Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geïllustreerd overzicht van de 10 best gelezen artikelen in 2020.

Jaaroverzicht 2020: De 10 meestgelezen artikelen

Gepubliceerd: 18 December 2020 • Leestijd: 4 minuten en 0 seconden • Longread

Als je aan afgelopen jaar denkt, denk je vooral aan corona en de lockdown. Maar er gebeurde nog veel meer op de Hogeschool Rotterdam en het bewijs vind je in dit artikel.

10 Aangifte tegen studenten die racistische afbeeldingen deelden in appgroepen

We waren het al bijna weer vergeten, maar begin 2020 maakten we ons nog druk over valse brandalarmen en studenten die elkaar in appgroepen bestookten met ongepaste afbeeldingen. Valse brandmeldingen zijn er niet meer geweest sinds studenten het tegenwoordig blijkbaar weer waarderen om naar de locaties te komen. En van gedonder in appgroepen horen we eigenlijk ook niets meer.

9 HR-cybersecurityspecialisten kijken mee met groep criminelen

Wat een ‘gewoon’ interview zou worden vanwege een award die ‘onze dataveiligheidsman’ Jeffry Sleddens in februari won, groeide uit tot dit avonturenverhaal van (voor Profielen) ongekende proporties. Het gaat over de schokkende maar ook absurd ‘gewone’ werkwijze van internetcriminelen: oplichting, bankroof en fraude als just another day at the office.
Sleddens, hoofd dataveiligheid van de HR, kon met zijn team zien hoe de criminelen bankrekeningen plunderden, laptops stalen, phishing-aanvallen opzetten en mensen oplichtten via datingsites. En dat allemaal met HR-mailadressen die ze kregen met valse HR-accounts.

8 De vaste reiskostenvergoeding maakt in 2021 plaats voor thuiswerkvergoeding

Geld was dit jaar een hot item: het onderwerp komen we nog een paar keer tegen in de lijst met meestgelezen artikelen. Nu er minder op locatie wordt gewerkt dan voorheen, schrapt de HR de vaste reiskostenvergoeding. Vanaf januari mogen medewerkers maandelijks of uiterlijk eens per kwartaal hun gemaakte reiskosten declareren. De bestaande reiskostenregeling blijft van toepassing: de vergoeding bedraagt 19 cent per kilometer en alleen de eerste 20 kilometer (enkele reis) worden vergoed. Iedere werknemer krijgt een thuiswerkvergoeding van 55 euro per maand.

7 Hogeschool Rotterdam schort als eerste onderwijsinstelling het bsa op

Kunnen eerstejaars studenten nog wel genoeg onderwijs krijgen (en studiepunten behalen) voor een bindend studieadvies, vroeg de HR zich in maart af. De instelling wilde het niet afwachten en schortte het bsa op. De HR was de eerste hogeschool die deze maatregel nam. ‘Dat betekent dat iedereen kan doorstuderen’, stond op de website. Misschien krijgen sommige eerstejaars studenten wel een negatief advies, staat erbij, maar ze worden niet verplicht hun opleiding te stoppen.

6 De aanmeldcijfers leken achter te blijven, maar trokken miraculeus bij

Het aantal nieuwe studenten dat na de zomervakantie een studie op de HR wilde starten, leek flink lager uit te vallen dan in 2019-2020. Met name het economisch domein stond in mei diep in het rood. Er volgde een stevige sprint in juni, van -23,8% naar -4,6%. Uiteindelijk kwam het helemaal goed, bij sommige opleidingen zelfs een beetje te goed. De pabo kreeg 54% meer eerstejaars te verwerken. ‘Eerst was het “hollee” en toen “o jee”, het betekent wel echt wat voor je docententeam. Al die nieuwe studenten moeten immers ook begeleid worden’, vertelde onderwijsmanager Anita Derks.

5 Lieve Tosca, volgens de Belastingdienst krijg ik veel geld terug. Moet ik dat nog checken?

De vraag stellen is – in dit geval – ‘m beantwoorden. ALTIJD EVEN CHECKEN NATUURLIJK! Want als we de laatste tijd iets hebben geleerd uit het nieuws (Google maar op ‘toeslagenaffaire’) dan is het dat de Belastingdienst lang niet altijd gelijk heeft. Lieve Tosca schreef een korte handleiding ‘belastingaangifte checken’. Bookmark ‘m maar alvast voor komend voorjaar.

4 ‘Loop je stage bij DUO, kun je dan ff m’n studielening op nul zetten?’

De ‘grappige’ vragen en opmerkingen die Aziza kreeg toen ze voor de tweede keer stage liep bij DUO waren voorspelbaar. De human resource management-student antwoordde trouwens altijd hetzelfde: ‘Dat ga ik eerst voor mezelf regelen’. De enige manier waarop Aziza haar studieschuld kan aflossen is door – net als de rest van de Nederland – hard te werken, want schulden op nul zetten kon ze natuurlijk niet, als hrm-medewerker bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ze was inhoudelijk niet eens bezig ben met de studieschulden van studenten.

3 Seema is de Student van het Jaar 2020 

Vorig jaar organiseerden we voor het eerst de Student van het Jaar-verkiezing en het was zo’n succes dat Profielen ook dit jaar weer op zoek ging naar studenten die opvielen. Na een spannende stemronde bleven er vijf toppers over: Jeroen, Kenville, Sabine, Zeyad en Seema. Onze redactieraad verkoos de laatste tot winnaar. De inmiddels afgestudeerde verpleegkundestudent nam ontslag bij haar ‘horrorstage’, kaartte misstanden rond corona aan op haar volgende stage, kreeg zelf corona en raakte na haar afstuderen in een zwart gat. Steeds krabbelde ze weer op. De jury gaf haar de meeste punten en als je dit interview leest, snap je waarom.

2 De corona-liveblog

Toen eindredacteur Edith in de voorjaarsvakantie naar Noord-Italië vertrok, voelden we al wel een beetje aan ons water dat het spannend zou kunnen worden: het mysterieuze coronavirus was daar toen al. Hoe besmettelijk het nu echt was, wisten we toen nog niet. Edith kwam thuis met een kuchje, werkte een paar dagen aan de keukentafel en verscheen een week later opgelucht weer op het werk: he-le-maal klaar met thuiswerken. En toen ging de school dicht.

Vanaf maart publiceerden we bijna dagelijks over corona en de gevolgen daarvan. Locaties die al dan niet open konden, bloggers die hun longen uit hun lijf blaften of tijdens corona issues hadden met (Quaran)Tinder en studenten die hun bijbaantjes verloren of zomaar werden uitgeroosterd.

Ook komend jaar zullen we nog veel over het virus schrijven, we werken zelfs aan een themanummer over het onderwerp. Na de zomervakantie mag het wat ons betreft wel weer ergens anders over gaan.

1 De Black Lives Matter-blog van Danny 

De twee meest gelezen stukken van afgelopen jaar zijn de blog van Danny en onze verantwoording. We hoeven er geen woorden meer aan vuil te maken, aan de cijfers te zien weet zo’n beetje iedereen wel waar het over gaat.

We gaan komend jaar ons best doen weer nieuws voor en over de Hogeschool Rotterdam te maken en het zou mooi zijn als we dat kunnen doen zonder zelf onderwerp van gesprek te worden.

We wensen jullie een fijne kerstvakantie, een mooie jaarwisseling en we zijn op 4 januari 2021 weer terug.

Tot dan!

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top