Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bindend studieadvies van 40 punten: minister wilde steen in vijver gooien

Gepubliceerd: 1 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Gaat minister Van Engelshoven paal en perk stellen aan het bindend studieadvies, zoals ze bij de opening van het academisch jaar zei? Ze wilde vooral een discussie losmaken, zegt ze nu.

Portret van minister Van Engelshoven

Vandaag verdedigt onderwijsminister Van Engelshoven in het parlement de begroting van haar ministerie. Na wat getouwtrek over investeringen en bezuinigingen bracht ze al snel het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten ter sprake.

Geen meerderheid voor bsa van 40 punten

Ze had met enig tromgeroffel aangekondigd dat ze dit onder handen ging nemen. De norm moest omlaag naar 40 studiepunten, was haar gedachte bij de opening van het academisch jaar in Tilburg.

Maar ze kon geen meerderheid in de Tweede Kamer achter zich krijgen. Vorige week bleek haar plan afgezwakt. Ze wil nu met universiteiten en hogescholen in gesprek over de bsa-norm en de begeleiding van eerstejaars.

‘En ik zie sommigen van u denken: was ze nou eerder niet stelliger?’, zei Van Engelshoven. ‘Maar soms moet je, om een discussie te starten, een steen in de vijver gooien.’

‘Dat is toch niet een minister waardig’

SP-Kamerlid Frank Futselaar nam daar geen genoegen mee. ‘Dat is toch niet een minister waardig, als je het hele onderwijsveld in oproer brengt (ook op de HR, red.), als studenten niet meer weten waar ze aan toe zijn?’, zei hij. ‘Dan kun je toch niet zeggen: ik wilde alleen maar een discussie beginnen?’

Er volgde geharrewar over de precieze bewoordingen die de minister had gebruikt. Ze wil werkelijk ‘paal en perk’ stellen aan het bsa, hield ze vol, maar ze gaat ook gesprekken voeren en onderzoek doen.

Het bleef Judith Tielen van regeringspartij VVD te vaag. ‘Ik wil nog één keer heel duidelijk horen wat de minister nu wel en niet van plan is. Ik wil in het voorjaar niet nog een keer discussies over wat ze bedoelde.’

Bij streng bsa eisen stellen aan opleiding

Van Engelshoven lichtte een tipje van de sluier op. Het zou kunnen dat ze eisen gaat stellen aan het bindend studieadvies als het strenger is dan 40 punten. Dan moeten opleidingen bijvoorbeeld aantonen dat ze goede begeleiding bieden.

‘Dat is totaal niet wat ik voor ogen heb’, zei Tielen maar alvast. Zij heeft helemaal geen problemen met het bindend studieadvies zoals dat er nu is. De minister vervolgde haar betoog, maar op dit punt liet ze dus zowel oppositieleden als coalitiegenoten ontevreden achter.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rijksoverheid.nl

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bindend studieadvies van 40 punten: minister wilde steen in vijver gooien

  1. Ik denk dat we anders tegen het BSA aan moeten kijken. Stel dat je het BSA in jaar twee legt en dan wat absoluut: met 120 punten mag je door naar jaar 3, zo niet, dan kun je eerst je achterstanden wegwerken uit jaar 1 en 2. En dan tevens jaar 3 en 4 inrichten als half jaar blokken opdat je elk half jaar kunt starten in het derde jaar. Hier kan de wat langzamere student ook een echte kans krijgen en de student die het niet kan, komt niet verder dan jaar 1 en 2, maar stroomt nooit door naar jaar 3 en 4. Ook je langstudeerders problematiek is een stuk makkelijker an te pakken. Ik zie alleen maar winst: meer inclusief en beter rendement.

  2. “Straks zakt het door naar 25, hé jongens?”
    “Maar dat is toch ‘n belediging aan de jongens, maar ook de scholen en docenten, en aan het onderwijs in Nederland in het algemeen?”
    “Niet omdat het moet, maar omdat het kan!”

    Verlaag de BSA niet. In plaats daarvan, weg met de prestatiebeurs en andere echt onderdrukkende regels.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top