Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Na 15 jaar gesprekken, netwerkbijeenkomsten en diversiteitscodes kom ik maar tot een conclusie

Gepubliceerd: 12 December 2019 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Rajiv Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De afgelopen week heeft de Tweede Kamer besloten bij de top van beursgenoteerde bedrijven een vrouwenquotum te verplichten. Ik ga graag een stap verder.

Al jaren hoor ik dezelfde verhalen over diversiteit. ‘Het moet van onderaf aan komen.’ Of: ‘Het moet op een natuurlijke wijze gebeuren, door veel kennis delen.’ Of: ‘Ik kies op basis van kwaliteit.’

Na vijftien jaar dezelfde gesprekken, netwerkbijeenkomsten en diversiteitscodes kom ik maar tot een conclusie: niets leidt tot significante veranderingen, behalve het invoeren van quota. Daarom zeg ik: Voer niet alleen een quotum in voor vrouwen, maar ook voor medewerkers met andere etnische achtergronden.

Is het stimuleren van diversiteit überhaupt nodig? Natuurlijk. En wel hierom.

1 Alle organisaties die gebruikmaken van gemeenschapsgeld, moeten een afspiegeling zijn van hun omgeving, Rotterdam in ons geval. Laat de samenstelling van Rotterdam dus terugkomen in alle lagen van de HR, om te beginnen in die van de directies.

2 Rotterdam streeft naar een sterkere internationale positie, mede gebaseerd op de internationale organisaties en events en de vele culturen in de stad. Wij zijn als hogeschool een sterke partner van Rotterdam en hebben dus een voorbeeldfunctie hierin.

3 Wij hebben de verantwoordelijkheid om onze 40.000 studenten voor te bereiden op de kleurrijke en internationale omgeving waarin ze (gaan) functioneren. Dat kan het beste door zelf die omgeving te zijn. Ik zie de ideeën van Gert Biesta – waarbij de sociale omgeving van de student volledig geïntegreerd wordt in het onderwijs – regelmatig terugkomen in diverse beleidsstukken van de HR. Maak die ideeën concreet.

4 Diversiteit kan leiden tot herontdekking van de interne cultuur.

5 Diversiteit in een organisatie leidt uiteindelijk aantoonbaar tot betere resultaten.

Moeten we dan mensen wegsturen? Nee. Met natuurlijk verloop los je al een deel op. Daarnaast heeft de HR de ambitie om de komende tijd tweehonderd nieuwe medewerkers aan te nemen. Mooi moment voor het invoeren van quota.

Ik heb te vaak meegemaakt dat de intentie er wel was, maar het toch niet lukte. Simpelweg, omdat de bepalers liever geen andersdenkenden in het team wilden. Het invoeren van quota staat daarom wat mij betreft niet eens meer ter discussie.

Think about it!

Lees ook:

‘Hallo, ik ben van de HR, zin om een keer koffie te drinken?’

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Na 15 jaar gesprekken, netwerkbijeenkomsten en diversiteitscodes kom ik maar tot een conclusie

  1. HR heeft de ambitie van tweehonderd nieuwe medewerkers al gerealiseerd.

  2. Het ding aan vrouwenquota of quota van welke aard dan ook, is dat het lang niet voor alle sectoren juist is om de omgeving (bijv. Rotterdam) af te willen spiegelen. Neem veel technische vakgebieden; informatica, scheepsbouw… Daar zijn (wij) vrouwen met maximaal 10%. Dan is het logisch dat de meeste posities, en dus ook hogerop, ingevuld worden door manne. Dat is namelijk representatief voor het aanbod wat je hebt aan professionals. En zo kan het zijn met meer sectoren en andere groeperingen waarvoor je wellicht een quotum zou willen. Maar het is dus zo simpel nog niet.

  3. Het valt of staat allemaal met wat je onder diversiteit verstaat. Het valt mij altijd maar op dat de hogeschool met diversiteit eigenlijk de kleur van je huid, afkomst en geslacht bedoeld. Deze 3 dingen zijn nou juist totaal irrelevant en nietszeggend voor jou als persoon. Het is toch veel waardevoller om diversiteit na te streven op basis van ideeën en kwaliteit. Who cares of er in het management vrouwen of mannen zitten, of er mensen met een wat donkerder kleurtje zitten of dat er mensen zitten zo wit als sneeuw.

  4. Hiring people based on quotas is really insulting. I was hired ostensibly for my knowledge and skills but, in an ideal world, everyone would be treated the same regardless. Apparently this is not the case at HR nor is it isolated to HR – meaning, HR exists in the same world as everyone else. We can but try to raise awareness and that’s it!

