Koffiesoap, Gazaprotest, verhuiscircus en dreigende langstudeerboete: dit was 2024 op de HR
Gepubliceerd: 20 December 2024 • Leestijd: 6 minuten en 32 seconden • NieuwsDecember is terugbliktijd. Wat hield ons op de Hogeschool Rotterdam bezig in het afgelopen jaar? Op de laatste schooldag van 2024 maken we een trip langs het belangrijkste nieuws tussen 1 januari en 31 december.
Januari – Weg met wegwerpbeker en neonletters
Op 1 januari zwaait de hogeschool de wegwerpbeker uit, vanaf nu moet je bakkie pleur in je meegebrachte beker, of betaal je voor je gemakzucht: 1 euro kost de plastic bewaarbeker. De HR kan met de maatregel 27 ton afval besparen.
Het levert ook weer een nieuwe aflevering op van de koffiesoap die al in 2023 startte met de introductie van nieuwe automaten. De bekertjes keren namelijk na enkele weken van gedoe met de machines weer (tijdelijk) terug.
Wat ook gaat verdwijnen: de karakteristieke neonletters op de gevel van de WdKA, ‘I have to change to stay the same‘. Het past niet meer in de huidige tijd, vindt directeur Úna Henry. Eerder ging het licht al uit, tot er een staakt-het-vuren zou zijn in Gaza. Niet iedereen is blij met het plan, studenten vinden het jammer of vinden dat het wel even overlegd had kunnen worden. De fractie van D66 in de gemeenteraad stelt er vragen over.
Februari – Cmr stemt geheim en Dordrecht kwakkelt
Tijdens een vergadering van de centrale medezeggenschap komt een redacteur van Profielen er tot zijn verrassing achter dat er (opnieuw) achter gesloten deuren gestemd wordt. Zelfs het geheime stemmen was geheim. Leden voelen zich niet prettig bij de openbaarheid, is het argument, of krijgen gedoe met hun baas. Er is ook veel kritiek.
De Dordrecht Academy, waarin de HR een van de partners is, is nog geen groot succes. De huisvestingskosten zijn onverwacht hoger en de instroom van studenten voor de associate degrees die de HR aanbiedt valt tegen. Besloten is om extra te gaan werven en er komt een nieuwe directeur.
Maart – Petitie van docenten: verbreek banden met Israël
Vijf docenten en onderzoekers van het Instituut Sociale Opleidingen (ISO) en het Kenniscentrum Talentontwikkeling starten in maart een petitie. Ze willen dat het cvb zich uitspreekt tegen de ‘grootschalige mensenrechtenschendingen en oorlogsrechtsschendingen van de Israëlische staat’.
In de petitie, die intern aan medewerkers is gestuurd, schrijft het vijftal over de ‘grootschalige en doelbewuste mensenrechtenschendingen’ door Israël in Gaza. Ook moet de HR, vinden ze, alle banden met medeplichtige Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven verbreken.
Het college van bestuur stelt zich enkele weken later, tot teleurstelling van de petitiedocenten, neutraal op maar wil wel in gesprek over de kwestie.
April – Gratis menstruatieproducten en dreigement op WdKA
Menstruatiearmoede was al een tijdje onderwerp van gesprek op de HR. In april start een pilot met de menstruatieproductenautomaat van Joyce van ‘t Veer, student van de Ad ondernemen. ‘Ik wil dat menstruatie bespreekbaar wordt’, zegt ze. ‘Het is een heel normaal onderwerp, maar lang niet iedereen durft bijvoorbeeld op het werk te zeggen dat ze er last van hebben.’
Op de Willem de Kooning wordt een dreigende tekst ontdekt op een wc-deur: ‘Monday 15th I will bomb the school’. Eronder een tekening van een bom met een brandende lont. Een foto van de tekst ging zondag 14 april rond in Whatsappgroepen en zorgde voor onrust en maatregelen van de HR en de politie. Zo werd het gebouw in de nacht van zondag op maandag bezocht, en werd besloten voor de komende dagen extra beveiliging in te schakelen.
Mei – Grote Gaza-demonstratie en plannen voor een langstudeerboete
De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB kondigt fikse bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap aan in mei, in hun hoofdlijnenakkoord. Er is een langstudeerboete bedacht: studenten betalen 3.000 euro extra collegegeld als ze langer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Daarmee denken de vier partijen 280 miljoen euro per jaar binnen te harken.
De intensiteit van het Gaza-protest neemt ook op de Hogeschool Roterdam toe. Op 16 mei is er een grote demonstratie gepland, samen met Erasmus, op Woudestein. Locatie Kralingse Zoom blijft uit voorzorg dicht en de Erasmus Universiteit doet hetzelfde. De demonstranten besluiten te protesteren op het stationsplein in plaats van op de uitgestorven campus; het verloopt zonder incidenten. Profielen houdt die dag een liveblog bij.
Kort voor de demonstratie wordt bekend dat het college van bestuur de banden met één Israëlische universiteit heeft verbroken.
Ook in mei: de allerlaatste papieren editie van Profielen Magazine komt uit. Vanaf nu is het onafhankelijke nieuws honderd procent digitaal.
Juni – Reiskosten volledig vergoed en sit-ins op Museumpark
Met een eerste sit-in en teach-in op Museumpark op 31 mei, beginnen nieuwe acties om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. De actievoerders willen met het cvb in gesprek.
De nieuwe cao wordt in juni afgesloten: HR-medewerkers krijgen er 7 procent bij, in twee delen, 3 procent in juli en nog eens 4 procent in januari ’25.
Meer reuring is er over het nieuwe reiskostenbeleid. Het cvb wil vanaf begin 2025 aan medewerkers een mobiliteitskaart aanbieden waarmee de kosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer volledig worden vergoed.
