Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: ‘Verloren Onschuld’, een confronterende voorstelling over toeslagenaffaire

Gepubliceerd: 29 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 22 seconden • UIT

In mei ging de voorstelling ‘Verloren Onschuld’ van het Rotterdams Wijktheater in première. Op verschillende bijzondere locaties in Zuid-Holland wordt de voorstelling over de toeslagenaffaire gespeeld, met achteraf een nagesprek om je gevoelens en gedachten te kunnen ventileren.

Foto van Donna met een beker koffie in haar handen

Op een dinsdagavond fietste ik naar de Schotse kerk in Rotterdam. Die plek mag je nu even vergeten, want de voorstelling wordt bijna iedere keer op een andere locatie gespeeld. Ik werd welkom geheten door een medewerker van het theater, die mij direct vertelde wat me te wachten stond. Op de flyer die ik van hem kreeg stonden alle begrippen die behandeld gingen worden in de voorstelling. De betekenis van woorden als ‘hardheidsclausule’, ‘aanmaning’ en ‘Catshuisregeling’ kwamen hierin voor. Handig, want later in de voorstelling kwamen deze termen aan bod.

Onmogelijk om weg te kijken

Uiteraard dacht ik te weten – zoals vele anderen met mij – wat de toeslagenaffaire is en wat dit treurige incident teweeg heeft gebracht. Toen ik de zaal in liep en een plekje mocht uitzoeken, werd de boodschap van de makers duidelijk. Er stonden vier tafels met een laptop, een lamp en een paar mappen met papieren die de betreffende dossiers moeten voorstellen. Het publiek zit rondom dit speelveld, waardoor je onmogelijk weg kunt kijken. Het is de confrontatie met het gefaalde beleid en de schrijnende gevolgen die je in het gezicht gehouden worden. Iedereen kreeg een papiertje en een pen met de boodschap: ‘Schrijf alles op wat in je opkomt.’ 

Het stuk wordt gespeeld door Kaltoum Boufangacha en Yuli Minguel. Ze vertelden verhalen over de schrijnende gevallen binnen de toeslagenaffaire. Ze kozen op sommige stukken voor speels taalgebruik, neigend naar spoken word. De twee actrices wisselden van de rol van verteller die je door het verhaal leidt, naar de rol van slachtoffer van de toeslagenaffaire.

Nagelbijten en verkrampte gezichten

De monologen zijn gebaseerd op gesprekken met gedupeerden. Verhalen over moeders die geen eten meer konden kopen, bewindvoerders die de gedupeerden niet serieus namen, of een deurwaarder die bij beslaglegging op een auto zegt: ‘dan steel je toch een nieuwe, dat doen jullie toch?’

Ik zag mensen nagelbijten en zag verkrampte gezichten in het publiek, het viel sommigen zichtbaar zwaar. Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Als buitenstaander begrijp je na de twee uur durende voorstelling een fractie van de gevoelens van de gedupeerden.

Gevoel van onmacht

Het script is geschreven uit verhalen van lotgenoten, en met dat in het achterhoofd bekruipt je een gevoel van onmacht. In het nagesprek dat plaatsvond werd duidelijk dat deze voorstelling voor sommigen een moment van erkenning en opluchting is. Ze worden gezien, gehoord en misschien een beetje begrepen. Verschillende mensen uit het publiek werden aangewezen om hun zegje te mogen doen, of voor te lezen wat zij opgeschreven hadden. Er werd gehuild, gediscussieerd en af en toe gelachen.

Al met al een avond waar je veel gevoelens en gedachten ervaart die misschien niet altijd even leuk zijn, maar wel goed zijn om mee geconfronteerd te worden. De eindboodschap was dan ook: ‘Neem mee wat je vanavond hebt gezien, en zeg het voort.’

Waardering

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren


Prijs: Kaartjes voor de voorstelling zijn afhankelijk van de locatie gratis of 5 euro

Speeldata: In oktober, november en december 2023 en januari 2024 staan nog voorstellingen gepland; kaartjes koop je online.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid: Doordat het theaterstuk iedere keer op een andere locatie en tijd te zien is, is het handig om de site hiervoor te checken.

Tekst: Donna Wijnmaalen
Foto’s: Studio Infini, Donna Wijnmaalen

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT: ‘Verloren Onschuld’, een confronterende voorstelling over toeslagenaffaire

 1. Dag Donna. Wat supertof dat je aandacht geeft aan deze voorstelling. Voor de anderen: kom gerust langs – al dan niet met je klas . Hartelijke groet. Hans Lein (regisseur van het stuk – tevens collega HR

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top