Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Vivian: Een ode aan het keuzevak spoken word

Gepubliceerd: 12 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Vivian Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Derek Otte stadsdichter, spoken word-artiest én spoken word-docent op de Hogeschool Rotterdam. Ik begon dit schooljaar met zijn keuzevak, want ik mag dan veel schrijven en daar best goed in zijn, voordragen is nog niet mijn sterkste kant.

Vivian van LeeuwenMet nog maar twee bijeenkomsten van dit keuzevak te gaan, vind ik het tijd voor een reflectiemomentje mét een vleugje ongevraagde reclame. Ik vond dit vak in het begin heel eng, maar nu vooral heel bijzonder. En met elke week dat we bij elkaar komen, worden de bijeenkomsten bijzonderder en meer geladen.

We zijn met een groep van twintig studenten. We kenden elkaar niet en leren pas nu, tegen het einde van de cursus, de namen aan gezichten te koppelen. We onthouden nauwelijks wat de samenstelling van opleidingen en achtergronden is, maar toch hebben we verbijsterend veel met elkaar gemeen. We stellen ons allemaal kwetsbaar op, vertellen allemaal verhalen die ons na aan het hart liggen, doen allemaal iets wat we eng en spannend vinden.
Het is bijna een soort therapieruimte, dat lokaal met uitzicht op regenboogzebrapaden en de schemering buiten.

Er is geen goed of fout, er zijn geen slecht geschreven teksten of stuntelige voordrachten. Er is alleen maar ruimte voor verbetering, ruimte voor de beste versie van je tekst en ruimte om van een 9 naar een 10 te gaan (aldus Derek Otte). Er is stilte voor iedereen, luid applaus voor iedereen. Er is gegrinnik, er zijn lachsalvo’s en soms zelfs tranen. Er is humor en gezelligheid en bijzonder genoeg krijg je door de fracties van verhalen, van overtuigingen en herkenbare struggles, toch een band met elkaar.

Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We zijn allemaal gestruikeld over onze woorden tijdens de alliteratieopdracht, we staan allemaal te shaken vlak voordat we onze mond opentrekken en we laten allemaal een opgelucht gelach horen als het erop zit. Maar we staan er ook allemaal: we verruilen de laptop en smartphone voor het papier en verbergen ons niet, maar laten onszelf zien en horen.

Ik denk dat iedereen in de les zijn of haar stem al wel heeft ontdekt – te oordelen naar de geweldig diepzinnige en bijzondere teksten die voorbijkomen. Maar waar de spoken word-cursus ons bij helpt, is hoe we onze stem kunnen gebrúiken. Want hoe eng en vreemd dat ook voelt, het is ook heel gaaf om dat wat in je zit eruit te laten komen en met anderen te delen. The gunshot sets you free is bijna onze mantra geworden.

Ik vind het keuzevak een absolute aanrader, het is een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Want of je nou leert hoe je bepaalde schrijftechnieken kunt toepassen, wat jouw definitie van spoken word is of hoe je sterk voor een groep kunt staan, het maakt niet uit. Je leert hoe dan ook veel. Over wat je te vertellen hebt en over wat anderen te vertellen hebben. Misschien zijn het juist wel onze verhalen die de wereld nu zo hard nodig heeft.

Vivian van Leeuwen is vierdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Haar eerder verschenen blogs lees je hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top