Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaroverzicht 2023: de 10 meestgelezen artikelen van Profielen

Gepubliceerd: 22 December 2023 • Leestijd: 5 minuten en 13 seconden • Nieuws

2023 was het jaar waarin de Hogeschool Rotterdam afscheid nam van twee bestuurders en de patat van Bram Ladage, de medewerkers een stevige loonsverhoging kregen en we een heftige schietpartij meemaakten.

#10 Zakia verlaat de Hogeschool Rotterdam 

We begonnen 2023 met drie bestuurders: voorzitter Ron Bormans en collegeleden Wijnand van den Brink en Zakia Guernina. Van Bormans wisten we dat hij de hogeschool voor de zomervakantie zou verlaten: zijn termijn zat erop. We spraken hem uitgebreid over zijn bestuursperiode en deden verslag van zijn afscheidsbijeenkomst

Onverwacht was echter het vertrek van collegelid Zakia Guernina. Op de dag dat Bormans zijn vertrek aankondigde, deed zij dat ook. Per direct legde ze haar taken neer. De reden voor haar vertrek blijft onduidelijk.

Na de zomervakantie startte de nieuwe collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels. Begin december werd bekend dat het bestuur per 1 april (geen grap!) weer uit drie personen bestaat: Hanneke Reuling maakt het trio compleet.

#9 ‘Stop dit wokegedoe’ 

‘Hoe ervaar jij diversiteit op de Hogeschool Rotterdam?’ vroeg Profielen in oktober 2022 via e-mail aan alle studenten en medewerkers. Het onafhankelijk nieuwsmedium deed samen met negentien andere hogeschool- en universiteitsmedia onderzoek naar diversiteit en inclusie in tijden van polarisatie. Redacties voelden dat er binnen hun instellingen van alles rond die onderwerpen speelde, maar er was nooit degelijk onderzoek gedaan naar de beleving van diversiteit en inclusie in de onderwijsinstellingen.

Die beleving bleek op de Hogeschool Rotterdam best pittig te zijn. Een student schreef: ‘Als je geen aandacht besteedt aan de verschillen, heeft ook niemand er last van.’ Een ander tikt: ‘Niet meegaan in die WOKE ONZIN, dit is bewezen polariserend.’ Het hele verhaal lees je hier.
We maakten ook een themanummer over diversiteit en inclusie, dat kan je hier teruglezen.

#8 Schietincident Museumpark maakt veel indruk

Donderdag 28 september veranderde van een grijze herfstdag in een zwarte dag toen een student van het Erasmus MC een docent doodschoot in het onderwijsgebouw bij Dijkzigt. Het plein tussen hogeschoollocatie Museumpark en het ziekenhuis werd het toneel van een klopjacht. Hoe die middag verliep, kan je teruglezen in de liveblog dat we bijhielden.

Een dag na de schietpartij, zijn medewerkers van de hogeschool onthutst. De schietpartij en de nasleep maakten veel indruk: ‘Het begon met een brandweerwagen die met gierende banden langsreed, en daarna roken we een zware brandlucht. Omdat de dader hier naar binnen zou kunnen komen, gingen de deuren dicht. Het was een zeer beladen middag.’

#7 Roerige tijden op WdKA, directeur legt functie neer

Het was al lange tijd onrustig op de Willem de Kooning Academie vanwege een ervaren gebrek aan sociale veiligheid, te hoge werkdruk en ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Toen de conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar sociale onveiligheid werden gepresenteerd en de conclusie was dat het de top niet lukte de sociale veiligheid te verbeteren, besloot de directeur van de kunstacademie terug te treden. De onrust kwam tot een kookpunt toen de anonieme actiegroep ‘Casual WdKA’ een nakijkstaking begon en eerste en tweedejaarsstudenten hun cijfers niet dreigden te krijgen.

In november is de nieuwe directeur begonnen. Una Henry moet de rust terugbrengen op de academie en de fusie met Codarts en de Erasmus Universiteit voortzetten. Een spannende combinatie. 

#6 Op zoek naar de essentie: lange verslagen

Hoofddocent Mark Smit meldde zich begin van het jaar met een reeks blogs bij de redactie van Profielen. Blogs waarin hij op zoek gaat naar de essentie van ‘goed onderwijs’ die kortweg samen te vatten is als: niet met elke hype meedoen, niet elke vernieuwing omarmen, maar ‘doordachte eenvoud’. ‘Ziet je onderwijs eruit als een overvolle kerstboom? Leer dan kiezen en schrap zoveel mogelijk’, adviseerde hij z’n hogeschoolcollega’s. Lees hier meer over Smit en z’n motivatie om de blogs te schrijven.

