Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Darice: Voor doven is de wereld ontoegankelijk

Gepubliceerd: 9 June 2017 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Darice Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van treinberichten die alleen via omroep beschikbaar zijn, tot films zonder ondertiteling en YouTube met zijn brakke auto-ondertiteling. Voor een dove is de wereld niet zo toegankelijk.

foto van DariceDe wereld is gebouwd voor de horenden, zienden, pratenden en beweeglijken. Als je iets mankeert, moet jij je aan de wereld aanpassen. Mensen zonder handicap hebben moeite met inclusiviteit. Als ze een film maken, is die alleen geschikt voor horenden en goedzienden. Feesten organiseren ze op locaties zonder toegang voor rolstoelen. Bedrijven zijn soms alleen via de telefoon bereikbaar. Ze weten niet beter en moeten er vaak op gewezen worden dat ze anderen buitensluiten en als ze op hun fouten gewezen worden, wordt er laks over gedaan.

Vroeger was het makkelijker, neem bijvoorbeeld het internet waar weblogs ooit heel populair waren. Je kon het zo goed niet bedenken of er was wel een blog over. Ik kon over alles lezen; spoilers van de populaire jaren ’90 tv-serie Buffy the Vampire Slayer (ja, ik ben oud), het laatste nieuws en handleidingen over hoe je een website programmeert.

Nu is het voornamelijk: ‘Kijk naar onze video!’, ‘Check onze vlog!’ en ‘Luister naar onze podcast!’. En dan heb je dus dikke pech als je doof bent. Zelfs boekenrecensies worden nu op YouTube geplaatst oftewel, Booktube. Men houdt van lezen, het geschreven woord, maar maakt liever een videorecensie dan erover te schrijven.

YouTube’s auto-ondertitelingstechniek loopt helaas enorm achter. Ondanks dat ze een product van Google zijn, een top techbedrijf dat zelfrijdende auto’s ontwikkelt, blijkt het maken van goedwerkende auto-ondertiteling moeilijk. Je hebt alleen wat aan auto-ondertiteling als de persoon in de video heel goed articuleert en zonder accent praat. En dan nog is het niet optimaal. Zet je geluid maar uit en de auto-ondertiteling aan, dan snap je zelf waarom ik afhaak.

Neem bijvoorbeeld deze video die nu trending is op YouTube. Het is een video van Gio die een tattoo laat zetten en de reactie van zijn moeder hierop.

Ik zit dus zelden op YouTube zit en heb geen barst aan video’s op Facebook. Geef mij maar een ‘ouderwetse’ weblog of een gaaf Instagramaccount met beeld en tekst. Ik besteed mijn likes en tweets wel aan hen.

Tip voor de vloggers en toekomstige vloggers: zo makkelijk is het om ondertitels bij je video te plaatsen.

Darice de Cuba (35) is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en kwam in 2000 naar Nederland om aan de Hogeschool Utrecht communicatiesystemen te studeren. Darice is laat-doof.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Darice: Voor doven is de wereld ontoegankelijk

  1. Ik ben het helemaal met je eens: ik ben zelf slechthorend en loop tegen hetzelfde aan. Alhoewel ik moet zeggen dat YouTube er wel op vooruit gaat: veel muziekvideo’s en filmpjes van talkshows zijn bijvoorbeeld heel goed ondertiteld. Daarnaast valt het me op dat steeds meer makers van Facebookvideo’s zelf al ondertiteling bij de filmpjes zetten, wat ik echt top vind. Maar het kan nog veel beter inderdaad.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top