samenwerking met Rotterdamse kunstenaars in om te verbinden en inspireren met wijkerfgoed van nu.

VerhalenWandeling in Tarwewijk

Al een keer eerder had ik meegelopen met een VerhalenWandeling in mijn eigen wijk Delfshaven en dat was me ontzettend goed bevallen. Toen ik de uitnodiging voor de wandeling ‘Heilige Huisjes’ van 9 juni in de Tarwewijk stuurde ik Kris (sinds een tijdje trotse bewonder van Rotterdam Zuid) een berichtje en de date stond!

De groep tjjdens de wandeling

De VerhalenWandeling Heilige Huisjes vond plaats in het kader van het Gebedshuizen Festival Rotterdam van 8 t/m 11 juni 2023. Dat vond ik leuk bedacht. Alhoewel ik dat in het begin al in de uitnodiging had gelezen, besefte ik het echt pas aan het einde van de wandeling. Mooi hoe tweedimensionale tekst dus pas echt belichaamd kan worden na een driedimensionale ervaring. Afijn.

De communicatie heb ik van begin tot einde als erg duidelijk ervaren. Zo was het verzamelpunt, WijkHub Tarwewijk, helder en kregen we netjes een kaart met de route mee. Toen iedereen er was, verzamelden we met z’n allen in een kamertje. Daar kregen we een silentdisco-koptelefoon op waarna wat korte, algemene informatie volgde. Creatief gedaan. Daarop volgde een korte voorstelronde afsluitend met een meting van de verwachtingen aan de hand van diverse foto’s die op de tafel lagen aan de hand van de nog te bezoeken plekken. Wederom, creatief gedaan. Ik ben dol op creativiteit.

Fijne gesprekken

Nadat er kort wat was verteld over de wijkhub en we een groepsfoto hadden gemaakt begon onze wandeling officieel. De eerste plek waar we naartoe liepen was House of Hope. We werden warm en hartelijk ontvangen en maakten kort kennis met de werkwijze en verhalen van deze plek. De wandeling vervolgde. De gesprekken tijdens zo’n wandeling ervaar ik als fijn en licht. Ik weet vanuit mijn social work achtergrond dat wandelen en praten zelfs kan worden ingezet als methodiek.

Het verhaal dat me het meest is bijgebleven is dat van de man achter Victory Outreach. Zijn persoonlijke verhaal over hoe zijn verslaving hem bijna zijn leven had gekost maar de drijfveer was geweest achter het opzetten van een kerkgemeenschap kwam recht in mijn hart binnen. Hier konden we aan het einde onder het genot van een hapje en drankje nog even over praten.

Een puntje wat mij als tikkeltje ongeduldige millennial/gen-Z-persoon bezighield, was dat er één iemand meeliep die niet zo goed ter been was. Alhoewel ik er zeker begrip voor had, verliep de wandeling er wel heel traag door. Ondanks dat het doorzettingsvermogen van de persoon in kwestie heel groot was, was het fysiek niet meer verstandig hem tot het einde mee te laten lopen. Hij is tussentijdig door één van de gidsen naar huis begeleid.

Al met al was deze wandeling voor mij op meerdere punten verrijkend. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk, emotioneel, sociaal en zelfs spiritueel. Niet alleen als sociaal werker maar ook als mens.

Ben je student aan de Hogeschool Rotterdam en lijkt het je leuk ook (betaald!) voor deze rubriek te schrijven? Vanaf september hebben we weer plekjes vrij in het UIT-team. Heb je belangstelling, schrijf dan een kort mailtje naar Profielen@hr.nl. Vertel ons wie je bent, wat je graag in je vrije tijd doet en waarom je het leuk zou vinden om voor de UIT-rubriek te werken.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren

Uitgegeven per persoon: 0 euro (!)

Adres: Per VerhalenWandeling is de startlocatie anders. Deze wordt ongeveer een dag voordat de wandeling start bekendgemaakt. Dit keer was het startpunt WijkHub Tarwewijk op de Wolphaertsbocht 362.

Openingstijden: Per Verhalenwandeling zijn de start- en eindtijden anders. De totale duur is ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Belangrijk om goed ter been te zijn voor deze wandeling en/of goed uitgerust te zijn. Wandeling kan ook gedaan worden in een rolstoel of met een rollator.

Handig om te weten:

  • Neem een fles water mee.
  • Van tevoren krijg je een Wijkcollectie-tote bag mee met daarin een kaart met de wandelroute en een zakje popcorn.
  • Vaak kun je bij de uitgestippelde locaties wel even naar de wc. Handig om dat ook te doen.
  • Aan het einde van een wandeling wordt er vaak een lekker hapje aangeboden. Er is niet altijd een veganistische optie. Goed om in dat geval voor de zekerheid ook wat te eten mee te nemen.
  • De volgende wandeling is op 23 juni in de wijk Kralingseveer, start tussen 18.00 en 19.00 uur en duurt ongeveer 2,5 uur. De wandeling is GRATIS. Aanmelden kan via deze link. Kijk voor meer wandelingen op Wijkcollectie.nl/activiteiten.

Tekst: Ishana Katushing
Foto’s: Ishana Katushing, Studio Infini

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top