De blogs bleken een hit, vooral deze over lange verslagen werd veel gelezen. Deze vakantie zin om geinspireerd te worden? Lees dan vooral ook zijn andere blogs, alle voorzien van een mooie geanimeerde illustratie van stagiair en WdKA-student Marit Breuker. 

#5 Blog Menno: drama bij de zelfscankassa

Blogger Menno (student aan de master pedagogiek) schreef dit jaar een blog die de gemoederen bezighield. Het was een bekentenis. Of toch niet?
De blog begint met een statement: Menno staat tegenwoordig huilend bij de kassa. Die bekentenis wordt gevolgd door nog een statement: hij rekent bij de zelfscankassa niet al z’n producten af. En dat wordt al heel snel heel genant.
Waarom? Dat lees je hier.

#4 Versgesneden patat van Bram Ladage verdwijnt

Dit jaar hing al niet aan elkaar van de hoogtepunten, maar toen bekend werd dat Bram Ladage uit locatie Museumpark zou vertrekken werd zo hier en daar hardgrondig gevloekt. De versgesneden patat, altijd knapperig en heet, geserveerd door een immer vriendelijke Mo, was voor velen iets om naar uit te kijken. 

Cateraar Ladagerie is overigens niet uit de hogeschool vertrokken: sinds de zomervakantie hebben ze de catering op alle locaties in handen. En daar is echt helemaal niks mis mee! Maar zoals reageerder Arendje het op onze site zei: ‘Bram Ladage zonder patat is als een vaas zonder bloemen.’
Het is goed zo, maar het was wel wennen. 

#3 Docenten minder vaak in schaal 12

Draai je als docent standaardlessen of vernieuw je het onderwijs? Als het goed is, krijg je als hbo-docent meer salaris als je complexer werk doet. Het onderwijs aan de hogescholen is niet simpeler dan voorheen. Toch zitten er steeds minder hbo-docenten in schaal 12 en wordt de kloof met schaal 11 steeds wijder, bleek uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Vroeger waren die twee groepen bijna even groot. 

Inschaling bleek dit jaar sowieso een heet thema: Lieve Tosca beantwoordde er maar liefst twee vragen over. ‘Lieve Tosca, ik doe werkzaamheden die bij een hogere school horen, wanneer word ik daarvoor betaald?’ En ‘Lieve Tosca, wanneer ga ik naar schaal 11?’. Interessant om te lezen als je over je eigen inschaling twijfelt.

#2 De Student van het Jaar-verkiezing, gefeliciteerd Raghad!

De Student van het Jaar-verkiezing is voor de redactie van Profielen ieder jaar een feestje dat begint bij de nominaties. Ook dit jaar werden er weer heel veel leuke studenten in het zonnetje gezet. Je leest de nominaties hier terug.

In veel gevallen is meedoen belangrijker dan winnen, maar voor Raghad Hamada is winnen toch ook wel leuk. De tweedejaars AI & data science nam verrast en trots de bijbehorende beker en bloemen in ontvangst. Lees hier waarom Raghad de prijs verdient. En pak ook direct de andere finalisten mee: Esmee, Lise, Shiven en Robin.
Allemaal van harte gefeliciteerd, jullie zijn toppers.

#1 Krijgen we echt 14 procent loonsverhoging?

En dan als laatste het onderwerp waar jullie geen genoeg van konden krijgen: loonsverhoging. Of, zoals het officieel heet: inflatiecorrectie. In maart publiceerden we voor het eerst over dit onderwerp: er werd door de vakbonden onderhandeld over een nieuwe hbo-cao en de looneis die ze op tafel hadden gelegd bleek stevig: 14 procent! Dat nieuws werd natuurlijk met veel enthousiasme ontvangen en in sommige gevallen ook niet geloofd.

Het allerbest gelezen artikel van 2023 is ‘Lieve Tosca, krijgen we echt 14 procent loonsverhoging?’. En dat was een voorzichtige ‘ja’, er werd heel hard gewerkt om alle medewerkers goed te compenseren voor de hoog opgelopen inflatie van het afgelopen jaar. En toen bleef het drie maanden stil. Waarna Lieve Tosca de vraag ‘Komt die 14 procent loonsverhoging nog?’, kon beantwoorden, opnieuw voorzichtig met ‘ja’, en een oproep tot geduld.

Aan het einde van de zomer zagen medewerkers de loonsverhoging tussen de 6 en 14 procent, (afhankelijk van de salarisschaal waar de medewerker in zit) op hun salarisstrook verschijnen. Een mooi resultaat voor de vakbonden. Komend jaar mogen ze weer voor ons onderhandelen. Succes vakbonden!

De redactie van Profielen wenst iedereen een fijne kerstvakantie en kijkt uit naar een nieuwsrijk 2024! 

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top