  5. Beste allen. Dank voor de reactie op mijn blog. Natuurlijk gaat het om uiterlijke en innerlijke diversiteit in een team, dus ook het omarmen van andersdenkenden. In de ideale wereld, maar Mijn punt is juist dat dit in mijn diverse omgevingen de afgelopen 15 jaren nauwelijks is gebeurd. Dus dan maar keihard quota invoeren om de mindset bij een aantal te veranderen zodat we straks geen quota meer nodig hebben. Gr, Rajiv

  6. @Raviv – exactly….and getting your head around the minefield that is HR as an organization is half the battle, once you are through the door! You’re battling everyone at every corner whilst also dealing with ingrained attitudes and values which also hinder one’s ability to progress and demonstrate one’s talent. Perhaps this is why nothing has changed in 15 years!

  7. @GezondVerstand je kunt moeilijk voor anderen bepalen hoe belangrijk huidskleur, religie of sekse voor iemand is. Ik maak vaak mee dat ik, of studenten, of docenten, anders reageer op vrouwen dan op mannen, of dat studenten eerder naar een docent toetrekken (waarvan ze denken dat) die meer op hen lijkt. Vooroordelen zijn reëel.
    Misschien geldt voor jou dat je geen effect merkt van je huidskleur, religie? Het wil iig niet zeggen dat dat voor anderen ook zo is.

  8. Ik kan niet wachten om dit imbeciele plan weer te zien exploderen in de gezichten van diversiteitsdrammers zoals de auteur van dit artikel.

    Wat bedoelt de auteur precies met punt 1? gaat de auteur nu pretenderen dat het gros van de staatskas niet gevuld wordt door roomblanke Nederlanders? Cijfertjes alstublieft.

    Dan punt 2, erg vaag, ik krijg in de praktijk vaak niet eens 2 studenten of 2 collega’s op 1 lijn en hier wordt beweerd dat “Rotterdam” naar iets streeft, dit lijkt me sterke projectie van de auteur.

    Punt 3, nee een school heeft de taak een student een rugzak met kennis, de tools om kritisch na te denken en een gradatie van zelfstandigheid mee te geven, focus u eens gewoon op uw kerntaak.

    Punt 4 ben ik het met de auteur eens, dit forceren van diversiteit zal allicht verloren interne cultuur van rechts extremistische schnitt flink aanwakkeren.

    Punt 5 is kletskoek, ik heb nog nooit een onderzoek voorbij zien komen waaruit blijkt dat een team waar meer of minder allochtonen/autochtonen, meer of minder vrouwen/mannen in zitten beter functioneren, dat zal ongetwijfeld zo zijn bij bedrijven die in het primaire proces baat hebben bij meer diversiteit, maar ik zie niet wat voor meerwaarde dit bijvoorbeeld heeft bij een dierentuin of een garage.

    Dit is tevens het hele probleem van progressieve mensen in slechte zin, er mist totale nuance en de auteur jaagt eigenlijk alleen maar mensen het harnas in, ik ben in ieder geval weer een stukje vertrouwen in de Hogeschool Rotterdam kwijt.

  9. Ik ben het eens met @ GezondVerstand en Lekkerbezigman.

    Even een aanvulling; Misschien kunnen er in dit soort commissie`s wat meer politiek midden of rechts worden aangenomen voor de balans? Ik merk dat hier namelijk te weinig politieke diversiteit is, hier en over het algemeen bij hogescholen en Uni`s.
    Het is continue andere beoordelen op onveranderlijke eigenschappen als het aankomt op ‘diversiteit’. Te mannelijk, te wit, te christelijk, enzovoort.

    Ik hoor dit overigens nooit bij een islamitische school of turkse bakker, of thuiszorgbedrijven. ook hoor ik nooit dat er meer vrouwen moeten komen onder in de bouw of wanneer een baan rot is. Dat zegt veel over de mensen die pronken met diversiteit en over het beleid en de bedoeling hiervan.

    Laten we eens wat kritischer kijken naar het beleid over het algemeen, voordat het een soort circus van gelijke uitkomsten wordt i.p.v. gelijke kansen (wat verwerpelijk is naar mijn idee), en laten we de nadelen ook benoemen, die worden gek genoeg nooit vermeld.

  10. Veel interessante argumenten van beide kanten heb ik gezien. Ikzelf ben niet uitgesproken voor of tegen, maar wat mij opvalt is dat het in dit soort gevallen altijd gaat over topfuncties. Niet bijvoorbeeld over scheepsbemanning, vuilnis ophalen, bouw, etc. Waarom wordt er bij deze beroepen ook niet opgeroepen tot meer diversiteit, bijvoorbeeld op geslacht?

  11. Dank voor de reacties op mijn blog. Er is nog veel werk te verzetten als ik de reacties lees. @anoniemers, het zou je sieren om niet anoniem te reageren. Ik zou graag in gesprek met je willen gaan. Lekkerbezigman, ik krijg graag een mail van je zodat ik persoonlijk met je in gesprek kan gaan onder het genot van een heerlijke sauto, roti of bara.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top