Medewerkers die verder weg wonen krijgen nu alleen de eerste 20 kilometer van de reis vergoed. De nieuwe regeling is niet voor iedereen gunstiger, en de invoering blijkt ook minder snel te gaan.
Juli – ‘Onze’ Martijn naar de Olympische spelen
Topsportstudent Martijn de Veer weet zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs en komt in juli in actie voor het Nederlandse olympisch team. De student bedrijfskunde traint negen keer per week, vertelde hij kort daarvoor aan Profielen.
‘Mijn enige vrije dag is zondag. Op de dagen dat we twee keer trainen, begin ik om 9.00 uur met een drie uur lange training tot 12.00 uur. Dan hebben we eventjes pauze en mag ik weer van 15.00 tot 18.00 uur. Je begrijpt dat het soms lastig is om tijd te vinden om aan school te werken.’
Ook in juli maakt de oppositie in de Tweede Kamer zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Samen met een afnemende instroom van buitenlandse studenten kunnen de bezuinigingen voor een ontslaggolf zorgen, vreest men.
Augustus – Introductiepret en een verdwenen opleiding
Eind augustus melden de nieuwe eerstejaars zich bij hun opleidingen voor het introductieprogramma. Quizzen, waterballet, bruggenbouwen, kletsen: opleidingen halen allerlei ludiek activiteiten uit de kast om studenten kennis te laten maken met elkaar en de opleiding.
De nieuwe eerstejaars van de Ad integraal bouwmanagement wacht een heel zure introductie: hun opleiding is op het laatste moment gecanceld. Vanwege lage studentenaantallen en personeelsgebrek, zegt de directie van de RAC.
Collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels toont zich met een ingezonden brief een fel tegenstander van de langstudeerboete.
September – Dreigstudent voor de rechter en: te dom voor het hbo?
De student die vorig jaar van de HR is gestuurd vanwege lugubere dreigementen richting medestudenten moet in de ogen van de rechter worden onderworpen aan een ‘verplichte behandeling in een klinische setting’. De rechtszaak wordt geschorst tot 14 november.
Profielen lanceert een nieuwe vragenrubriek: Ik vraag dit voor een vriend. Een van de eerste vragen is van ‘Twijfelaar’ die zich afvraagt of-ie wel slim genoeg is voor het hbo. ‘Ik zit in een klas met gasten van havo en vwo en zelfs iemand die al een jaar universiteit heeft gedaan. Ik twijfel nu aan mezelf en daar baal ik van. Wat kan ik daaraan doen?’
Oktober – Lerarenopleidingen naar KZ en snoepautomaat blijkt stroomvreter
In zijn strijd tegen energieverspilling richt energiecoördinator zijn pijlen op de stroomvretende snoepautomaat. ‘Ik vind het opvallend dat er op locatie Academieplein twee machines staan en op Kralingse Zoom vijftien. Hoeveel heb je er eigenlijk nodig?’
Er komt net voor de herfstvakantie duidelijkheid over welke opleidingen Museumpark moeten verlaten: de lerarenopleiding gaat naar Kralingse Zoom en de pabo naar de Pieter de Hoochweg. De verhuizingen zijn nodig vanwege de renovatie van de hoogbouw, die vervroegd is vanwege loslatende gevelplaten.
Ook wordt bekend dat de Startup Academy, waar studenten van de Hogeschool Rotterdam hun ondernemerschap kunnen ontwikkelen, stopt per 1 januari. Om financiële en strategische redenen kiest de hogeschool ervoor de ‘Academy’ niet door te ontwikkelen tot volwaardig Centrum voor Ondernemerschap.
November – Groot bezuinigingsprotest en langverwachte Gaza-dialoog
De bezuinigingsplannen van het kabinet Wilders staan in november nog steeds overeind, en na de nodige kleinere protesten staat een grote demonstratie gepland in Utrecht tegen de bezuinigingen. Die wordt echter op het laatste moment afgelast door de organiserende vakbonden. Studenten gaan toch naar Utrecht, alles verloopt rustig en de gevreesde ‘kaping’ van het protest blijft uit.
Twee weken later is de herkansing van de ‘officiële’ demonstratie, nu op het Malieveld in Den Haag. Zo’n 20.000 mensen verzamelen zich, waaronder flink wat studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.
Wat betreft het thema Israël/Palestina heeft het college van bestuur steeds opgeroepen tot dialoog, en aangekondigd die dialoog ook te gaan organiseren. Op 20 november is het zover; de opkomst is groot en de gesprekken worden gewaardeerd: ‘Mensen deelden dingen die ze niet eerder op school gedeeld hadden‘.
December – Cvb ziet krimp aankomen en Kayleigh is de Student van het Jaar
De Hogeschool Rotterdam moet zich de komende jaren voorbereiden op een krimp ter grootte van ‘een grote middelbare school’, luidde de boodschap van Wijnand van den Brink van het college van bestuur aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr). In 2020 telde de HR zo’n 41.000 studenten, in 2029 verwacht men een studentenaantal van 37.000. ‘Dat vraagt om aanpassingen’, stelde Van den Brink.
In meet-ups met medewerkers begin december gaan Sarah Wilton-Wels en Wijnand van den Brink dieper in op wat dat betekent voor de HR.
December is een feestmaand, en zeker voor verpleegkundestudent Kayleigh van Harselaar, die wordt bekroond met de titel HR-Student van het Jaar 2024. ‘De ambitie van Kayleigh is indrukwekkend en inhoudelijk vooruitstrevend’, vindt de jury.
Tekst: Edith van Gameren
Illustraties: Marit Breuker, Demian Janssen, Shutterstock
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top