Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaroverzicht: dit zijn de best gelezen artikelen van 2019

Gepubliceerd: 20 December 2019 • Leestijd: 3 minuten en 28 seconden • Longread

Het jaar 2019 zit erop! De redactie van Profielen kijkt met trots terug op de eerste Student van het Jaar-verkiezing, mooie journalistieke verhalen, persoonlijke blogs en de beste bezoekcijfers ooit. We vinden het fijn dat jullie ons werk ook dit jaar konden waarderen.

De bestgelezen artikelen van het afgelopen kalenderjaar zijn:

10 Lieve Tosca, kan Zwarte Piet niet gewoon zwart blijven?
Net als je denkt dat de Zwarte Piet-discussie aan de HR voorbijgaat dit jaar, komt er een vraag bij Lieve Tosca binnen over dit onderwerp. En dan is het ook nog eens een vraag van een Zwarte Piet-aanhanger. Dat de vraag een gevoelige snaar raakt is duidelijk, deze editie van Lieve Tosca werd duizenden keren gelezen.

9 Geldproblemen bezorgen veel hbo’ers stress 
Ruim een op de vijf hbo-studenten komt moeilijk rond. Ruim 40 procent heeft een betalingsachterstand, 2 procent heeft een rekening openstaan van minstens 500 euro. Ook kon ruim een op de vijf studenten in de drie maanden voor het onderzoek ten minste een keer niet pinnen. Volgens de studenten komen zij moeilijk rond omdat hun studie duur is en zij weinig inkomsten hebben. De helft van de studenten met geldzorgen heeft daar last van bij het studeren. Studenten zouden graag willen dat de instelling hier meer aandacht aan besteedt. Dat gaat Profielen doen. In 2020 krijgen alle Hogeschool Rotterdam-studenten een mailtje met een link naar ons grote geldonderzoek. Invullen wordt enorm gewaardeerd.

8 Collegegeld 2020-2021 met 60 euro flink omhoog
Het wettelijk collegegeld gaat na de zomervakantie met maar liefst 60 euro omhoog, naar 2.143 euro. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is de sterkste stijging van de afgelopen vijf jaar.

7 Blogger Serge heeft dé oplossing voor eenzaamheid
Decaan én Profielen-blogger Serge Feldmann liet onze servers zuchten toen hij dé oplossing voor eenzaamheid presenteerde. Zijn oplossing in een notendop: Eenzaamheid ontstaat niet door alleen-zijn maar door het gebrek aan werkelijke, betekenisvolle verbinding. Wil je er iets aan doen, schrijf dan alles op wat jij belangrijk, mooi fijn en interessant vindt. Wat je hebt meegemaakt in je leven, waar je jezelf zorgen om maakt of wat je van de daken wilt schreeuwen. Als je dat lijstje hebt, weet je volgens Serge ook waar je moet zijn om waardevolle verbindingen aan te gaan met gelijkgestemden. Heb je hulp nodig? Serges deur staat ook in 2020 voor je open. En die van zijn collega’s ook.

6 Lieve Tosca, ik had seks met m’n stagebegeleider en nu heeft-ie me een onvoldoende gegeven
Deze brief van Clusterf*ck heeft een verhaallijn waar de scriptschrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden jaloers op zouden zijn. Lieve Tosca formuleerde een antwoord dat begon met deze gouden zin: ‘Ik denk dat je het antwoord op deze vraag eigenlijk zelf al weet: je moet nog één keer met de spreekwoordelijke billen bloot om deze bende op te ruimen.’ Nog een keer lezen is weer genieten.

5 Ene hogeschool betaalt docenten meer dan andere 
Loon naar werken? Voor hbo-docenten geldt dat niet altijd. Aan de ene hogeschool krijgen ze minder salaris dan aan de andere. Met name de Hogeschool Leiden houdt de salarissen laag. De Hogeschool Rotterdam betaalt net iets beter, maar niet veel.

4 Niet drinken is niet moeilijk, wel jammer
Afgelopen jaar deed Profielen onderzoek naar drank- en drugsgebruik onder studenten op de Hogeschool Rotterdam. Het werd een prachtig themanummer. In dit nummer stonden ook drie interviews met studenten die niet meer drinken. Hun verhalen werden verslonden. Hieronder kun je ze teruglezen, dikke aanrader als je op 1 januari met een kloppend katerhoofd besluit nooit meer te drinken.

‘Niet-drinken is niet moeilijk, wel jammer’

‘In mijn ogen is alcohol een harddrug’

‘Ik dacht: waarom drink ik nog? Ik geef er niet eens om’

3 Blogger Vivian: Het doet er straks niet toe dat mijn hbo-opleiding zeven jaar duurde
Vivian is de lerarenopleiding Nederlands aan het afronden en door haar lichamelijke beperkingen doet ze daar wat langer over dan gemiddeld. Gelukkig is ze eindeloos positief én realistisch: ‘Misschien mag ik in mei, juni of juli mijn handtekening zetten onder mijn diploma. Misschien wordt het september. Ik vind dat het uiteindelijk maar heel weinig uitmaakt. Als ik over vijf of tien jaar volop bezig ben met de carrière waar mijn hart sneller van gaat kloppen – misschien wel met een master of een universitaire studie – doet het er dan nog toe dat mijn hbo-studie zeven jaar duurde? Nee. Sterker nog: vanaf het moment dat ik die handtekening zet, doet het er al niet meer toe. Dus wat geeft het dat vertraging en verlenging aan de orde van de dag zijn voor mij? Geen sikkepit.’

2 De Student van het Jaar 2019-verkiezing
Profielen organiseerde dit jaar voor het eerst de Student van het Jaar-verkiezing en deze 2019-editie was unaniem een doorslaand succes. De 24 genomineerden hadden allemaal bijzondere en inspirerende verhalen en de finalisten sprongen er ook echt uit. Op de laatste collegedag van het jaar maakten we de winnaar bekend: Thaisja Suart. Gefeliciteerd met je titel! We zijn benieuwd wie volgend jaar de bokaal mee naar huis neemt. Nomineren kan vanaf oktober 2020, je hebt dus nog ruim de tijd om te bepalen wie jij komend jaar in het zonnetje gaat zetten.

1 Kamer herstelt vrije doorstroom mbo-hbo 
De wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk en om redenen die wij nog steeds niet kennen is dit artikel tienduizenden keren gelezen. Bedankt internet, we hopen dat je er wat aan had.

De redactie is met Kerstvakantie en voorziet jullie vanaf 6 januari 2020 weer dagelijks van vers nieuws.
Fijne vakantie allemaal en tot volgend jaar!

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top